YIKIM SORUNLARI DEVAM EDİYOR

24 OCAK SONRASI HASARLI BİNALARIN TEDBİRSİZ YIKIMI, UZUN SÜRE KAPATILAN YOLLAR VE YERDE BIRAKILAN ENKAZLAR GÜNLÜK HAYATI YAŞANMAZ KILIYOR

YIKIM SORUNLARI DEVAM EDİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depreminde hasar gören binaların yıkım işlemleri devam ediyor.Hakimiyet olarak sık sık gündeme getirdiğimiz kontrolsüz, tedbirsiz ve denetimsiz yıkım çalışmaları devam ediyor.

Yıkımlar, çevre sakinlerini olduğu kadar şehir içi  trafiği de ciddi olarak etkilediği için sürücülere de zor anlar yaşatıyor.

15 GÜN KAPALI OLAN BULVAR

Yıkımların vatandaşı en çok mağdur eden tarafı ise ağır çalışıldığı için uzun süre alması. Kısa sürede tamamlanması gereken yıkımların, ekip ekipman eksikliği ve yıkımda süre denetimleri yapılmaması dolayısıyla ana bulvarlar dahil haftalarca kapalı kalıyor.

Sanayi Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde 15 gün önce başlayan yıkım hala tamamlanamadığı için bulvarın şehre gidiş şeridi kapalı bulunuyor.

Cuma pazarın da kurulan alanda yapılan yıkımın 15 gün süresince devam etmesi, şehrin doğu girişinin kapalı olması sebebiyle sürücüler, sanayi sitesine girerek şehir merkezine ulaşmaya çalışıyorlar.

 

SORUMSUZLUK DEVAM EDİYOR

Şehir merkezinde ana arterlerde devam eden yıkımların kısa sürede tamamlanması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, yıkımlarda toz olmaması için su sıkılmakla birlikte, az araçla çalışıldığı için uzun sürdüğünü, bu süreyi kısaltmak amacıyla ilgili firmanın bir gayret göstermediği gibi denetim mekanizmasının yeterli olmadığını ifade ediyorlar.

 

SÜREYİ KİM BELİRLİYOR?

Hasarlı binaların yıkımında alanın büyüklüğüne, bina sayısına toplam inşaat metrekaresine göre bir süre verilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, yapımda bazı öngörülmeyen aksaklıkların olabileceğini ancak yıkımda bazı binalarda yaşandığı gibi planlanandan daha önce yıkımın gerçekleştiğini  belirtiyorlar.

Yıkım ihalesini yapan kurumun, yıkım firmasına inşaatın özelliği ve metrekaresine göre herhangi bir süre verip vermediği, firmanın yıkıma başlamadan önce yine ilgili kurumlara ve özellikle de alternatif ulaşım yolları belirlemek üzere İl Emniyet Müdürlüğüne bilgi verip vermediği ve bu konuda herhangi bir denetleme ve süreci hızlandırma konusunda bir adım atılıp atılmadığı merak ediliyor.

YIKIMLAR BİRİNCİ GÜNDEM OLMALI

Şehrin birçok noktasında gerçekleştirilen yıkımların hem o bölgede yaşayan insanların hem de tüm şehrin bu günlerde sorun olarak gördüğü ve tüm olumsuzluklarını bizzat yaşadığı bir numaralı problemi olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu problemin ilgililerin de birinci gündem maddesi olması gerektiğini ifade ediyorlar.

KEYFİ UYGULAMALAR

Yıkım işlemini tedbirlere uymadan ve olması gereken süreden daha uzun bir süreye yayan yüklenici firma yetkililerini zaman zaman uyarmak zorunda kalan vatandaşlara karşı firma yetkililerin sorumsuz davranışları ve “parasını verip ihale aldım, istediğim gibi yıkarım” şeklindeki ifadelerinin de ciddi sorun teşkil ettiğini belirten vatandaşlar, bu konuda da denetim müessesinin yetersiz kaldığını ifade ediyorlar.

 

ENKAZLAR AYNI YERDE

Yıkımı yapılan binaların enkazının ve beton kütlelerinin tam olarak temizlenmemesi sonucu yıkım gerçekleştirilen alanlarda bırakılan hafriyat atıklarının hala yerinde olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, yıkım sonrası enkazlarını hem çevre hem de görüntü kirliliği yaparak çöplük alanı haline geldiğini ifade ediyorlar.

Yıkım sahasında yeniden inşa edilecek binaların ne zaman yapılacağını ve  bu sürenin bir kaç yıl uzayabileceğine dikkat çeken vatandaşlar, bu tür alanların etrafının çevrilerek korunaklı hale getirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.