Şükrü KACAR

ATATÜRK VE ELAZIĞ

Şükrü KACAR

Yıl 1937.

Atatürk, o büyük insan, o büyük devlet adamı doğu gezisine çıkmıştır.

Diyarbakır’dan Elazığ’a doğru bir yüce Komutan geliyor.

Ufku öylesine açık, gözleri öylesine parlak bu komutan, Gölcük’ten bir başka selamlar gönderiyor bize. “Şu Maden, Kezin’e taşınsın.” diyor. Görün, o vakit göl kıyısında nasıl bir kasaba yükselecek. Bakır Madeni, bir başka yerleşim alanı olacak.”

Ama tutulmuyor Ata’nın bu sözleri. Madenliler, Arpa Meydanını bırakıp, buralara gelmeyi nedense bir türlü kabul etmiyorlar. Zaman içinde Maden durmadan kan kaybediyor ve sonunda nüfusu üç binlere kadar inen talihsiz bir kasaba oluyor.

Bu gezide Elaziz de, Elazığ oluyor.

Elimizde Manas Yayıncılık’ın bir özenle hazırlayıp bastırdığı bir kitap var. Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Haykır’ın bir titizlikle hazırladığı “ATATÜRK VE ELAZIĞ” adlı bu kitabı, 19 Nisan 2018 Cuma günü, Belediye Kongre Merkezi’nde sindire sindire anlatmaya çalıştık. Manas’ın değerli koordinatörü sevgili Şener Bulut, o akşam nasıl da sarılmıştı işe. Dr. Yavuz Haykır’ın bir güzellikle bizlere sunduğu bu kitap, yüce Atatürk’ü yeniden Elazığ’a taşımış, şair Özbek İnce Bayraktar’ın Mustafa Kemal adlı şiirinde söylediği gibi

“Mustafa Kemal ülkü olmuş

Uzak yakın bütün bayraklarda

Onunla uyanmış, yer yüzü

Sömürülmüş haklarda

 

Mustafa Kemal özgürlük olmuş

En güzel şarkıdır dudaklarda

Yine başımızda, yine nöbetlerde

Kim demiş bizden uzaklarda?

 

Mustafa Kemal gerçek olmuş

Çınlar sözleri kulaklarda

“Türk, öğün, çalış, güven”

Beraber yürüyoruz şafaklarda

 

Mustafa Kemal bereket olmuş

Uzanıp giden bu topraklarda

Uygarlığın türküsünü söylüyor

Gürül gürül akan ırmaklarda

 

Mustafa Kemal Bismillah olmuş

İnanmış dudaklarda,

Parıldar özgürlüğünde tutsak ulusların

Dalgalanır bütün bayraklarda

 

Dr. Yavuz Haykır, Atatürk ve Elazığ adlı bu kitabında birçok belgeler ve resimlerle bizleri aydınlatmaya çalışmış, toplantıdaki açılış konuşmasında da çoğumuzun bilmediği birçok belgelere değinmişti. Benim “düşünceleri, ilkeleri, devrimleriyle yaşayan Atatürk” adlı kitabımdan, belli ki haberi bile olmamıştır. ELESKAF tarafından basılan ve Vali Lütfullah Bilgin’in takdim yazılarını taşıyan kitabımda Atatürk’le ilgili birçok bilgiler bulunmaktaydı. Türkiye’de o tarihlerde yapılan bir toplantıda Atatürk adı üzerinde kimi tartışmalar olmuş, Mısırlı bir bayan “Atatürk bizler için büyük bir insan, büyük bir devlet adamıdır. O, sadece sizlerin atası değildir. Ataşark ismi verilseydi bizleri de o derece sevindirirdiniz.” Şeklinde bir yakınmada bulunuyor. Şair ve yazar Zekeriya Bican’ın “Harput’tan Çanakkale’ye Düşen Yıldızlar” adlı tiyatro eserinde de Atatürk bir o kadar tanıtılmaya çalışılıyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da Atatürk hakkında çok şeyler söylendi. Elazığ’da da, büyükler yerlerini, makamlarını çocuklara vererek, bu büyük günü bir güzelce değerlendirmeye çalıştılar. 23 Nisan, bizim için çok önemli bir tarihtir. Ulusal iradenin millette olduğunu kanıtlayan bir gündür. Çocuk Bayramı bir tek bizde yapılıyor. 23 Nisan günü yine birçok ülkenin çocukları Türkiye’ye gelmişlerdi. Dünya’da bir başka ülkede böyle bir bayram yoktur.

Bir kez daha büyük Atatürk’ü saygıyla anıyor, onunla birlikte ülkeye öylesine hizmetler verenlere Allah’tan rahmetler diliyoruz.

Manas Yayıncılık’a ve Dr. Yavuz Haykır’a da tekrar tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları