Taha Yusuf SARIGÜL

GEL BAKALIM MUHARREM!

Taha Yusuf SARIGÜL

   Ve nihayet CHP cumhurbaşkanı adayını açıkladı. Hem de ne açıklama. Herkesi şok edecek bir aday dediler. Ekonomiden anlayan tecrübeli bir aday dediler. Çıldırtacak bir aday dediler. Kime gittiler ise olmadı. Abdullah Gül’e gittiler olmadı. Yılmaz Büyükerşen 82 yaşındaydı olmadı. Abdullatif Şener’i düşündüler olmadı. Ali Babacan’a teklif götürdüler olmadı. Kala kala 2 seçenek kaldı. Ya Kılıçdaroğlu’nu ya da Muharrem İnce’yi aday göstereceklerdi.

   Kılıçdaroğlu’nun böyle bir şeye cesaret edemeyeceğini herkes biliyordu. Ki bunu kendisi de itiraf etmişti. Daha geçen seçimlerden önce bana 4 yıl verin diyen Kılıçdaroğlu “Ben 80 milyonu kucaklayamam o yüzden aday değilim” diye yenilgiyi baştan kabullendi. Görev mecburi olarak Muharrem İnce’ye verildi. Hem de ne veriliş. Aklıma 2007’deki Erdoğan’ın “Kardeşim Abdullah Gül” tabiri geldi. Buna benzer bir onore edilme beklerken Kılıçdaroğlu’nun Muharrem İnce’nin adaylığı açıklarken kürsüye çağırdığı anda kurduğu cümleleri duyunca şok oldum. “Muharrem İnce gel bakalım buraya” Çocuk mu çağırıyor, hizmetçisini mi çağırıyor, korumasını mı çağırıyor anlayamadım gitti. Koskoca cumhurbaşkanı olacak kişi “gel bakalım buraya” diye çağırılır mı hiç.

   Kılıçdaroğlu öyle bir psikolojiye bürünmüş ki yenilgiyi en baştan kabullenmiş. Buradaki amacı Muharrem İnce’den kurtulmak. Adamın bu dünyadaki en büyük hedefi CHP genel başkanı olarak kalabilmek. Onu da kaybetmemek için en büyük rakibi Muharrem İnce’yi ekarte etmeye çalışıyor. Bilse CHP’nin adayı kazanacak hiç İnce’ye kaptırır mı o makamı. Defalarca Erdoğan’a tv’lerde karşıma çık diye meydan okuyan adam seçimde Erdoğan’ın karşısına çıkamıyor. Adama sormazlar mı sen ne diye Erdoğan’ı tv’ye davet ediyorsun. Daha er meydanında adamın karşısına çıkamıyorsun. Bir davette karşılaştığında korkudan yüzüne bakamıyorsun.

   Kılıçdaroğlu da kendince siyasi kurnazlık yapıyor. Adam baktı Erdoğan’dan kurtulamıyor bari Muharrem İnce’den kurtulayım diye hesap yapıyor. Yoksa Muharrem İnce’yi çok sevdiği için aday yapmadı. Kurultaylarda Kılıçdaroğlu’na karşı kaybeden Muharrem İnce seçimlerde neyi kazanacak. CHP seçmenine sormak gerek; Muharrem İnce’yi çok seviyorduysanız neden kurultaylarda genel başkan seçmediniz? Genel başkan seçemediğiniz adamı nasıl cumhurbaşkanı seçeceksiniz? Hele bu sefer rakip Kılıçdaroğlu değil de Erdoğan.

   Bir sürü Ali Cengiz oyunu denediler ve girift ilişkilere girdiler ama hiçbiri tutmadı. Son çare olarak Muharrem İnce’yi ortaya attılar. Bence Muharrem İnce bu süreci iyi değerlendirirse sonunda kazanan olabilir. CHP içindeki yerini daha da sağlamlaştırarak esas hedefi olan CHP genel başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun elinden alabilir. Muharrem İnce’nin Erdoğan karşısında seçilme şansı sıfır. Bence Muharrem İnce bu adaylık sürecini avantaja çevirmeli ve kendisini sahneye küçümseyerek “Gel bakalım Muharrem İnce” diye çağıran Kılıçdaroğlu’nu devirme yollarını şimdiden düşünmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları