Yeni Sistem Açıklandı Fakat Belirsizlikler Devam Ediyor

Tamer ÖREN- TEOG yerine liselere geçişte uygulanacak sistem belli oldu ama 'Veli tercihine bağlı serbest kayıt sistemi' adı verilen  yeni sistemle birlikte birçok konuda belirsizlik hala devam ediyor. 

Yeni Sistem Açıklandı Fakat Belirsizlikler Devam Ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ , geçtiğimiz günlerde  TRT Haber kanalında katıldığı bir programda TEOG yerine uygulanacak olan sistemin ayrıntılarını açıkladı.  “Veli tercihine bağlı serbest kayıt sistemi” adı verilen yeni sistemde temel mantık; adrese dayalı yerleştirme ve isteğe bağlı sınav olarak görülüyor. Elazığ Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Kurtuluş ÇAKICI yeni sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini  gazetemiz Hakimiyet’e anlattı.

Veliler servis külfetinden kurtulacak

Eski sistemle yenisini karşılaştırdığımızda en faydalı olduğunu düşündüğüm bir tanesi velileri servis külfetinden kurtaracak.  İkinci olarak merkezi sistemin başarı seviyesi alta kalan öğrencileri uzak mesafedeki okullara gitmek zorunda bırakıyordu. Bunun yerine kendi adresine ve seviyesine yakın okul türüne gönderilecek olması sistemin olumlu yönlerinden olduğunu söyleyebiliriz.

 60 soru çok az!

Olumsuz yönlerin başında soru sayısının yetersizliğini söyleyebiliriz. 6, 7 ve 8. Sınıf müfredatlarına göre sorular hazırlanacağını ve 8. Sınıfın daha fazla  sorular içinde yer aldığını biliyoruz. 3 sınıf müfredatının toplamında sadece 60 soru sorulması bence çok yetersiz kalacaktır. Bunun yanı sıra hangi derste kaç soru çıkacak o da belli değil. Yine diploma notu çok önemli, yapılacak olan sınavda ne kadar etki edecek belirsizliğini koruyor.

Anadolu’da yaşayan bir öğrenci büyük şehirleri tercih edebilecek mi?

Örneğin; Elazığ’da yaşayan bir öğrenci İstanbul’daki ya da Ankara’daki ünlü bir liseyi tercih edebilecek mi ? Bu konu da netlik kazanmadı. Hangi okulların proje okul olduğu mayıs ayında belli olacak. Bu belirleme daha erken bir güne alınabilir.  Çünkü; Elazığ’da liseye geçiş yapabilecek 8 bin 600 civarında öğrenci var. Dörtte birinin sınava girdiğini diğerlerinin sınava girmeyeceğini düşünürsek her iki kesiminde toplam Elazığ’da kaç kontenjan olduğunu bilmelerinde fayda var.  Veliler en azından çocuklarının seviyelerini bilerek  ona göre sınava girip girmemelerini bilmeleri gerekir.

Fen Lisesi ya da Proje Okul sınavları için diploma notu barajı getirilmeli

Örneğin; 5’li not sisteminde not ortalaması 3 ya da  daha yüksek ortalamaya sahip olması gerekir. Geçmişte  fen lisesine gidecek olan bir öğrencinin Türkçe, matematik , fen bilimleri derslerinden birinin notu başarısızsa o sınava giremiyor ve tercih de edemiyordu.  O nedenle sınava girecek öğrenciler için baraj puan uygulaması lazım.

Sınava girmeyen öğrenci tercihini nasıl yapacak ?

Sınava girmeyen öğrencilerin tercihini nasıl yapacağı konusunda belirsizlik var.  Sınava girmeyen öğrenci tercih zamanında tercih yapmayı unuttu, ya da başka bir sebeple tercihlerini zamanında yapamadı. Bu öğrencinin durumu ne olacak ? Örneğin; adrese dayalı kayıt sisteminde  en yakın meslek lisesine mi yerleştirilecek? Veli gönderilen okulu beğenmediği takdirde başka bir seçenek sunulacak mı, sunulmayacak mı?