Taha Yusuf SARIGÜL

BİLİŞİM ÇAĞINDA EKONOMİK VAATLER!

Taha Yusuf SARIGÜL

   Seçimlere az bir süre kala cumhurbaşkanı adaylarının vaatleri tartışılmaya devam ediyor.  Hele bu vaatler ekonomik vaatler ise daha fazla dikkat çekiyor. Çünkü cebinde parası olmadan ve birincil ihtiyaçları karşılanmadan ikincil ihtiyaçlar insanın aklına gelmiyor. Bu Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde de böyledir. Önce güvenlik, barınma ve yeme içme ihtiyacı gelir. Bu ihtiyaçlar giderildikten sonra insanlar sosyal ihtiyaçlara yönelebiliyorlar. Sevme, sevilme, ait olma, kabul görme, sanatsal aktiviteler ve üretim yapma gibi…

   Dünya genelini saran bir ekonomik kriz olduğu herkesin malumu. Bu krizden elbette bizim ülkemiz de etkileniyor. İçerideki ekonomi politikaları eleştirilebilir fakat dolar, altın ve petrol gibi fiyatları uluslar arası ekonomik dengelere göre seyreden kalemlerin ülkemizde iç siyaset malzemesi olarak ana gündem konusu yapılması bence anlamsızdır. Tarım ve hayvancılık politikaları eleştirilebilir, teşviklerin yetersizliği eleştirilebilir, eğitime daha fazla yatırım yapılması istenebilir, üretim ve bilişim teknolojilerinin geliştirilmesi yönünde eleştiri yapılabilir. Fakat dünyayı hegemonyası altına alan “dolar” üzerinden siyaset üretmek ve eleştiri dozunu yükseltmek pek mantıklı gelmiyor. Sonuçta adamlar karşılıksız para basabiliyorlar. Ve dolar sadece Türk Lirası karşısında değil, diğer tüm ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanıyor. Çünkü uluslar arası ticaret dolar üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunu kırabilmenin en önemli yolu ülkelerin karşılıklı ticaretlerinde kendi para birimlerini kullanmalarıdır. Bu konuda Türkiye, Rusya ve İran arasında görüşmeler devam ediyor. Eğer bu ülkeler kendi para birimlerinde alışverişi sağlarlar ise “dolar” büyük bir darbe yer. Buna Çin ve Japonya gibi dev ekonomiye sahip ülkeler de katılırsa ABD için tehlike çanları çalıyor demektir. Doların hegemonyası bitti mi ABD de bitti demektir.

   Bundan 10 yıl önce dünyadaki en büyük şirketler petrol, otomotiv ve sanayi şirketleri iken bugün dünyanın en büyük şirketleri bilişim ve teknoloji şirketleridir. Bugün Apple (İphone) şirketinin yıllık geliri bizim ülkemizin yıllık gelirinden fazladır. Evet doğru okudunuz. Herkesin elinde kullandığı İphone telefonları üreten şirketin yıllık geliri bizim ülkemizin yıllık gelirinden fazla. Sadece telefon, tablet, bilgisayar ve saat üretiyorlar. Ve Apple’ın binlerce çalışanı var. Buna İnstagram, Facebook, Twitter, Google, IBM, İntel, Dell, HP, Alibaba, Amazon, Microsoft ve Samsung gibi şirketleri de ekleyebiliriz. Bu şirketlerin çoğu yazılım şirketi, bilgisayar şirketi veya alışveriş sitesi. Günlük hayatımızda bu isimleri çok duyuyoruz fakat bu isimlerin arka planında nelerin olduğunu ve nasıl bir ekonomik yapının olduğunu bilmiyoruz. Bugün herkesin elinde akıllı telefon var. Herkesin telefonunda yukarıda saydığımız platformlar uygulama olarak yüklü.

   İnternet ve teknoloji hayatımızı kolaylaştırdı. Bugün internet bankacılığı aracılığıyla bankaya uğramadan, paraya dokunmadan bütün işlemlerimizi hallediyoruz. Faturalarımızı, kiramızı, kredi kartı borcumuzu internet üzerinden yatırıyoruz. Tüm bu teknolojinin arkasında bir akıl var. İnsanlar var olan gerçek paralarını da sanal para birimlerine çeviriyorlar. Kripto para birimleri her geçen gün çoğalıyor ve değer kazanıyor.  

   Bu gerçekten yola çıkarak bilişim teknolojilerinde mesafe almamız gerekiyor. Yazılım teknolojisi, algoritmalar, yapay zekâ gibi alanlarda kendimizi geliştirecek bir eğitimin temelini almamız gerekiyor. Türkiye genç nüfusu fazla olan bir ülke. Bu genç nüfusu ve enerjiyi eğitim yoluyla dinamik bir hale getirip ülkemizin geleceği için kullanmalıyız. Bu bağlamda özel sektörün teşvik edilmesi ve gençlerin girişimciliğe yönlendirilmesi gerekiyor. Herkes okuyup doktor, hâkim, öğretmen olursa ülkemizin geleceği pek de parlak olmaz. Boyuna İnşaat Mühendisi yetiştiriyoruz. Bilişim, teknoloji ve yazılım alanında mühendisler yetiştirmemiz gerekiyor. Yabancı dil bilen, kendini geliştirmeye açık, girişimci gençlere ihtiyacımız var.

Cumhurbaşkanı adaylarına duyurulur…

 

Yazarın Diğer Yazıları