Taha Yusuf SARIGÜL

ADAY ADAYLARINA TAVSİYELER

Taha Yusuf SARIGÜL

   24 Haziran seçimleri ülkemiz için tarihi bir öneme sahip. Tabi bu durum ilimiz için de geçerli. Elazığ’da AK Parti’den 70 kişi aday adaylığı için başvuru yaptı. Listeye sadece 5 kişi girebilecek. Tüm aday adaylarına başarılar diliyorum. Listeye kim girerse ve meclise kim giderse gitsin alınan sorumluluğun ve emanetin ne derece büyük olduğunun hiçbir zaman unutulmaması lazım.

   Emaneti yüklenmek kolay bir iş değildir. İşin ehline verilmesi gerekir. Yönetim sorumluluğu sorumlulukların en büyüğüdür. Emanet, ehliyet ve liyakat bu işin olmazsa olmazıdır. Ehliyet bir işi yapabilmek için ehil olmak manasına gelir. Bilgisiyle, tecrübesiyle ve yeteneği ile bir işin üstesinden gelebilecek insanlara ehil insanlar deriz. Liyakat ise yeterlilik manasıyla birlikte bir işe uygun olma bir işe yakışır ve layık olma anlamında kullanılır. Nisa Süresi 58. Ayette şöyle buyruluyor; Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.

   Aday adaylarının bu büyük sorumluluğu bilmeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekir. Makam mevki elde etme amacıyla, statü kazanma amacıyla, zenginleşmek amacıyla bu yola çıkanlar şimdiden vazgeçsinler. Üç günlük dünya hayatı için ahretlerini berbat etmesinler. Kendi günahları yetmediği gibi milyonlarca insanın günahını da yüklenirler. Bu günahların altında boğulurlar. Parası olanın milletvekili olduğu sistemde liyakat ve ehliyeti ikinci plana atmak AK parti için intihar olur. Liyakat ve ehliyeti olmayıp da kişinin sırf parası var diye aday olması da o kişi için intihar demektir. Makam ve mevki aşkı bu tip insanların gözünü kör etmiştir. Kifayetsiz bu tiplerin karnı hiçbir zaman doymaz. Hep daha fazlasını isterler. Bu tiplerin AK Parti’den de siyasetten de uzak tutulması gerekiyor. Ehliyet ve liyakati olmadığı halde emanete talip olmak çok büyük bir vebaldir. AK Parti genel merkezinin bu konuda çok detaylı bir çalışma yapacağında şüphemiz yok. Aksi takdirde halk nezdinde büyük itibar ve oy kaybı yaşanacağı aşikârdır.

   Seçmenler arasındaki şu söylenti iyice ayyuka çıkmış durumda; “Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğim fakat parti seçiminde AK Parti’ye oy vermeyebilirim” Bu söylem Erdoğan’ı bitirecek söylemdir. Arkasında meclis çoğunluğu olmayan Erdoğan’ın eli kolu bağlanır sistem çalışamaz hale gelir ve Erdoğan’ın o koltukta oturması çok uzun sürmez. Bu duruma özellikle AK Parti yönetiminin eğilmesi gerekiyor. Milletvekili aday listelerinde en liyakatli, en ehliyetli ve halkta karşılığı en fazla olan insanlara yer verilmelidir. Şehirlerin nabzı iyi tutulmalıdır. STK’ların görüşleri dikkate alınmalıdır. AK Parti tepeden inme listeler ile mecliste istediği çoğunluğu sağlayamaz. Hatta gerekirse aday adayları içerisinden tüm illerde oylama yapılmalıdır. Bu, temayül yoklaması gibi değil seçmen yoklaması şeklinde olmalıdır. Adayların belirlenmesine az bir süre kaldı. Bakıp göreceğiz. Allah’a emanet olun.

Yazarın Diğer Yazıları