Şükrü KACAR

YAZMAK VE DE OKUMAK

Şükrü KACAR

İnsan hayatında yazman ve çizmek, ayrıcalıklı bir yer tutar.

Öğrenmek, mezara kadar sürdüğüne göre, okumak ve yazmak da bir o kadar önem taşır. Bir şiirimde boşuna,

“Yazmak, çizmek ülkü bende

Sevgiler bir türkü bende

Dursam, biter tükenirim

Sevda olmuş çünkü bende.” demiyorum.

Bakınız, elimde iki kitap var. Şair ve yazar Nusret Özgen’in Mart ayının başında Elif Ofset tarafından basılan bir şiir, bir de anı kitabı. “Kardaki Çığlıklar” adlı şiir kitabıyla, “Unutulmayan Rüyalar” adlı anı kitabı, herkesin merakla okuyacağı iki birbirinden güzel kitap.

Nusret Özgen, Akçadağ Köy Enstitüsü’nde birlikte okuduğumuz ve öğretmen olduğumuz sınıf arkadaşım rahmetli Hürrem Özgen’in yeğeni. 1940 yılında, Elazığ’ın merkez GÜNBAĞI (BAVINUŞAĞI) Köyü’nde dünyaya gelmiş. İlkokulu, 1948-1952 yılında kendi köyünde bitirdikten sonra 1958 yılında Elazığ Erkek Sanat Enstitüsü’nden mezun olmuş, 1959-1961 yıllarında Adana Akşam Tekniker Okulu’nda öğrenim görmüş, 1979 yılında da Gazi Meslek Yüksek Okulu’nun inşaat bölümünden mezun olmuş. Orta derece İngilizce bilen Özgen, askerliğini 1962-1964 yıllarında Yedek subay öğretmen olarak İzmir-Ödemiş’te tamamlamıştır.

Adana Akşam Tekniker Okulundaki öğrenciliği sırasında (1959-1961) Adana Kamış Şeker Fabrikası şantiyesi ve Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü Seyhan Bürosunda çalışma hayatına başlamıştır. Daha sonra Devlet Su İşleri 16. Bölge müdürlüğünde göreve başlayarak sırasıyla Muvakkat Site, Derivasyon Tünelleri İnşaat Kontrol Mühendisliği, Daimi Site Emniyet Komisyonu Başkanlığı, Etüt ve Aplikasyon servis Şefliği, Baraj Ölçüm Tesisleri Teknik Şefliği ve 1989 ile 1992 yılları arasında da Dolu Savak İyileştirilmesi Kontrol Başmühendisliği görevinde bulunarak, Dolu Savak Kanalı ve Dönüşüm Yatağı Islahı ve son olaravk da Su Ürünleri Tesislerinde yönetici olarak görev yapmıştır.

1992-2001 yıllarında Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü Barajlar ve HES Şube Müdürlüğünde göreve devam etmiştir.

Kırk yıllık çalışma hayatını başarıyla tamamlayan Özgen, 2001 yılında emekliye ayrılmıştır.

1966 yılında Ağın’ın Tatarağası Mahallesi’nde yaşayan Nazıf Ağa Satır ve Sakine Hanımın kızı öğretmen Ülkü Özgen ile evlenmiş, Ferda, Yelda isimli iki kızı, İnanç ismindeki oğulları dünyaya gelmişlerdir. Çocuklarının yetiştirilmesinde büyük titizlik gösteren Özgen ailesinin Sebila, Taha, Zeynep, Nehir, Kerem ve Kaan isimlerinde altı torunu bulunmaktadır.

Nusret Özgen’in 2000 yılında yazdığı (Keban Barajı ve Tarihçesi adlı kitabı, Devlet Su İşleri Vakfı Tarafından yayınlanmıştır.

Daha ilkokul sıralarında şiir yazmaya başlayan Nusret Özgen’in bize armağan ettiği “Kardaki Çığlıklar ve Unutulmayan Rüyalar” adlı iki kitabından dolayı sevgili Özgen’i içtenlikle kutluyor, bundan böyle de başarılarının bol olmasını diliyorum.

Manas Kültür Evimde ayrı bir yeri bulunan Nusret Özgen kardeşimizi bu yeni yapıtlarıyla kutluyor ve daha nice başarılar diyorum.

Şairin (DOĞUMUM) adlı kısa şiiri ile yazımızı noktalamak istiyorum.

DOĞUMUM

16 Nisan 1940

İshak kuşlarının öttüğü günde

Doğmuşum ıssız bir köyde

Ne ebe, ne hemşire…

 

Babam askerde

Anam rençber

Tek başına

Babaannemin kucağında

 

İsmimi amcam koymuş

Bilir misiniz manası nedir

Allah’ın yardımı.

 

İşte bunun için

Allahtan

İstemişimdir

Hep yardım.

16 Nisan 1998 (Doğum Günümde)

 

Yazarın Diğer Yazıları