Taha Yusuf SARIGÜL

DAĞ FARE DOĞURDU

Taha Yusuf SARIGÜL

   Pazar gecesi tüm Türkiye soluksuz   ekran karşısındaydık. İptal edilen 31 Mart İstanbul seçimleri 23 Haziran'da tekrarlanacak. Yıllardır alışık olmadığımız bir tartışma programı izleyecek olmanın verdiği heyecan ve beklentiyle açtık televizyonlarımızı. Fakat 3 saate yakın süren program sonunda iki aday da seçmenin oy tercihi üzerinde değişikliğe neden olacak bir etki bırakamadılar. Programın formatı da buna izin vermiyordu zira. 

   Başta şunu belirtmemiz gerekir ki seçilen moderatör çok yanlış bir tercihti. Sadece siyasi ideolojisini açık etmesinden ötürü söylemiyorum bunu. Moderatörlük ve televizyon tecrübesi yoktu çünkü. İsmail Küçükkaya gazeteci kökenlidir. Tek televizyon tecrübesi 3-4 yıldır sunduğu ve Ak Parti muhalefetiyle popülerlik yakaladığı sabah haberleridir. Zaten Ak Parti tarafından tercih edilmesinin sebebi de muhalif olmasıydı. Bu bir meydan okumaydı. Bu nedenle de Binali Yıldırım 1-0 önde başladı tartışmaya. Sorular çok kötü seçilmişti. Doğru seçilen soruların cevapları da geçiştirildi. Milletin beklediği cevaplar gelmedi. Valiye hakaret meselesi, verilerin kopyalanması, malvarlığının açıklanması gibi sorulara İmamoğlu cevap veremedi, geçiştirdi. Sayıştay raporunu okumadığını söyleyen Yıldırım şaşkınlık yarattı. Fetö ile ilişkiniz varmı sorusuna 'yok' cevabı yerine daha kararlı ve daha net bir dille cevap verebilirdi. Moderatör birçok konuda soru sormadı ya da soramadı. Millet İttifakına HDP'nin verdiği desteği soramadı mesela. Kandil'in ısrarla CHP'ye oy istemesini de soramadı. Fetö kaçkınlarının ve savunucularının da ısrarla CHP'ye oy istemelerini soramadı. 

   Münazara şeklinde geçmesi beklenen tartışmada münazaraya izin verilmedi. Adayların ikiside manşet olacak cümleler kuramadı. Seçmeni etkileyecek, oy tercihine etki edecek ve seçmeni ikna edecek bir tavır koyamadılar ortaya. Bizler de yaklaşık 2 haftalık beklentilerimiz üzerine büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. 'Dağ fare doğurdu' desek yeridir. Sönük bir soru cevap faslı gibi geçti program. 

   Programdan sonra Habertürk'deki tartışma programı daha cazip ve heyecanlı geldi bana. 

   Sadece demokrasi ve tartışma kültürü adına olumlu şeyler olduğunu söyleyebiliriz. Normalleşme adına iki adayın da saygılı ve hoşgörülü davranması, birbirlerine çok fazla müdahale etmemeleri ve nezaket çerçevesinden ayrılmamaları önemliydi. En sonda verilen aile pozu da olumluydu. Moderatörün adaylara kendini nasıl bulduklarını sorması ise çok komikti. Daha programın en başında Binali Yıldırm'a belediye başkan adayı, Ekrem İmamaoğlu'na da belediye başkanı olarak hitap etmesi İsmail Küçükkaya'nın CHP'yi açıktan desteklediğini ortaya koydu. 

   Velhasıl tartışma kültürümüz açısından yararlı bir program oldu fakat sonuç itibariyle iki tarafın da sevenlerini de tatmin etmeyen bir program oldu bana göre. İnşallah bundan sonraki genel seçimlerden önce de bu tür programları izleriz. Bu tür münazaralar seçmenin karar vermesinde çok etkili oluyor çünkü. 

Allah'a emanet olun. 

 

Yazarın Diğer Yazıları