Taha Yusuf SARIGÜL

YENİ PARTİ NE GETİRİR

Taha Yusuf SARIGÜL

   31 Mart yerel seçimleri sonucunda ortaya çıkan tabloda en çok konuşulan mesele yeni parti meselesi. Ak Parti küskünleri ekseninde konuşulan bu mesele muhalefetin de bayağı ilgisini çekmiş durumda. 

   Yerel seçimlerde birçok büyükşehiri alan CHP, genel seçimlerde de Ak Parti'yi yenebileceğini ciddi ciddi düşünmeye başladı. CHP'yi bu düşünceye iten hem Ak Parti'nin kaybetmesi hem de Ak Parti'nin kaybetmesine neden olan sebeplerdir. Bu sebepleri defalarca söyledik. Söylemeye de devam edeceğiz. Önemli olan bu eksiklikleri görüp bunlardan ders çıkarmaktır. Yoksa gidişat iyi görünmüyor. Hele bu yeni parti meselesi Ak Parti açısından son derece kritik bir meseledir.

    Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu parti kurması beklenen iki Ak Partili. Gerçi Ali Babacan kurucu üye olduğu Ak Parti'den istifa etti. Artık Ak Partili değil. Davutoğlu ise hala Ak Parti üyesi. Davutoğlu sonuna kadar parti içerisinde kalmayı hedefliyor sanırım. Bana göre de doğru olan budur. Hatta hiç parti kurmaya tevessül etmemesi en doğrusudur. Yeni partinin muvaffak olma şansı yoktur. İster Babacan ister Davutoğlu kursun bu gerçek değişmez. 

   Kişisel olarak eleştirilen yanları da var övgüye layık yanları da var. Babacan iyi bir bürokrat iyi bir teknokrat olur. Ekonomiden iyi anlar, iyi bir yöneticidir. Fakat bir lider olamaz. Davutoğlu bilge bir siyasetçidir. Uluslararası alanda saygınlığı olan biridir. Fakat özellikle Suriye konusudaki öngörülerinin tutmaması onun için büyük handikap. Yapması gereken Ak Parti içerisinde kalıp belki de yeniden Erdoğan'ın halefi olmaya çalışmaktır. Erdoğan'a rağmen yeni bir parti kurmak yanlış bir siyasi hamle olacaktır. 

    Lider olmak, kitleleri peşinden sürüklemek çok farklı bir olaydır. Hele de Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğu bir ortamda böyle bir girişimde bulunuyorsanız bunu çok iyi düşünmeniz gerekir. Babacan'ın da Davutoğlu'nun da hedef kitlesi muhafazakar seçmendir. CHP'den oy alma ihtimalleri % 0'dır. Cumhur İttifakı'nın Ak Parti'ye çok bir şey katmadığını hatta İstanbul seçimlerinde oy kaybettirdiğini daha önce de söylemiştik. Babacan da Davutoğlu da MHP'den oy alamazlar, alsalar bile bu % 1 civarında ancak olur. Geriye kalıyor Ak Parti. Ak Parti içerisinde küskün, kırgın ve öfkeli bir seçmen kitlesi var. Bu kitle Babacan'ın da Davutoğlu'nun da hedef kitlesi. Herkesin öngördüğü gibi bu kitleden alacakları % 3-5 civarındaki oylar kendilerine bir yarar sağlamaz. Fakat AK Parti'ye çok şey kaybettirir. Hem kendileri kaybeder hem de Ak Parti'ye kaybettirirler. Aslında Erdoğan'ın yaptığı 'ümmet' vurgusu da bu bağlamdan çıkarılmış bir vurgudur. 

   Dikkat ederseniz hem CHP milletvekilleri hem de CHP'li yazar çizerler Babacan ve Davutoğlu'nu yürekten destekler hale geldiler. Erdoğan'ı eleştiren kim varsa, Erdoğan'ın ayağına çalışan kim varsa CHP'den büyük teveccüh görüyor nedense! Bu ister PKK olsun ister FETÖ olsun. CHP için farketmiyor. 

   Bu gerçeğin farkında olan Babacan ve Davutoğlu biraz daha makul davranabilirler. Bölünmenin, ayrışmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Parti içerisinde kalıp yapıcı bir parti içi muhalefet ile Ak Parti'yi 2002 ruhuna geri döndürmeye çalışmak en mantıklı olan siyasi tavırdır. Aksi durumlar kendilerine birşey kazandırmayacağı gibi Ak Parti'ye de kan kaybettirir. Doğal olarak bu sonuç CHP'nin işine yarayacaktır. 

   İnşallah Babacan da Davutoğlu da yeni parti kurmak gibi bir hataya düşmezler. Aksi durumda kaybedenler kulübüne adlarını yazdırmaları kaçınılmaz olacaktır.  Ki bu örnekleri geçmişte ziyadesiyle gördük. 

Allah'a emanet olun. 

 

Yazarın Diğer Yazıları