Taha Yusuf SARIGÜL

LİYAKAT VE EHLİYET 

Taha Yusuf SARIGÜL

   Bir görevi talep etmek ayrıdır. Bir görevin bir kişiye tevdi edilmesi ayrıdır. Esasen tevdi edilen 'makam' değil 'görev' olmalıdır.  Bizde ise talep edilen 'görev' değil 'makam' oluyor maalesef. İnsanlar çıkar ilişkilerini kullanarak makam mevki peşinde koşuyorlar. 

   Toplumda her yurttaşın eşit şekilde devlet imkanlarından faydalanma hakkı vardır. Eşit bir şekilde kamuda görev alma hakkı vardır. Yalnız milli güvenliğimizi tehdit eden terör örgütleri ile ilişkisi olanları ayrı tutuyoruz tabi. Bu tiplerin değil kamudan, ülke sınırlarından da çıkarılmaları gerekir. Devletimiz adil olduğu sürece daha da güçlenecektir. Bu bağlamda 15 yıldır Erdoğan liderliğindeki Yeni Türkiye, Adalet Devleti'nin tahsis edilmesi konusunda epeyce yol aldı. Birçok haksızlık ve hukuksuzluk sona erdirildi. Daha yapılacak işleri var Erdoğan'nın. İnşallah bu başkanlık modelinde daha hızlı kararlar alınıp daha hızlı uygulanarak milletin refah seviyesi daha da yükseğe taşınır. Bu konuda Erdoğan'a güven tam. 

   Yalnız Erdoğan'nın yetişemediği bir sürü alan var. Özellikle bürokraside sıkıntı yaşanıyor. Yazının girişinde bahsettiğimiz 'makam' talep eden kişiler tarafından bürokrasi niteliksizleştirilmiş ve liyakat yerine torpil ön plana çıkmıştır. Hal böyle olunca da liyakatsiz kişiler tarafından meşgul edilen bu koltuklar 'görev' yerine 'makam' olarak kullanılmaya başlanmıştır. Görev yerine getirilmediği zaman bütün işler aksamaya başlamıştır. Bugün birçok kurumda bu işlevsizliği gözle görebiliyoruz. Akrabalık ilişkileri ile veya ahbap çavuş ilişkileri nedeniyle makamları işgal edenler yaptıkları işlerde de yine bu arkarabalık ve ahbap çavuş ilişkilerine göre davranıyorlar. Böyle olunca ortaya büyük bir adaletsizlik çıkıyor. Kurumlar hantallaşıyor. İşler aksıyor. Nitelik ve kalite düşüyor. 

   Nisa süresi 58. Ayette Allahu Teala şöyle buyuruyor: 'Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.' Bu ayeti okuyan ve imani manada sıkıntısı olmayan bir kişi asla yerine getiremeyeceği bir görevi istemez. Asla haketmediği bir koktukta oturmak istemez. 

   Kurumlarda yönetici koltuğunda oturanlar adaletli davranmaz, liyakat ve ehliyeti ikinci plana atarlarsa hem kendileri kaybederler hem de ülkeye kaybettirirler. İşi ehline vermek gerekir. Hak edene vermek gerekir. Hiçbir ayrımcılığa maruz bırakılmadan hem de. Makamlar geçicidir. Kalıcı olan hizmettir. 

   Ülkemiz yeni sistemde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde şaha kalkmaya hazırlanırken basit hesaplar yapan ve gündelik menfaat peşinde koşanların bu yeni sistemde yerleri yoktur. Kısa vadeli hedefler ve küçük hesaplar zevahiri kurtarmaya yetmeyecektir. 

Allah'a emanet olun. 

Yazarın Diğer Yazıları