YENİ BİR ELAZIĞ DOĞUYOR

6.8 ŞİDDETİNDEKİ 24 OCAK DEPREMİNDEN SONRA İLGİLİ TÜM BAKANLARIN KAMP KURDUĞU İLİMİZDE EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM, 10 GÜN SONRA YAPILACAK TEMEL ATMA TÖRENİYLE BAŞLIYOR.

YENİ BİR ELAZIĞ DOĞUYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

    24 Ocak tarihinde ve 6.8 şiddetinde gerçekleşen depremin ardından şehrin genelinde yapılması için adımlar atılan kentsel dönüşümde sona yaklaşıldı.

Mustafa Paşa, Sürsürü ve Abdullahpaşa Mahalleleri başta olmak üzere şehrin birçok noktasında vatandaşın da rızasına uygun olarak yeni konutlar yapılacak.

TARAFLARLA GÖRÜŞÜLDÜ

Kentsel dönüşüm çalışmaları başlamadan önce tüm taraflarla görüşülerek hem mimar ve mühendislerin hem vatandaşların hem de resmi tüm kurum ve kuruluşların görüşleri alındı ve ortak bir karar verilerek harekete geçildi. Yapılan tüm taraf görüşmelerinde şehrin güvenli bir yapı stokuna sahip olması yanında vatandaşlara fazla yük binmemesi için de kaynak formülleri üzerinde duruluyor.

ZEMİN+5 KAT

Kentsel dönüşümün uygulanacağı Mustafa Paşa ve Sürsürü’de vatandaşın da talepleri göz önüne alınarak zemin+5 katlı binalar yapılarak hak sahiplerine verilecek.

Ada bazında ve blok sistemle yapılacak binaların planları ve metrekareleri konusunda da vatandaşlarla görüşülerek ortak bir karara varıldı.

VATANDAŞ PROJEDEN MEMNUN

Deprem sonrası zemin artı 3 katlı binaların yapılacağının açıklanmasının ardından vatandaşın kentsel dönüşümde kendisine daha çok ekonomik yük getireceği gerekçesi ile çok sıcak bakmadığını gören Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuyu yeniden tüm ilgili kurullarda görüşerek planı zemin artı 5 kata çıkarılması konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.

120 BİN TL KREDİ

Evi yıkılarak kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılacak vatandaşa uzun vadeli ve faizsiz 120 bin TL kredi verilecek.  İsteyen vatandaşlar da devletin kendilerine vereceği bu nakit para ile yıkılan evlerinin yerinde yenisinin yapılması için müteahhitlerle görüşmelere başlayacak.

Ada bazında yapılacak bu görüşmelerde tüm hak sahipleri bir araya gelerek, devletin kendilerine verdiği kredileri de birleştirerek kentsel dönüşümü yapacak şirketlerle pazarlıklara başlayabilecek.

Devletin 120 bin katkısı ve imar planının zemin artı 5 olmasının sağladığı avantajlarla şehrin birçok noktasında bahar ayları ile birlikte yeni yıkımlar ve yeni yapılaşmalar başlayacak.

SÜRSÜRÜ VE ATAŞEHİR 4 KAT

Şehrin yeniden yapılandırılması kapsamında düşünülen yeni imar planlarında Sürsürü ve Ataşehir’in 4 katla sınırlandırılması görüşü öne çıkıyor. Bu mahallelerde emsal 2 ya da 2.5 uygulanarak vatandaşın inşaat alanındaki kaybı da önlenmiş olacak. Ancak emsal böyle kalmak şartıyla yükseklik 4 katta sınırlandırılmış olacak. Bu yöntemle de binalar dikey değil yatay olarak inşa edilmiş olacak.

ÇAYDAÇIRA MAHALLESİ 8 KAT

Depremin hemen hemen hiç etkilemediği ve zemininin oldukça sağlam olduğu çaydaçıra mahallesindeki yapılaşmanın ise 10 kattan 8 kata düşürülmesi planlanıyor. Ancak bu mahallede de emsal yine 2 ya da 2.5 olarak korunarak yatay yapılaşmaya ağırlık verilecek.

YENİ İMAR MART AYINDA

24 Ocak depreminden sonra yeniden revize edilerek hayata geçirilecek yeni imar planının da mart ayı belediye meclis toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

Planın belediye meclisine gelmeden önce tüm tarafların, mimar, mühendis, şehir plancısı ve vatandaşların da görüşleri alınarak plana yansıtılması bekleniyor.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, geçtiğimiz günlerde ilkini yaptığı teknik heyet toplantılarını daha da genişleterek konunun uzmanları ile sık sık bir araya geliyor.

ŞEHİR YENİDEN KURULUYOR

Yeni imar planları ile yeni bir Elazığ’ın kurulacak olmasının birçok açıdan yeni fırsatlar da sunduğunu belirten uzmanlar, bu kapsamda şehrin dar olan cadde ve sokaklarının genişletilmesi, ekonomik ömrünü tamamlamış ve değişmesi gereken tüm altyapı şebeke hatlarının yenilenmesi, zemini sağlam alanlarda örnek ve model konutların imal edilmesi, batı istikametinde kontrolsüzce gelişen şehrin doğu, kuzey ve güney yönlerinde de gelişmesi için yeni planlamalar konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.