Taha Yusuf SARIGÜL

SURİYELİ VAİL EL SUUD SENDEN ÖZÜR DİLİYORUZ

Taha Yusuf SARIGÜL

   Çok umarsız çok duyarsız çok hoyrat davrandık sana.  Kabullenemedik seni. Kendimizden biri gibi göremedik. Yediğin içtiğin gözümüze battı. Yerimizi dar ettin sanki bu koca dünyada.

   İçimizdeki yabancı düşmanlığını söküp atamadık bir türlü. Asabiyet hastalığı sirayet etti kalplerimize. Tahammülsüzlüğümüz zirve yaptı, bencillik sardı her yanımızı. Çok acımasız olduk.

   Kış günleri doğru düzgün eşyası olmayan yıkık dökük evinde yaşamanı çok gördük sana. Çok gördük çöpten topladığın kağıtları. Sokaklarda mendil satmana, gofret satmana tahammül edemedik. Kendimiz evde boş boş otururken senin dükkan açmanı, para kazanmanı istemedik. Kendimiz iş beğenmezken senin gidip fırında, lokantada, mobilyacıda, pazarda çalışmanı istemedik. Ordan burdan gelen yardımlarla geçinmeni çok gördük. Yaşadığın açlığı, ümitsizliği, kimsesizliği ve çaresizliği görmezden geldik. Acıma duygularımızı kaybettik. Aynı şehirde senden bi haber yaşadık. Unuttuk seni. Hatırlamak istemedik ya da. Keyfimizi kaçırmak istemedik aslında.

   Okula gitmene hiç razı olmadık. Ne işin vardı ki senin okulda? Okumak sadece bizim çocuklarımızın hakkıydı sanki. Hep dışladık seni. Hor gördük.

   Çok çabuk unuttuk geçmişimizi. Kurtuluş Savaşında bizlere verdiğiniz desteği de unuttuk, geçmişte birlikte yaşadığımız günleri de unuttuk. Ümmet bilincimizi kaybettik. Milliyetçiliğimiz tavan yaptı, bir kısmımızın en büyük hastalığı  oldu ırkçılık. Bu da ister istemez yabancı düşmanlığına dönüştü.

   Sen yabancı değildin oysa ki Vail El Suud. Sen bizdendin. Kardeştik biz. Din kardeşiydik. Paylaşamadık seninle ekmeğimizi. Paylaşamadık seninle evimizi. Bencil davrandık. Metrekaresi artan evlerimizde gönüllerimiz daraldı. Sığamadık koca evlere, kesmedi bizi lüx araçlar. Doymak bilmedi gözümüz, ondandır çöpten topladığın ekmeği sana çok görmemiz. Çok bencil davrandık. Hep 'ben' dedik, 'biz' olma şuuruna erişemedik.

   İç siyasete malzeme yaptık seni sürekli. Ülkemizde olumsuz ne varsa senden bildik Vail El Suud. Ekonomi kötü gidince senden bildik.

   Belki birçok çocuk gibi senin de baban yoktu, savaşta ölmüştü. Buralarda mutlu değildin biliyorduk. Kabullenemedik bir türlü seni. Oysa Allah'ın emanetiydin sen bize. Gözümüz gibi bakmamız lazımdı sana. Kendi çocuğumuz gibi sevmemiz gerekirdi seni. Bakamadık, sevemedik. Merhametsizleşti yüreklerimiz. Duyarsızlaştı. 

   Sen 'muhacir'  oldun ama biz 'ensar' olamadık. Muhacir olmak senin tercihin değildi belki ama Ensar olmamak inan ki bizim tercihimizdi. Allah sizi muhacir bizi ensar olarak imtihan ediyor. Biz Ensar olma imtihanını kaybettik.

   Tutamadık seni hayatta. Göçtün gittin bu dünyadan. Gitmeden önce insanlığın öldüğünü bize bir kez daha hatırlattın ve öyle gittin Vail El Suud. Günahsızdın, tertemizdin. Daha 9 yaşındaydın. Çekemedi küçük omuzların bu adaletsiz dünyanın yükünü. Bizi affedebilecek misin bilemiyorum.

Senden özür diliyoruz.

İnsanlıktan özür diliyoruz...

Allah'ım sen bizleri affet.

 

Yazarın Diğer Yazıları