Taha Yusuf SARIGÜL

CUMHUR İTTİFAKI BİTTİ Mİ?

Taha Yusuf SARIGÜL

   Yerel seçimlerde bir türlü ittifak formülü bulamayan AK Parti ve MHP yol ayrımına geldi. Uzun uzadıya görüşmelere rağmen iki partinin yöneticileri üzerinde anlaşabilecekleri bir sonuca, bir anlaşma metnine veya bir mutakabata ulaşamadılar. Erdoğan ve Bahçeli’nin görüşmesi de nihai bir sonuç çıkarmadı. Aslında bunun sebebi yerel seçimlerde ittifaka izin veren veya ittifakı kolaylaştıracak bir yasal zeminin olmamasıydı. Yoksa bu kadar görüşmenin ardından bir anlaşmanın olmaması mümkün görünmüyordu.

   Danıştay’ın vermiş olduğu “andımız” kararı ittifakın bitirilmesinin fitilini ateşleyen olay oldu. Olayı “Türkçülük” üzerinden değerlendiren Bahçeli, Bekir Bozdağ’ın andımız ile ilgili açıklamalarına da kızarak Salı günkü grup toplantısında köprüleri attı ve ittifakın sona erdiğini açıkladı. Bu açıklamanın üzerine MHP grubundaki alkışları, sevinç gözyaşlarını ve büyük bir heyecanın yaşandığını gördük. Bu sevincin ne anlama geldiğini de iyi okumak gerekiyor. Demek ki MHP milletvekilleri Bahçeli’nin zoruyla bu ittifaka razı geliyorlardı. Yoksa Bahçeli’nin ittifakı bitiren açıklamalarına sevinç gözyaşları ve alkışlarla cevap vermezlerdi. Neyse ki bu karar sadece yerel seçimler için alınmıştı. Bunu Bahçeli de belirtti.

   Bahçeli’den sonra kürsüye çıkan Erdoğan daha itidalli ve daha kucaklayıcı bir konuşma yaptı. Kaşıkçı cinayetini ve yapılan tahkikatı detaylıca anlattı. Bahçeli’nin ittifakı bitiren sözlerine cevaben “herkes kendi yoluna” açıklamasını yaptı. “Andımız” kararı üzerinden Bahçeli’nin hedef aldığı Bekir Bozdağ’a sahip çıktı. Grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan da ittifakın sadece yerel seçimler için sona erdiğini, Cumhur İttifakı’nın devam ettiğinin altını çizdi.

   Özellikle 15 Temmuz’dan sonra yaşanan olaylar ve FETÖ ile mücadelede, PKK ile mücadelede ve ülkemizin maruz bırakıldığı küresel ekonomik saldırılara karşı iki partinin yerli ve milli duruşu ve birlikte mücadelesi tabanda büyük bir destek görüyor. Bundan dolayı ittifakın devam etmesini parti üst yönetimlerinden çok tabandaki halk istiyor. Özellikle MHP yönetiminin bunu göz ardı etmemesi gerekir.

   Danıştay’ın vermiş olduğu ”andımız” kararından yola çıkarak olayı Türkçülük veya Kürtçülük üzerinden değerlendirmek yanlış olur. Danıştay üyelerinin yüzüne karşı “aklınız yeni mi başınıza geldi, 5 yıldır nerdeydiniz” diyen Erdoğan bu konuyla ilgili en güzel cevabı verdi:

“Bizim tek marşımız vardır o da İstiklal marşıdır”

   Andımız konusunda hassasiyet gösteren milliyetçi arkadaşlarımıza tavsiyem Andımızın mimarı Reşit Galip’in hayatını iyi okumaları ve yaptığı İslam ve Milliyetçilik karşıtı uygulamalara iyi bakmalarıdır.

 Zira doğruyum demekle “doğru” çalışkanım demekle de “çalışkan” olunmuyor.

Yazarın Diğer Yazıları