Taha Yusuf SARIGÜL

EMANET, LİYAKAT, EHLİYET 

Taha Yusuf SARIGÜL

   İşi ehline veriniz denilmiştir yüce kitabımızda. Yüce kitabımızda emredilenlerin çoğunu uygulamadığımız gibi işi ehline verme kısmını da uygulamıyoruz maalesef. Daha dün Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, "Son dönemlerde bazı arkadaşlarda bir hava başladı. Eskortlar, önden gidenler, arkadan gidenler korumalar falan filan. Ne oluyor ya. Bu neyin saltanatı?" dedi.

   Maalesef, bu ifadeler ile durumumuzu çok iyi ifade etti. Bunu Mehmet Özhaseki biliyorsa Erdoğan'a da iletmesi gerekir. Makamlar gövde gösterisi yapılacak yerler değildir. Makamlar hizmet etme yeridir. Koltuklar keyif yapma yeri değildir, keyif bozma yeridir. Bir adam ben şu belediyenin başkanı olayım da rahat edeyim keyfime bakayım, havamı atayım diyorsa kendi nefsine zulmedip kaybedenlerden sayılır. O koktular büyük imtihanların verildiği koltuklarıdır. Liyakati ve ehliyeti olmadığı halde koltuklara talip olanlar nefislerinin kölesi olmuş insanlardır. Çünkü büyük emanet yükleniyorlar. Binlerce, on binlerce hatta yüz binlerce insanın sorumluluğunu üzerlerine alıyorlar. 

   Siyaset zor zanaat. İnsanla uğraşmak en zor iş. Bu sorumluluğu yüklenen insanlar sorumluluklarının ne kadar büyük olduğunu bilmelidirler. 

   Aslında sadece siyasetçiler için değil bu dediklerimiz. Makam mevki ve şöhret sahibi herkes için geçerli. Zira liyakat ve ehliyeti olmadığı halde bir koltuğa oturan kişiler koltuğun verdiği rehavet ile hem etrafına küstahlık saçarlar hem de temsil ettikleri kurumun vizyonel değerini düşürürler. 

   Cehennemin yolları iyi niyet taşları ile döşelidir. Yönetici statüsünde olanların iyi bir ekip kurmaları gerekir. Etrafında yalakalar değil doğruya doğru, yanlışa yanlış diyebilecek kaliteli insanlar bulundurmaları gerekir. Eğer etrafınızdakiler her yaptığınızı onaylıyor ve sizi sürekli övüyorlarsa onlardan şüphe edin. Sizi hiç eleştirmiyorlar ise onlardan şüphe edin. İnsan beşerdir, hata yapabilir. Siz de hata yapma ihtimalinizin olduğunu bir an olsun aklınızdan çıkarmayın. Siz hata yaptığında sizi düzeltecek insanları etrafınızda tutun ki sizi yanlıştan çevirsinler. Yanlışta ısrar etmeyin. Akıl akıldan üstündür. Mimar, İnşaat mühendisi, şehir plancısı, çevre mühendisi, sosyolog gibi uzmanlardan kaliteli bir ekip kurun. İşlerinizi istişare ile halledin. İşin ehillerine danışın.

   O makamlar temsildir. Hem Allah'ın emaneti hem de milletin emanetidir. O koltuklarda şahsınızı değil makamı temsil ettiğinizi unutmayın. Makamın getirdiği vakar ve vasat davranışlarla etrafınıza güven ve samimiyet yayın. Şahsınızı değil şahsiyetinizi ön plana çıkarın. Şeffaflık ilkesinden hareketle kimsenin aklında soru işareti bırakmayın. Kimseye imtiyaz tanımayın. Umumi menfaati hususi menfaatlerin önünde tutun. Adalet en büyük şiarınız olsun. Aksi takdirde emanete ihanet etmiş olursunuz. 

   Giydiğiniz ateşten gömleği çıkardığınızda bedeninizde yanık izleri varsa vay halinize. Eğer giydiğiniz ateşten gömleği çıkardığınızda bedeniniz tertemiz ise ne mutlu size...

Bizden naçizane söylemesi. Allah'a emanet olun. 

 

Yazarın Diğer Yazıları