Taha Yusuf SARIGÜL

YENİ VALİ İLE BAŞLAYAN HER ZAMANKİ TARTIŞMALAR

Taha Yusuf SARIGÜL

   Geçtiğimiz hafta yayımlanan valiler kararnamesi ile birçok ilin valisi değişti. Bu illerden birisi de bizim ilimiz. Mevcut valimiz Sn. Çetin Oktay KALDIRIM Sakarya valiliğine atanırken ilimize ise Melikgazi Kaymakamı Sn. Erkaya YIRIK bey Vali olarak görevlendirildi. Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile yapılan bu atamaların tüm şehirlerimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

   Her valiler kararnamesi sonrasında Elazığ kamuoyunda yaşanan tartışma yine alevlendi. Özellikle 'öğrenilmiş çaresizlik' psikolojisiyle hareket eden bir zümre tarafından dillendirilen safsatalar gündemi boş yere meşgul ediyor. Konu eleştiriden ziyade bir 'beğenmeme' sürecine evrilmiş durumda. Şehrimizde görev yapan gerek seçilmiş milletvekilleri olsun, gerekse mülki idareciler olsun, bu zümre tarafından sürekli yıkcı bir şekilde eleştiriliyor. Ağızlarıyla kuş tutsalar da millete yaranamıyorlar. En sevilen şey ise demagojik ve popülist yaklaşımlar. Birkaç defa ulusal kanallarda boy gösterip Elazığ ismimi zikrettinmi ve sosyal medyada da bolca boy gösterdinmi senden fazla bu şehre hizmet eden olmamış oluyor.

   Sn Valimizin Kaymakamlıktan Valiliğe geçiş yapması ve ilk defa bir ilde Vali olarak görev yapacak olması az önce bahsettiğimiz zümreyi de bayağı rahatsız etmiş. Daha Sn. Valimiz göreve başlamadan eleştiriler zirveye ulaştı. Akıl ve mantık çerçevesine sığmayan eleştirileri buradan tek tek yazmak istemiyorum. Fakat en barizleri 'Elazığ vali yetiştirme yeri mi' ve 'Neden buraya gelen valilerin ilk görev yeri hep Elazığ oluyor' mealinde eleştiriler. Elâzığ'ın çözüme kavuşturulması bekleyen yüzlerce sorunu varken bu tür bir kısır tartışmanın şehrimize hiçbir faydası olmayacaktır. Adına eleştiri diyemeyeceğim üsturupsuz söylemleri konuşmaya değer bile görmüyorum. Bu tür marjinal kesimleri ne yapsanız da memnun edemezsiniz. Sayısı iki elin parmağı civarındaki bu zümreyi bir kenara bırakıp şehrimizin sorunlarının çözümü için kenetlenmemiz ve şehrimizin tüm yöneticilerine destek olmamız gerekiyor. Elâzığ'ın mertliğine, misafirperverliğine ve kadirşinaslığına yakışan da budur.

   Peki eleştirilerin haklılık payı var mı yok mu resmi verilere göre bir değerlendirme yapmak istiyorum. TÜİK verilerine göre Melikgazi nüfusu 2019 yılında 571.166 olarak belirlenirken Elazığ toplam nüfusu ise 2019 yılında 591.098 olarak belirlenmiştir. Elâzığ'ın merkez nüfusu ise 439.687'dir. Yine TÜİK verilerine göre Melikgazi'nin nüfusu Türkiye’deki 30 büyükşehir ve sonraki 51 il içerisindeki 40 ilden daha fazladır. Melikgazi bir ilçe olarak Elazığ merkez nüfustan 132 bin fazla nüfusa sahip.

   Bir eğitimci ve sendikacı olarak kendi alanımız ile ilgili verileri de aktarmak istiyorum. Buradan hareketle diğer kurumlardaki istatistikleri ve sayısal verileri de tahmin etmek zor olmayacaktır.

   Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Melikgazi ilçesinde 134.590 öğrenci bulunurken Elazığ merkez ve tüm ilçelerde 123.261 öğrenci bulunmaktadır. Elazığ merkez ve tüm ilçelerde 8769 öğretmen görev yaparken Melikgazi ilçesinde 9155 öğretmen görev yapmaktadır. Yine Elazığ merkez ve tüm ilçelerde toplam 4921 derslik var iken Melikgazi ilçesinde 5197 derslik varmış. Tüm bu bilgiler bakanlığın resmi sitesindeki bilgiler.

   Buradaki kıyaslamamız Sn. Valimizin geldiği yerin kamusal alan olarak Elâzığ'dan daha büyük bir yer olduğunun anlaşılması içindir.

   Milli Eğitim Bakanlığı ülkede en çok personele sahip bakanlıktır. Elazığ ve Melikgazi'deki diğer kurumların personel sayıları az önce verdiğimiz istatistikler ile doğru orantılıdır.

   Sn. Valimizin geldiği yer Elazığ'dan büyük bir kamusal potansiyele sahip. Öyle bir algı oluşturuldu ki sanki Sn. Valimiz nüfusu 5 bin ile 20 bin arasında değişen, toplam kamu çalışanı sayısı 100 civarında olan bir ilçeden gelmiş. Bunu bile bile 'istemezükçü' bir edayla hareket eden bu güruh neyi hedeflemektedir.  Bu tiplerin beklentisi Elâzığ'a, İstanbul veya Ankara valilerinin mi atanmasıdır. Anlamak güç.

   Eleştiri her zaman olmalıdır fakat bu eleştiriler seviyeli ve yapıcı olduğu sürece değerlidir. İçi boş, hamaset kokan ve üslupsuz eleştiriler, kimse kusura bakmasın eleştiri değil densizliktir. Bu eleştirilen tamamı da sosyal medyada karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya öyle bir mecra ki, insanların yüzüne söylenemeyecek sözler orada bir çırpıda söylenebiliyor. Klavye başında yazı yazmak çok kolay. Bir insanın yüzüne karşı söyleyemeyeceğiniz bir şeyi sosyal medyada da yazmamanız gerekir. Eğer böyle davranırsanız ikiyüzlülük yapmış olursunuz. Sosyal medyada valiyi, vekilleri ve bürokratları sürekli eleştirmeyi meslek edinen bu güruhun, kendileri gibi düşünmeyen insanların yorumlarına da yalaka ve benzeri hakaretlerle cevap verdiklerine şahit oluyoruz. Allah ıslah etsin ne diyelim.

   Bir İmam Hatip mezunu olarak valimizin de İmam Hatip mezunu olmasından gurur duydum. Şehrimizin tepe noktasındaki iki ismin de İmam Hatip mezunu olması gurur verici. Bildiğiniz gibi belediye başkanımız Sn. Şahin ŞERİFOĞULLARI da İmam Hatip mezunu. Bu açıdan Elazığ çok şanslı.

   Pazartesi günü Sn. Valimize hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Kendisiyle şahsen tanışma şansım oldu. Sn. Valimiz iyi bir eğitim almış. Yurtdışı eğitiminin yanı sıra yüksek lisansı olan ve iyi derecede İngilizce bilen biri. Duruşu, hitabeti, üslubu ve mütevazılığı ile bizleri ziyadesiyle memnun etti. Halkın içinde, halkla iç içe bir vali olacağının sinyallerini aldık. Elâzığ'a çok faydalı hizmetler yapacağından şüphemiz yok.

   Kendilerine tekrardan hayırlı olsun dileklerimi iletiyor ve bu kutlu görevde yürekten başarılar diliyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun.

Yazarın Diğer Yazıları