Taha Yusuf SARIGÜL

 BİR ALKIŞ DA MİLLİ EĞİTİM'E

Taha Yusuf SARIGÜL

   İlimizde yaşanan deprem dolayısıyla ulusal anlamda Afad ve Kızılay gibi kurumlar ve yardım kuruluşları her daim yanımızda oldu. Devlet, başta cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarıyla, milletvekilleriyle, belediye başkanları ve bürokratları ile ilimize destek oldu.

   Yerel anlamda ise tüm kurumlarımız canı gönülden çalıştılar fakat Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ayrı bir parantez açmamız gerekir.

    Meydana gelen deprem felaketi sonucunda 32 okulun ağır ve orta hasarlı olduğu (20 İl Merkezi, 12 ilçe) tespit edilerek bu okulların yıkımına karar verilmiştir. Bu okullarda eğitim gören 10.762 öğrenci başka okullarla ilişkilendirilmiştir. Depremin ilk gününden bugüne 21 okul bahçesinde 435 çadır kurulmuş ve 43.000 vatandaşa barınma hizmeti verilmiştir.

   İl Müdürümüz Sn. Feyzi Gürtürk'ün öncülüğünde tüm Milli Eğitim camiası depremin olduğu ilk andan itibaren seferberlik ilan etti. Milli Eğitim tüm imkanları ile depremzede vatandaşlarımızın yanında oldu. İl Müdürümüz Sn. Feyzi Gürtürk'ün talimatları ile depremin ilk gününden itibaren tüm okullar ve pansiyonlar açıldı ve 7/24 çalışma prensibi ile vatandaşa hizmet etmeye başladı. Depremzedelerin büyük bir çoğunluğu okullarda ve pansiyonlarda ikamet etti. Pansiyonlarda 3 öğün yemek hizmeti verildi. İl dışından gelen Umke ve Jak gibi arama kurtarma ekipleri okul  pansiyonlarında misafir edildi.

   RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) aracılığıyla depremden etkilenen tüm çocuklara psikolojik destek verildi. Tüm rehber öğretmenler gönüllü bir şekilde alana koştu. Oluşturulan psikososyal müdahale merkezleri ile ihtiyaç duyan yetişkinlere de deprem korkularını yenebilmeleri için psikolojik destek verildi. Çadırkentlerde oluşturulan Psikososyal hizmet çadırları ile yine çadırda kalan çocuklara ve yetişkinlere hizmet verildi. Rehber öğretmenler tarafından tüm okullar tek tek gezilerek orda kalan ailelerin  çocuklarına da çeşitli oyunlar marifetiyle psikolojik destek verildi. RAM müdürü Sn. Bekir Erol başta olmak üzere bu çalışmalarda yer alan tüm rehber öğretmenleri canı gönülden tebrik ediyorum.

   Okullar eğitim öğretime açılacağı için okullarda kalan depremzedelerin boşaltılıp başka yerlere nakledilmeleri gerekiyordu. Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası bilindiği üzre milli eğitim müdürlüğüne tahsis edilmişti. Bu bina ile birlikte Hilalkent mahallesindeki Şah Cihan yurdu ve 4 tane okulun pansiyonu hızlı bir şekilde otel konseptine dönüştürülerek depremzedelerin hizmetine sunuldu. Bu kadar kısa bir sürede bu dönüşümü sağlayan İl Milli Eğitim Müdürlüğünü tebrik etmek gerekir.

   Hasar tespiti yapmak için 500 öğretmen görevlendirildi. Sokak sokak gezerek hasar tespiti yaptı öğretmenler. Her çadırkentte 2 öğretmen görevlendirildi ve koordinasyon sağlandı. Gelen yardımların adaletli dağıtılması ve yemeklerin düzenli dağıtılması da yine öğretmenlerin kontrolünde sağlandı.

   Gönüllü öğretmenler  gelen yardımların tasnifi için Afad ve Kızılay koordinesindeki depolarda günlerdir çalışıyorlar. Türkiye’nin her yerinden gelen yardımlar bu depolarda düzenleniyor. Bu çalışmalarda yine öğretmenler aktif rol üstleniyor.

  İHH, Deniz Feneri, İyilikder, Beşir Derneği, Hayrat Vakfı ve ismini hatırlayamadığımız birçok yardım kuruluşlarında gönüllü çalışmaların lokomotifi yine öğretmenler oldu.

   Hayırseverler tarafından Elazığ'da 17 okul yapımı sözü verilmiştir. Bizim beklentimiz bu sayının daha da artmasıdır. Elazığlı hayırseverlerin elini taşın altına koymalarının tam vaktidir.

   Milli Eğitim Hizmet binası da bu depremde hasar almış ve C Blok kapatılmıştır. 250'yi aşkın personel A ve B Bloklarında dönüşümlü de olsa çalışmalarını aksatmadan yürütmüşlerdir.

   Tüm bu çalışmaların koordine edilmesi ve düzenli bir şekilde yürütülmesi sürecini kusursuz yürüten İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Feyzi Gürtürk'ü tebrik ediyorum. Kendisini alkışlıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları