Şükrü KACAR

AĞLATAN KAHKAHA

Şükrü KACAR

Ağlatan Kahkaha, genç bir kadın yazarımızın ikinci yapıtı.

Küçük yaştan beri okuma ve yazmaya büyük merakı olan bu kadın arkadaşımız, Alacakaya ilçesine yakın Çakmakkaya Köyü’nden İbrahim Darılmaz adındaki bir dostumuzun kızı. İbrahim Darılmaz, çok eskilerden beri tanırım. Uzun süre politikada da birlikte olduk.

Babası Hasan Ağa, yörenin tanınmış ağa kişilerinden biri. O kadar da sevilen ve sayılan bir kişiydi. Bir o kadar da sevilen ve sayılan bir kişiydi. Bizim Demirci Köyü eşrafına yakınlıkları dolayısıyla da bize bir o kadar yakın mesafede bulunuyorlar. Demircili Zülfü Efendi, yeğenim Yusuf’un kayınpederi. Hüsnü Efendi ise Çağbağı’lı yakınlarımızın dünürü. Çağbağı ile Demirci arasında sık bir akrabalık bağı da bulunuyor. Böyle olunca, Çakmaklıkaya’lı Hasan Ağa ile de bir o kadar yakınlığımız oluyor.

   Berin Darılmaz, çeşitli güçlüklerden, çeşitli çilelerden geçip bugünlere ulaşan bir kızımız. Yıllar önce Nurhak Gazetesi’nde de birlikteydik. Erken yaşlarda Parkinson hastalığına yakalanan ve yakın zamanda sonsuzluğa göçen annesi için de çok çile dolduran bir yazarımız. O topraklarda okumak, yazmak, çevreye açılmak da bir o kadar zor. Palu’da Gezici Başöğretmenlik yaptığımız yıllarda Arıcak’ın sadece merkezinde, Biricik, Üçocak ve Erimli köylerinde okul vardı. Akdağ’la Mastar arasında yayılan o engebeli ve her şeyden yoksun yörede kendi olanaklarımızla okumak ve bir yerlere ulaşmak da bir o kadar zordu. Ama Berin Darılmaz, zorluklar dünyası için yaratılmış bir kızımızdı. Bir bir bu zorlukları aşmış, bizlere kadar uzanmış, gazete köşelerinde yer tutmayı ve kendisini kanıtlamayı başarmıştı. Ağa soylu babasının karşı olmasına rağmen de önündeki engelleri de o tür kaldırmada başarılı olmuştu.

   Ağlatan Kahkaha, duru bir anlatımla kaleme alınmış, okumaya o değin (184) sayfalık bir kitap. Geçen Cumartesi günü de Manas’ta bu güzel yapıtın tanıtımı yapıldı. Manas’ın güçlü süvarisi Şener Bulut, bir hafta önceki yorgunlukları, Mustafa Turan şenliklerinin verdiği yoğunluğu bir yana atarak, bugünkü etkinliği de gündeme getirmeği başarmıştı. Kalabalık yazarlar ve ses ustaları önünde güzel bir kültür geçidi sergilendi. Bu etkinliğe özel çağrımız üzerine baba Darılmaz da katıldılar.

    Bizlerin böyle bir mutluluğa erişemediğimiz etkinlikte, baba İbrahim Darılmaz kimi açıklamalarda bulundu. Ne çileler içinde bugüne eriştiklerini gözleri, yaşararak anlatmağa başladı.

    Nerede ise Ağlatan Kahkaha’nın bir canlı örneğini de bugün yaşamaya çalıştık. Dolu dolu ve oldukça da olgun bir etkinlik. Genç arkadaşımıza daha nice başarılar diliyoruz. Manas’a da, bu tür güzellikleri sergilediği için engin teşekkürlerimizi sunuyoruz. Haydi, Darılmaz’lar, hiç hiç darılmayın ve hep böyle barışık kalın insanlarımızla ve toplumumuzla.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları