Taha Yusuf SARIGÜL

MİLLİ KUMAR

Taha Yusuf SARIGÜL

Ya Rab! Böyle mi olacaktı, benim cennet yurdum?

Baktım da etrafıma yalnızım, ağladım durdum.

Bir mânâ veremedim, şu Milâdî yılbaşına!

Şaştım da kaldım, Müslümanların vah telaşına!

 

   Geçtiğimiz gün 82. ölüm yıldönümüyle andığımız Mehmet Akif'in dizeleriyle başlayalım yazımıza. 

 

   Her yılbaşı olduğu gibi bu yılbaşında da bir "milli piyango" çılgınlığı almış başını gidiyor. Yazının başlığına milli kumar dememizin sebebi de adının başında "milli" olan ve devlet eliyle kumar oynatılan bir kurumumuzun olması. 

 

   16 yıldır özlediğimiz Türkiye yolunda emin adımlarla ilerleyen bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Devlet millet ile barıştı. İktidarı milletin çocukları devraldı. Birçok alanda sayısız kazanımlar elde ettik. Saymakla bitiremeyeceğimiz kazanımlar için AK Parti iktidarına müteşekkiriz. Fakat kazanımların yanında kaybettiklerimiz de var. Bunlardan birisi de yazımızın başlığındaki "kumar" kelimesiyle ilintili. Biz millet olarak bu tür kurumlara rağbet etmeseydik Ak Parti hükümetleri çoktan kapatmıştı bu kumarhaneleri. 

 

   Milli piyango, iddia, sayısal loto, şans topu gibi devlet eliyle oynatılan bir sürü kumar çeşidi var. İnsanlar helal yoldan para kazanmak varken böyle kolay yollara ve şans oyunlarına tevessül ediyorlar. Geçen seneki yılbaşında da yazmıştım. Haber bültenlerinde bir Milli Piyango çılgınlığına şahitlik ediyoruz. Uzaydan görünen Nimet Abla bilet kuyruğu ise içine düşdüğümüz hali çok iyi özetliyor. Toplum olarak hazıra konmaya ne kadar da alıştık! Helal-haram gözetmeksizin kazanacağımız paranın bizi mesud edemeyeceğini nasıl olur da göz ardı ettik! Hakkımız olmayanı nasıl istedik? Başkasının yerine, haketmediğimiz bir makamı nasıl talep ettik? Haketmediğimiz makamları istemekle milli piyangoyu kazanmayı istemek arasında hiçbir fark yoktur. Başkasının malına mülküne neden haset ettik? Vadesi belli ve geçici olan dünya hayatı için neden ahiretimizi göz ardı ediyoruz? Kendimize zulmediyoruz. İnsanlara zulmediyoruz. 

 

"Zulm ile abad olanın ahiri berbad olur" 

 

    Bugün yine bir devlet kurumu olan Diyanet, bu şans oyunlarının haram olduğu fetvasını yayımlıyor ve uzak durulması gerektiğini açıklıyor. Devlet kurumları arasındaki bu tezatlık izaha muhtaç bir durum. Bu fetvaya rağmen milyonlarca insan bu şans oyunlarına bel bağlamaya devam ediyor. Çünkü bu oyunlar yasal. Bizlerin Ak Parti iktidarından beklentisi insanların ve özellikle gençlerin bu illetlerden uzak tutulmasıyken yukarıda saydığımız tüm bu kumar çeşitleri resmi olarak devlet eliyle oynatılması içimizi acıtıyor.  İnsanları devlet eliyle haram işlemesine engel olunması gerekir. Başkanlık sistemi ile yetkileri daha da artan Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz budur. Devletin bu kumar gelirlerine ihtiyacı yoktur. Varsa da yere batsın böyle gelir. 15 Temmuz'da ve sonrasında yaşanan "Ekonomik Savaş" sırasında milletimizin verdiği mesaj maddiyatın hep önemsiz olduğuydu. Şimdi Milli Piyango isimli kurumun kapatılması da herkesi memnun edecektir. Zira bu şans oyunları yasal olduğu için rağbet görüyor. Bir an önce kumar oynatan bu kurumların hepsinin kapatılması  gerekir.

 

   Ömrümüzden bir yıl daha geçti. Zaman su misali, önünde durulmuyor. Zaman en büyük sermayemiz. Kıymetini bilmeliyiz. Ebedi hayata hazırlık yapmalıyız. Bizim de süremiz dolacak elbet. Fani dünya nimetleri bizi ebedi hayata hazırlanmaktan alıkoymamalıdır!

 

Herkese hayırlı, huzurlu ve sağlıklı bir yeni yıl diliyorum. Allah günahlarımızı affetsin...

Yazarın Diğer Yazıları