YOĞUNLUK YAŞIYORUZ

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten, Elazığ Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.  

YOĞUNLUK YAŞIYORUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten, Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Şehir hastanesi açılmadan önce hazırlıklarımızı yaptık. Acil de fiziki şartları iyileştirmek için girişimler başlattık.’’ dedi.

DOKTORU DARP EDEN BİR ÖĞRETMEN

Ayten geçtiğimiz gün Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde yoğum bakım ünitesine yapılan saldırı ile ilgili “Bunu yapan bir öğretmen. Belli eğitim düzeyinde ki insanların bu şekilde tepki vermesini ilginç buluyorum. Darp eden kişinin öğretmen olduğunu öğrendim. Bu acı verici. Sabır ve tevekkül gibi kavramlar var. Hekimlerimiz daha kaliteli hizmet verelim diye uğraşırken, çok zor durumda kalıyoruz.” diye konuştu.

 

ŞİDDET UYGULAMAK HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL EDİLEMEZ

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten, geçtiğimiz gün yaşanan olayla ilgili şu açıklamayı yaptı,” 60 yaş üstü bir erkek hastaya daha önce dış merkezli müdahale yapılmış üç ay önce. Tekrar göğüs ağrısı ile kriz tanısı ile acile geliyor. Acil ’den koroner yoğun bakıma alınıyor.  Tedavisine başlanıyor. 6 ‘da gelen hasta 9 gibi hastada kalp durması nedeniyle müdahale yapılıyor ve sonrası maalesef hasta kurtarılamıyor. Vefatı sonrası Ailenin tepkisi ile karşılaşılıyor. Yoğun bakım da aile, personel ve polise de darp yapıyor. Görüntülerde de sabit. Kişi açısından Allah rahmet eylesin. Vefat ve acı olduğunda orantısız tepkiyi izah etmek biraz sıkıntılı. Hepimiz aynı toplumda yaşıyoruz ölümün karşılığında da emek çeken insanlara şiddet uygulamak hiçbir şekilde tartışılamaz.’’ dedi.

 

HİZMET VERMEYE ÇALIŞILIRKEN ZOR DURUMDA KALIYORUZ

Belli eğitim düzeyinde ki insanların bu şekilde tepki vermesini ilginç bulduğunu söyleyen Başhekim Yeter, “Esas darp eden kişinin öğretmen olduğu öğrendim. Bu acı verici. Sabır ve tevekkül gibi kavramlar var. Hekimlerimiz daha kaliteli hizmet verelim diye uğraşırken, çok zor durumda kalıyoruz. Birbirimize saygı göstererek, birbirimizi anlayacak düzeyde olsun diye sadece dua kalmış artık. Bu olayla ilgili hem idari, hem de adli soruşturma devam ediyor. Bir kişi hakkında işlem yapılıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları düşman değil.” dedi.

 

GELEN HASTAYI GERİ ÇEVİRMEME NİYETİNDEYİZ

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Yeter, “Şehir hastanesi açılmadan biz üç-beş ay öncesinden hazırlıklarımızı yaptık. Acil de fiziki şartları iyileştirmek için girişimler başlattık. Şu anda bayram sonuna kadar bunları tamamlamak üzereyiz. Bizler fiziki şartlar ve eleman sayısı ile sınırlıyız. Bütün Ana bilim dallarıyla görüştük. Yardımcı sağlık personeli, hekim ile optimize etmeye çalıştık. Gelen hastayı geri çevirmeme niyetindeyiz” dedi.

 

HEKİM SAYISI BİZİM ELİMİZDE DEĞİL

Hekim sayısını artırmak bizim elimizde değil diyen Başhekim Prof. Dr. Refik Ayten,” Araştırma görevlisi hekim sayısı 250, Yardımcı sağlık ve idare personel sayısı 1608, öğretim üyesi 150. Bu şartlarda bakacağımız hasta sayısı sınırlıdır. Hasta az beklesin diyorum ama sekreter sayısı sabit. Şehir hastanesi açılmadan bizdeki günlük acil sayısı 600 iken bu sayı günlük 800 ile bin üzerine çıkmaya başladı. Merkez de olmamızdan dolayı yoğunluk oluyor. İhtiyacımız olmasına rağmen eleman alamıyoruz taşeron yasası çıktıktan sonra. Vatandaşlar sıkıntı yaşamaması için web üzerinden randevu alabilir. Vatandaş planlı müracaat yaparsa çok daha iyi işler işlemleri. Bazı hizmetler diğer illere göre daha iyi yapılıyor Elazığ‘da Mr, bir ayda ultrason iki günde yapılıyor. Yılda 55 bin Mr çekiliyor. 70 bin ultrason çekiliyor. Fırat Üniversitesi hastanesinde günlük ortalama 3 bin poliklinik hizmeti vardı şimdi 3500 ile 4000 arasında poliklinik hizmeti veriliyor. Acil de ise günlük 900 ile 1000 kişi yetişkin ve çocuğa bakıyoruz.’’ dedi.

 

HASTANEMİZDE YAYGIN ENFEKSİYON BULUNMUYOR

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten hastanede enfeksiyonundan insanların öldüğü haberlerinin asılsız olduğuna dikkat çekerek, ‘’Evet enfeksiyon vardır ama, enfeksiyon bizim hastanemizde Dünya ortalamasından daha düşüktür’’ dedi.

 

EKSTRA TEDBİR ALINACAK BİR DURUM ORTADA YOK

Ayten, “Her ay tıbbi komitesinin yaptığı tetkik ve sonuçlar ortada bu sonuçlara göre ulusal ve uluslararası hastaneler için geçerli oranlar vardır. Şu anda yaygın bir enfeksiyonumuz yok. Maalesef sıfırlamak mümkün değil. Şu anda Dünya literatürünün üzerinde ekstra tedbir alınacak bir durum ortada yok. Evet enfeksiyon vardır ama, enfeksiyon bizim hastanemizde Dünya ortalamasından daha düşüktür. Bu işin arka planı bilinmeyince herkes birilerini suçlayabiliyor. Bizim enfeksiyon komitemiz, yoğun bakımları, ameliyathaneleri, koridorları, kullanılan aletleri hepsini kontrol eder.” dedi.

 

BELLİ SAATLER DIŞINDA ZİYARET, HASTAYA VE HASTANEYE ZARAR VERİR

Başhekim Prof. Dr. Refik Ayten, hasta yakınlarının olabildiğince hastaneye girmemesi gerektiğine işaret ederek,  ziyaret en doğal hakkımız ama belli saatler dışında ne kadar meşgul ederseniz, hem hastaya hem de hastaneye zarar vermiş olursunuz’’ diye konuştu.  

Ayten, ”Yatan hastaya tıbbı müdahaleler yapılıyor. Dışardan gelenler hastaya faydadan çok zarar veriyor. İnsanlara zulüm etme gibi bir niyetimiz yok fakat bin yatağımız var. Doluluk oranımız yüzde 80-100 arası gidip geliyor. Refakatçi çalışan ile birlikte 10 bin kişi bu hastanede dolanıyor. Yani enfeksiyon dolaşıyor.  Hasta yakınları ziyaret saatleri dışında ziyaret talebinde bulunmamaları gerekir” diye konuştu.