Taha Yusuf SARIGÜL

TUNÇ SOYER HDP VE MİLLİYETÇİ İYİ PARTİ!

Taha Yusuf SARIGÜL

   Yerel seçimler yaklaştıkça siyasi hamleler de çeşitlenmeye devam ediyor. Cumhur İttifakı çerçeveyi iyice genişleterek ittifak yaptığı il sayısını 51’e çıkardı. Özellikle doğuda kritik yerlerdeki belediyeleri HDP’ye bırakmamak için oyu az olan parti adayını Cumhur ittifakındaki diğer parti lehine geri çekti. Bu hamle yapılırken hem 2014 yerel seçim sonuçları değerlendirildi hem de güncel anket sonuçlarından hareket edildi. Örneğin Iğdır’da geçtiğimiz yerel seçimlerde HDP % 44,79 ile belediye başkanlığını kazanırken MHP % 42,35 AK Parti ise % 10,90 oy aldı. Iğdır da bu partilerin dışına % 1’i geçen parti yok. AK Parti ve MHP’nin toplam oyu % 53.25. bu nedenle AK Parti Iğdır belediye başkan adayını MHP lehine geri çekti. Buna benzer durumlarda yapılan hamleler çok önemli. Böylece oylar bölünmemiş olacak ve seçimler kaybedilmeyecek. Bunun gibi bir sürü il var. Bu hamleler ile Cumhur İttifakı başarısını arttırmış olacak.

   Millet İttifakında ise işler Cumhur İttifakına göre paldır küldür ilerliyor. Birçok ilde anlaşmazlıklar yaşandı. Seçilen adaylar konusundaki anlaşmazlıklar en üst yönetimlere kadar yansıdı. Mansur Yavaş katıldığı bir toplantıda hala İyi Parti ile CHP arasında sıkıntılar olduğunu ifade edince Kemal Kılıçdaroğlu’ndan fazla konuşmaması yönünde uyarı aldı. Özellikle CHP İzmir adayı Tunç Soyer üzerinden yaşanan tartışmalar milliyetçi seçmen üzerinde uyarıcı bir etki yaptı. 12 Eylül döneminin işkenceci savcısı Nurettin Soyer’in oğlu Tunç Soyer. Nurettin Soyer 12 Eylül darbesinden sonra MHP ve ülkücü kuruluşlar iddianamesini yazan ve Alparslan Türkeş’e idam isteyen savcı. İşin ilginci Tunç Soyer’ı savunan İyi Parti’liler ve CHP’liler suçun babadan oğla geçmeyeceği argümanını savunmaları ve FETÖ’den tutuklu bulunan Tümgeneral Mehmet Dişli örneğini vermeleridir. Tümgeneral Mehmet Dişli’nin kardeşi Şaban Dişli 3 dönem Sakarya milletvekilliği yapmış ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki süreçte ise Cumhurbaşkanı danışmanlığına getirilmişti. Burada CHP ve İyi Partililerin söylemek istediği şey suç şahsi değilse Şaban Dişli neden danışmanlığa getirildi. Eğer Şaban Dişli kardeşine sahip çıksaydı, koruyup kollasaydı CHP’lilerin tezi doğru olurdu.  Evet, suç şahsi değildir. Şaban Dişli de kardeşinin bir terörist ve vatan haini olduğunu kabul etmiştir. Bu yüzden suç şahsidir ve Şaban Dişli’yi ilgilendirmez. Ama Nurettin Soyer’in mirasına sahip çıkan bir oğlu var. Bugüne kadar çıkıp da babamın yaptıkları yanlıştır, tasvip etmediğim üzücü şeylerdir diye bir açıklaması oldu mu Tunç Soyer’in? Tabiî ki hayır. Tunç Soyer babasının mirasına sıkı sıkıya bağıldır. Bu, çukur ve hendek siyaseti yapan HDP’ye ve PKK’ya yapılan operasyonlar sırasındaki teröristlere verdiği destek ile açıkça görülmüştür. Şimdi ülkücü ve milliyetçi geçinen İyi Parti’liler gidip ne yüzle oy verecekler Tunç Soyer’e?

   HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli geçtiğimiz günlerde “Kürdistan’da kazanacağız, batıda da AKP ve MHP’ye kaybettireceğiz.” diye bir açıklama yaptı. Bu açıklama batıdaki milliyetçi seçmenin aklını başına getirmesi gereken bir açıklamadır. HDP İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok şehirde aday çıkarmayarak Millet İttifakına destek olacağını açıkça ifade etmiştir. Tek amacı Cumhur ittifakına kaybettirmek olan HDP’ye milletin sandıkta çok güzel bir cevap vereceğine inancımız tamdır. Allah’a emanet olun…

Yazarın Diğer Yazıları