Yılmaz: 'Balıkçılıkta Daha Çok Başvuru Bekliyoruz'

Nisa Yılmaz/ TKDK Elazığ İl Koordinatör Vekili Sertaç Yılmaz, IPARD-II 3. Çağrı İlanı Başvuru sonuçlarını değerlendirdi.

Yılmaz: 'Balıkçılıkta Daha Çok Başvuru Bekliyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurum çalışanları ve basınla bir araya geldiği toplantıda 21 Aralık’ta çıktıkları çağrı ilanına tutarı 91 milyon TL olan proje başvurusu gerçekleştirildiğini söyleyen TKDK İl Koordinatörü Vekili Sertaç Yılmaz, şöyle konuştu: “Faaliyete başladığımız 2012 yılından bu yana ilimize çok ciddi yatırımları kazandırmış bir kurumuz. Bir taraftan yeni proje hazırlıklarına devam ederken, bir taraftan da yatırımı devam eden yatırımları takip ediyoruz. 21 Aralık 2017 tarihinde ilanına çıktığımız ‘3. Çağrı Dönemi’ proje başvurularını Nisan'da tamamlamış bulunuyoruz. Bu kapsamda il koordinatörlüğümüze toplam yatırım tutarları yaklaşık 91 milyon TL olan 72 adet proje başvurusu gerçekleştirildi. Bu projelerin kurumumuz tarafından incelenmesi bittiğinde yaklaşık 47 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştireceğiz. Kabulü gerçekleştirilen bu 72 adet projenin 38 tanesi hayvancılık dediğimiz; küçükbaş ve büyükbaş, besi, süt, kanatlı ve yumurta üzerine olan projeler. Kalan 34 tane projemiz ise çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi tedbiri kapsamında seracılık faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, yenilenebilir enerji tesislerinin yapımı, çiftlik faaliyetlerinde yapılan arıcılık gibi sektörler ve kırsal turizm sektörleri oluşturmakta. Kabul edilen bu projelerin ödemelerine şu an itibariyle başlamış bulunuyoruz. İnşallah bu projeler tamamlandığı zaman ilimize çok ciddi yatırımlar kazandırılmasını ve özellikle istihdam alanında ilimize çok ciddi bir girdi oluşacağının beklentisi içerisindeyiz. Çağrı ilanına çıktığımız 21 Aralık 2017 tarihinden itibaren bugüne kadar ilimizin gerek siyasileriyle gerek sivil toplum kuruluşlarıyla, bağlı kurum müdürlükleriyle yaptığımız istişareler neticesinde Elazığ İl Koordinatörlüğü olarak 2012 yılından bu yana hangi sektörlere destek verdik, ilimizde başka destek vereceğimiz sektörler, geri kaldığımız, daha fazla desteklenmesine öncelik verebileceğimiz hangi sektörler var, bunların istişarelerinde bulunduk. Buna göre yaptığımız tanıtım planlamasında Ağın’da ‘Ağın leblebisi’nin yetiştirilmesiyle ilgili proje talepleri geldi. Arıcak'ta çok ciddi bir ihtiyaç olan otel projesi geldi.”

 

“Nitelikli ve İstihdama Katkı Sağlayacak Projeleri Kabul Ediyoruz”

Yılmaz, proje seçerken niteliğe dikkat ettiklerini belirterek, “İlimizin hayvancılıkla ilgili halihazırda yüksek bir kapasitesi var. Amacımız; çok fazla proje almaktan ziyade, nitelikli ve istihdama daha çok katkı yapabilecek projelerin kabulünü gerçekleştirmek. Tanıtım stratejimizi belirledik. Hala durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde işleme tedbirinden yeniden bir çağrı ilanına çıkılması ön görülüyor. Bunun hazırlıklarına da başladık. Daha önce çıktığımız 1. ve 2. çağrı dönemi yatırımlar, şu anda devam ediyor. Nisan ayına kadar bu projelere 15 milyon TL hibe tutarlarını ödedik. 2018 yılı içerisinde toplam 70 milyon TL’lik bir ödeme daha gerçekleştireceğiz.” dedi.

