Taha Yusuf SARIGÜL

BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN EVLA'DIR

Taha Yusuf SARIGÜL

   İlimiz 6.8 şiddetindeki büyük bir deprem ile sarsıldı. Günler geçtikçe depremin sebep olduğu hasar daha gün yüzüne çıkıyor. Binlerce kişi evlerinden oldu. 37 canımızı kaybettik. Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim geri kalanların da imtihanını kolaylaştırın, sabırlarını artırsın.

   Depremde arkadaşımız, Eğitim-Bir-Sen teşkilatımızda denetleme kurulu üyeliğimizi yapan Hüseyin Civelek abimiz eşini ve oğlunu kaybetti. Kendisine sabırlar dilerken metanetinden dolayı da kendisine hayran olduğumu belirtmek isterim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Hüseyin abimizin eşinin ve oğlunun cenaze törenine katıldı ve acımızı paylaştı. Bu zor günleri hep birlikte atlatacağız dedi. Elâzığ'a sahip çıktı.

   Depremin ilk gününden beri ilimize gelip acımıza ortak olan ve depremin yaralarını sarmaya çalışan Sn. Süleyman Soylu, Sn. Murat Kurum ve Sn. Fahrettin Koca'ya minnettarız.

   İlimizin tüm milletvekilleri, Belediye başkanımız Sn. Şahin Şerifoğulları ve valimiz Sn. Çetin Oktay Kaldırım'ı da tebrik etmek gerekir. İlk bir iki gün uykusuz, ondan sonraki günleri de 3-4 saatlik uykuyla geçirdiklerine şahidiz. Hep sahada oldular, vatandaşın yanında oldular.

   Devlet AFAD ve KIZILAY başta olmak üzere Umke ve Jak gibi tüm kurumları ile sahadaydı. Sivil toplum kuruluşları ve yardım kuruluşları tüm gönüllüleri ile sahadaydı. İlimizi bu zor günlerde yalnız bırakmayan ve acımızı paylaşıp derdimize derman olmaya çalışan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.

   Şimdi bizleri büyük bir kentsel dönüşüm süreci bekliyor. Bu süreçte devletin vatandaşı müzdarip etmeden en hızlı bir şekilde  kentsel dönüşümü sağlaması ve gereken desteği hem vatandaşa hem de müteahhitlere vermesi gerekir.

   İşin teknik boyutlarını işin uzmanları daha iyi bilir. Özellikle Sn. Murat Kurum bakanımızın mahalle mahalle dolaşıp mahalle sakinleriyle toplantılar yapması ve herkesi sabırla dinlemesi çok olumlu ve önemlidir.

   Bu süreçte ortaya çıkan kiralık ev sorunu, kira fiyatlarındaki artış ve evden eve nakliye firmalarının fiyatlarındaki artış ise bizleri derinden üzmüştür. Olay ulusal basına bile yansımış ve Elâzığ'ın imajına, Elazığlının imajına zarar vermiştir. Devlet fırsatçılara yaptırım uygulanacak dese de bunun takibatı ve cezai müeyyide uygulanması zor görünüyor. 1000 ₺'lik kirayı 2000 ₺'ye çıkarmak tam anlamıyla fırsatçılıktır. Zaten insanlar mağdur olmuş. Bir de bu fırsatçılar yüzünden daha da mağdur oluyorlar. 500-600 ₺'lik kiralar 1200 ₺ ile 1500 ₺ arasına çıkmış. 1300 ₺'lik kiralar 2000 ₺ ile 2500 ₺ arasına çıkmış. Aslında bu kiraları yükseltenleri şimdilik not etmek gerekir. Bir veya bir buçuk seneye depremzedelere evlerinin teslim edileceği söyleniyor. Evleri teslim edilenler bu fahiş fiyata oturdukları yerleri boşalttıkları zaman kimsenin bir daha o evleri tutmaması gerekir. Ki fırsatçı ev sahipleri yaptıklarının bedelini ödesinler. Herkes eş dost akrabasına söylerse bu evleri herkes de bilir. Sosyal medyadan bu fırsatçıları ev adresi vererek deşifre edersek yarın herkes evine taşıdığında bu fırsatçıların evleri boş kalır ve gereken cezayı almış olurlar. Yaklaşık 20 bin konuttan bahsediliyor. Bu konutlar bitti mi kiralık evler de ele ayağa düşecektir muhakkak. O zaman bu fırsatçılara gereken ceza verilir inşallah.

   Bizler iman edenler olarak başımıza bir musibet geldiğinde bunun Allah'tan geldiğini biliyoruz. Bize düşen sabır ve tevekküldür. Bu tedbiri elden bırakmak anlamına gelmez tabi ki. Evlerimizi deprem yönetmeliğine uygun, yatay mimaride yapmamız gerekiyor. Tedbir bizden takdir Allah'tandır.

   İl dışından gelen herkes 6.8'lik depreme göre çok büyük bir yıkımın ve can kaybının olacağını tahmin ettiklerini fakat böyle bir durumun olmamasına çok sevindiklerini söylediler. Çünkü Bingöl'de 6.4 şiddetindeki depremde 300 bina deprem anında yıkılmış ve kayıplar bizden oldukça fazlaydı.

   Bir musibet bin nasihatten iyidir. Elazığ bu depremi bir fırsata çevirmelidir. Okullar dahil bütün eski binaların kentsel dönüşüm kapsamında deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yenilenmesi gerekir.

Allah'a emanet olun.

Yazarın Diğer Yazıları