YENİ ENERJİ KAYNAKLARINA OLAN İHTİYAÇ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Nisa Yılmaz/ Enerji Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Kenan İnallı, 16 Ağustos'ta yayımlanan nükleer santral genelgesi hakkında Hakimiyet Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

YENİ ENERJİ KAYNAKLARINA OLAN İHTİYAÇ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enerji Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Kenan İnallı, artan elektrik enerji talebinin artmasına ilişkin bu talebin yeni kurulacak olan nükleer enerji santralleriyle karşılanabileceğini, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülecek olan nükleer güç santrali projelerinin gecikmeden biran önce tamamlanabilmesi için yayımlanan genelge hakkında açıklamada bulundu.

İnallı yayımlanan genelgeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Şimdi malumunuz nükleer enerji durumu söz konusu. En son cumhurbaşkanlığı tarafından, 16 Ağustos tarihinde bir nükleer santral genelgesi yayımlandı. Bu genelge ile artan elektrik enerjisi talebinin karşılanarak, enerji arz güvenliğinin sağlanması, ithal enerji kaynakları, yani doğalgaz ve ithal kömürde dışa bağlılığının azaltılarak, cari açığın düşürülmesi ve kaynak çeşitliliğinin arttırılması için nükleer güç santrali projelerinin başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde yürütülen nükleer güç santrali projelerinin gecikmeye mahal vermeksizin tamamlanabilmesi ve nükleer teknolojinin barışçıl amaçlarla daha etkin bir şekilde teminin, ilgili kamu ve kuruluşlarla yürütülen iş ve işlemler hızlıca sonuçlandırılacak.

Örneğin şu an tesis aşamasında olan Mersin Akkuyu Nükleer Santralinde çalışmalar başladı ve şunu söyleyebiliriz ki; nükleer enerji bu ülke için gereklidir. Çünkü bizim şu anda elektrik enerjimizin yüzde 25’i doğalgaz, yani dışa bağımlı olarak karşılanmakta, yüzde 32 hidrolik santral yani barajlar tarafından karşılanmakta, yüzde 14’ü de güneş ve rüzgar enerjisi ile karşılanmakta. Geriye kalan kısmı da ithal kömür, yerli kömür ve jeotermal gibi kaynaklarla karşılanmakta. Biz bu yüzde 25 doğalgaz ve belli bir oranda ithal kömür ile çalışan termik santrallerdeki ithal enerji kaynağını ve dışa bağlılığımızı azaltabilmemiz için mutlaka nükleer santralimizin devreye girmesi gerekmekte. Bunun için sayın cumhurbaşkanımız da bir genelge yayımlayarak bu nükleer santral genelgesi ile bu kamudaki yürütülen iş ve işlemlerin hızlandırılması yönünde bir talimat yayımlamıştır. İnşallah bu Mersin Akkuyu’daki nükleer santralin devreye girmesi ile dışa bağımlılığımızı daha azalacaktır. Tabi bununla birlikte 2. proje, Sinop Nükleer santral projesi. Bunların zamanla devreye girmesi ile bizim dışa bağımlılığımız enerji açısından azalacaktır.”

NÜKLEER SANTRALLERİ GÜVENLİ, ÇEVREYE ETKİSİNİ ASGARİYE İNDİRİREREK KULLANMALIYIZ

Nükleer santral tesislerinin kurulumunda güvenlik önlemlerinin en üs düzeyde alınarak, çevreye bıraktığı atıkların ise minimum seviyeye indirilerek kullanılabileceğini söyleyen İnallı, şöyle devam etti: “Günümüzde yapılan nükleer santraller son teknoloji ile yapılıyor, çevreye etkisini en aza indirecek şekilde, güvenli bir tesis çalışması yapılıyor. Yani tabi geçmişte yaşanan bir Çernobil Nükleer santrali zihinlerde kötü bir intiba bırakmış. Fakat Fransa’da, Avrupa birliğinin en büyük ülkelerinden birinde bile çok yüksek oranlarda enerjilerini nükleer enerjiden kaynaklanan santrallerle temin ediyorlar. Yani çevre ülkelerin çoğunda Yunanistan, Bulgaristan gibi bütün komşu ülkelerimiz nükleer santral kullanıyorlar. Neden biz kullanmayalım? Yani tabi ki güvenliğini sağlayarak, çevreye olan etkisini en asgariye indirerek bunu mutlaka ülkemize kazandırmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

FRANSA KULANIYORSA BİZ NEDEN KULLANMAYALIM

İnallı; “Onlar direkten böyle denize salınacak bir atık şeklinde değil. Onlar belirli işlemlerden geçtikten sonra suya bırakılıyor ama o bırakılan atık doğaya zarar vermeyecek en son aşamalara geldikten sonra denize bırakılıyor ki yani bu bizim dünyada ilk defa uygulayacağımız bir metot değil, tüm nükleer santrallerin atığı vardır. Yani eğer bir Fransa kullanıyorsa biz niye kullanmayalım? Her türlü tedbirimizi alalım, sonuçta Rusya ile sanırım anlaşma yapıldı. Yani biz teknolojik olarak en iyisini yapalım, nükleer enerjinin bu ülke için mutlaka gerekli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ENERJİ KAYNAKLARINA İHTİYACIMIZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Enerji kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen geçen arttığını ifade eden İnallı, “Yani bizim her geçen gün Türkiye büyüdüğü için mutlaka yeni enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Mesela işe güneş gibi, rüzgar gibi santraller yapılıyor, yenilenebilir enerji kaynakları açısından ama yeterli gelmeyebiliyor çünkü mesela 2017 yılı sonu itibari ile kurulu gücümüz 85.200 MegaWatt iken 2018 yılı sonu itibari ile 88.550 MegaWatt yani yaklaşık 3250 MegaWattlık bir kurulu gücümüz artmış. Yani bu da şunu gösteriyor ki her geçen gün büyüyoruz, her geçen daha çok yeni enerji kaynağına ihtiyacımız var” dedi.