Taha Yusuf SARIGÜL

ADAM DÜNYAYA MEYDAN OKUYOR

Taha Yusuf SARIGÜL

   Belki birçok alanda Avrupa ve ABD'nin gerisindeyiz. Teknolojik olarak dışa bağımlıyız ve ağır sanayimiz onlardan geri. Ekonomimiz kaya gibi sağlam değil. Fakat kaya gibi sağlam liderimiz var. Recep Tayyip Erdoğan herkesin gıpta ile baktığı bir duruş ve kararlılık ile dışa karşı başımızı hep dik tutmamızı sağlıyor. Eskiden Türkiye vatandaşlığının dışarıda hiçbir itibarı yok iken şu anda tüm ülkeler Türk pasaportu taşıyanlara daha saygılı davranıyor.

   Diplomatik olarak kullandığı dil, ikili ilişkilerdeki baskın karakteri ve yaptığı stratejik hamleler ile Recep Tayyip Erdoğan tüm dünyanın saygı duyduğu bir lider haline geldi.

   Suriye'deki iç savaş ülkemiz için yaklaşık 7 yıldır başlı başına bir sorun. Bölgenin terör örgütlerinin kontrolüne girmesi ve sınırdan ülkemize kanalize olan terörü engellemek zaruri hale gelmişti. Barış Pınarı harekatı bu saikle başlatıldı.

   Barış Pınarı harekatı başarı ile devam ederken ABD başkan yardımcısı Pence Türkiye’ye geldi. Yapılan heyetler arası görüşmeler sonucunda YPG'ye Türkiye’nin belirlediği güvenli bölgeden çekilmesi için 120 saat süre verildi. Ve bu süre içerisinde geçici bir ateşkes ilan edildi. Yani 5 gün içerisinde güvenli bölge boşaltılmazsa operasyonlarımız devam edecek. Bu konuda kararlıyız. Çünkü ABD'ye güven olmayacağını herkes biliyor.

   Türkiye hiçbir zaman diplomasi kanallarını kapatmadı. Diyaloğu sonuna kadar sürdürdü. Fırat'ın doğusunda Barış Pınarı harekatı başlamadan önce de bölgenin terörden temizlenmesi gerektiğini tüm diyalog ve diplomasi kanalları ile hem ABD hem de Rusya'ya iletmişti. Türkiye, istediği bir türlü gerçekleşmeyince kendi işimizi kendimiz hallederiz deyip 9 Ekim'de Fırat'ın doğusuna operasyonu başlattı. Hemde ABD'den izin bile almadan. Zira bölge tamamen ABD'nin kontrolünde. Hal böyle olunca ABD bölgeden çekilmek zorunda kaldı. Türkiye'nin hızla ilerlediğini gören ABD Rasulayn ve Tel Abyad'ın Türkiye’nin ve SMO'nun (Suriye Milli Ordusu) kontrolüne geçtiğini görünce Münbiç ve Kobani'de PYD-YPG'nin çekilmesine ve yerlerine rejim askerlerinin konuşlandırılmasına karar verdi. Plan Rusya'nın da desteklediği Esad'a bağlı rejim askerleri ile Türk askerini karşı karşıya getirmekti. Fakat Türkiye ilk günden beri Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu tüm dünyaya ilan etmişti. Neyse ki yaşanan ateşkes ile bu tehlike geçici olarak rafa kaldırıldı.

   Tüm bu süreçte Recep Tayyip Erdoğan'ın duruşu ve hamleleri takdire şayandır. 2 yıl öncesinden 'Sıra Fırat'ın doğusuna da gelecek' diyordu ve geldi de. ABD savunma bakanı Türkiye Barış Pınarı harekatı için bizden izin istemedi sadece giriyoruz diye haber verdi dedi. Trump'ın tüm baskılarına, ekonomik yaptırım tehditlerine rağmen kararlı duruşundan vazgeçmedi Erdoğan. Azdan az gider çoktan çok gider dedi.

   Trump'ın 9 Eylül'de yazdığı ve yeni ortaya çıkan saçmalıklar ile dolu ve diplomatik dilden çok uzak mektubunu çöpe atıp aynı gün harekatın başlangıç emrini vermesi de Trump'a ve tüm dünyaya iyi bir meydan okuma oldu.

    Böyle bir meselede tüm Türkiye’nin kenetlenmesi çok önemliydi. Birkaç aykırı ses dışında operasyona destek tamdı.

   İnşallah askerimizin burnu bile kanamadan operasyon başarıyla biter. Bölge terörden temizlenir ve ülke olarak rahat bir nefes alırız.

Allah'a emanet olun...

Yazarın Diğer Yazıları