 

“İç Sularda Balık Yetiştiriciliğinde 1. Sıradayız”

Yılmaz, gazetemize yaptığı açıklamada su ürünleri yetiştiriciliği için alınan başvuruların 3. Çağrı döneminde artmasına ilişkin şunları söyledi: “Su ürünleri yetiştiriciliğinde ilimiz, potansiyeli yüksek olan en önemli illerden bir tanesi. Şimdiye kadar çok fazla su ürünleri yetiştiriciliğiyle ilgili proje alamamıştık. En fazla 3 ya da 4 tane gelirdi. Bu dönem 7 tane su ürünleri yetiştiriciliğiyle ilgili projemiz geldi. Elazığ, iç sularda balık yetiştiriciliği noktasında Türkiye’de 1. sırada. Bu nedenle devamlı balıkçılıkta daha fazla başvuru bekliyoruz. Geçen dönem sayın valimizin de katılımıyla Türkiye’de 2. kerevit işleme tesisi sözleşmesini imzaladık. Bu sektöre bir canlılık getirdi. Su ürünleri yetiştiriciliği proje sayısı arttı. Su ürünleri yetiştiriciliği proje sayısı arttı, 7 tane başvurumuz var. Bunların incelemesini yapacağız. Bu yıl içerisinde sözleşmeler imzalanacak, yatırımlara başlayacaklar. Büyük ihtimalle 2019 yılı içerisinde yapımları tamamlanıp, hayata geçirilecek.”

 

Örnek Proje: “Ağın Leblebisi”

Ağın leblebisi ile ilgili ciddi bir uğraş verdiklerini belirten Yılmaz, “Ağın’da üreticilerimizi cesaretlendirmek için çalıştık. Ağın leblebisi için güzel bir talep geldi. Ağın leblebisi, senede sadece 2 ay üretiliyor. Daha sonrasında gerçek Ağın leblebisi olmayan ürünler satılıyor. Coğrafi işaret ve marka tescili ile beraber Ağın leblebisi, modern bir tesisle yılın her döneminde üretim yapabilen modern bir tesis kazandırırsak hem Ağınlı üreticilerimiz, diğerlerine bir örnek olacak hem de Ağın leblebisinin hak ettiği yere gelmesinde bizim de küçük bir katkımız olacak.” dedi.

 

“Sıkıntılı Bir Dönemde Hayvancılıkla İlgili Çok Fazla Başvuru Geldi”

Yılmaz, “İstihdam açısından çok önemli olan ‘kırsal turizm’ içerisinde restoran, otel gibi yatırımlarımız var. Özellikle otel projelerimizde dönemi başladığında en az 20-25 kişi istihdam ediliyor. İlimizin milletvekilleri, mülki amirlerimiz, bağlı olduğumuz kurum ve kuruluş müdürlerimiz ile istişare neticesinde şimdiye kadar hangi tedbirlerden daha az proje aldık, hangi sektörden daha az proje başvurusu geldi bunları değerlendirdik. Tanıtım stratejimizi de buna göre belirledik. Başarılı olduğumuzu da düşünüyorum. Özellikle ülkemizin canlı hayvan sıkıntısı yaşadığı bu dönemde çok ciddi anlamda hayvancılıkla ilgili proje aldık. Bu dönem proje geliştirme şartları daha zor olmasına rağmen bu başvuruları aldık. Elazığ il koordinatörlüğü olarak büyük illeri hep geride bıraktık, ilk 10 sırada yer alıyoruz. Bu yatırımlar hayata geçtiğinde TKDK’nın etkisini bir nebze olsun daha fazla hissedeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

“Henüz Rakamsal Bir Hedef Yok”

Yapılacak olan başvurular için rakamsal bir hedefleri olmadığını belirten Yılmaz, “Yaklaşık bir ay içerisinde çıkılacak olan ‘103 Tedbiri’ dediğimiz tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi, pazarlanması tedbiri var. Bu tedbirde de süt, et işleme ve soğuk hava depoları yer alıyor. Geçen dönem 6 projenin sözleşmesini imzaladık. Toplam 25 milyonluk bir yatırım, 12,5 milyonu hibe tutarı şeklinde ödenecek. İlimizde potansiyel var ama gerektiği kadar hareketli geçiremiyoruz. Bununla ilgili bir çalışmamız olacak. Bunlarda da proje şartlarını bilmediğimiz için kesin olarak parasal bir hedef koymuyoruz.”