YILLARIN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Elazığ'da yıllardır tamamlanamayan ve gündemden düşmeyen Uluova Sulama Projesinde 1.Kısım çalışmaları başladı.

YILLARIN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Elazığ’ın yıllardır gündeminden düşmeyen konularından biri olan  Uluova sulamasında birinci kısım inşaatı devam ediyor. 

Uluova ve Kuzova sulama projelerinde çalışmalar tüm hızıyla sürerken,bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte bölgede yaşayan çiftçilerin  yüzü gülecek.

SON YILLARIN EN BÜYÜK YATIRIMI

Uzun zamandan beri suyla buluşmayı bekleyen bereketli Uluova toprakları projenin bitmesi ile birlikte suyla buluşmuş olacak. Projenin tamamı sona erdiğinde belki de son yıllar da  Elazığ’a yapılmış en büyük  yatırım olacağı ifade ediliyor. Ayrıca çiftçiye  yük olmasın diye Güneş enerji sistemleri ile de  desteklenecek.  Uluova Sulama Projesi toplam da  600-650 milyon Lira'ya tamamlanacak

TOPLAM 23 BİN HEKTARLIK ALAN SULANACAK

Toplam 23 bin hektarlık alan sulanacak ama ilk etapta 14 binle 16 bin hektarlık bir alanın sulamasıyla alakalı ihale işlemi tamamlandı ve çalışmalara başlanıldı. Bunun toplam proje bedeli 183 milyon civarında olduğunu belirtildi.Bu proje bittiğinde 23 bin hektarlık alanın çok önemli bir kısmı sulanmış olacak.

 

FİZİK GERÇEKLEŞME YÜZDE 5 SEVİYESİNDE

1.kısımda 70.990 metre CTP Boru, 313.83 km HDPE Boru, 7.000 metre Çelik Boru döşenecek olup 1.837 adet ( Su alma, Vantuz yapısı, Tahliye Yapısı, Ayrım Yapısı, Hat Kapama Yapısı) sanat yapısı ile 16 kilometre  işletme bakım yolu yapılıyor.  Şuana kadar 9.000 metre CTP boru döşeme imalatları gerçekleştiriliyor.İşin fiziki gerçekleşmesi % 5 seviyesinde. Sulama ile 146.560 dekar tarım arazisi sulanarak dekar başına 690 TL gelir artışı ve 101.126,400 TL milli ekonomiye katkı sağlanacak.

İHALESİ 20 MAYIS 2017’DE YAPILMIŞTI

Elazığ Uluova Sulaması 1. kısım işine ait yapım ihalesi 30 Mayıs 2017 tarihinde DSİ Bölge Müdürlüğünde yapılmıştı. Yapılan ihaleye göre, 1.kısım inşaatı ve Keban Baraj Gölü’nden pompajla alınacak su ile 146.560 dekar tarım arazinin sulanması sağlanacak.

 

PROJEDEN 30 YERLEŞİM BİRİMİ YARARLANACAK

Elazığ Uluova Sulaması projesinin tamamı Mollakendi Beldesi, Yurtbaşı Beldesi,Akçakiraz Beldesi, Yazıkonak Beldesi, İçme, Kıraç, Sedeftepe, Altınçevre, Sarıyakup, Ürünveren, Ballıca, Günbağı, Tadım, Gözebaşı, Yedigöze, Kaplıkaya, İkitepe, Dereboğazı, Güntaşı, Koçkale, Korucu, Değirmenönü, Karşıbağ, Yünlüce, Doğankuş, Yenice, Bahçekapı, Kuyulu, Karasaz, Dedepınarı, Elmapınarı ve Kavaktepe   yerleşim yerlerini kapsayarak toplam 232.650 dekar alanı kapsayacak.

KÖYDEN KENTE GÖÇ ÖNLENECEK

 Elazığ Uluova Sulama Projesinin 1.Kısım ihalesinin gerçekleşmesinin ardından  hayata geçirilen proje ile binlerce kişiye istihdam sağlanırken, köyden kente göçünde önlenmesi de bekleniyor. Yapılan ihalenin ardından bir ay sonra boru alım ihalesi idare tarafından yapıldı. Pompa binalarının projeleri için ise 2-3 ay sonra ihaleye çıkıldı.