Ömer Enes YILAR

SEN KAÇIN KURASISIN?

Ömer Enes YILAR

Bu deyim, kolay kolay aldanmayacak kadar görmüş geçirmiş kimseyi tanımladığı için yaşım gereği (galiba yaş takıntım var!) Ters Köşe’den bu kadar iddialı bir soru sormadım tabi ki. Soruyu soran Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Cumhurbaşkanı, dün hem il kongresine katılmak hem de bir dizi açılış işlemlerini gerçekleştirmek için Malatya’daydı. Elazığ’da meydana gelen ve Malatya’da da birçok binanın hasar almasına neden olan deprem sonrası, Pütürge’de TOKİ tarafından inşası tamamlanan 208 adet konutun anahtarlarını, TOKİ Başkan Yardımcısı Mustafa Levent Sungur, hak sahiplerine teslim etmek için Pütürge’de hazır bulundu. Sayın Cumhurbaşkanı da video konferans yoluyla anahtar teslim törenini bizzat izledi ve hak sahibi vatandaşlarla sohbet etti. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TOKİ Başkan Yardımcısı Sungur arasında dikkatleri çeken bir diyalog yaşandı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yerleşim başladı mı?

-Sungur: Efendim 208 adet konutumuzun depremin hemen ardından talimatlarınızla başlatıp 6 ay gibi kısa bir sürede teslime hazır hale getirdik.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yerleşim başladı mı?

-Sungur: Bugün itibariyle teslimlerine başlıyoruz efendim. Yerleşim de başlamış olacak böylelikle efendim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yani başlamadı.

Sungur: Şimdi yeni başlıyor efendim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sen kaçın kurasısın? Gelecek zamanla konuşun benimle. Dil bilgisi zayıf. Süratle anahtar teslimini yapalım. Oradaki vatandaşlar evlerine yerleşmeye başlasınlar.

Yapımı tamamlanan ancak yerleşimi başlatılmayan konutlar için TOKİ Başkan Yardımcısı Sungur, Cumhurbaşkanı’nın zor soruları sonrası gergin dakikalar yaşamış oldu. Aslında bu durum bize Cumhurbaşkanının yapımı tamamlanan evlerde hemen yerleşimin başlamasını istediğini, bu tarz anahtar teslimi gibi formalitelerin evler teslim edildikten sonra da yapılabileceğini göstermiyor mu?

Buraya ek olarak Sayın Erdoğan, anahtar teslimi yapılan vatandaşlarla da sohbet etti. Bir hanımefendi Erdoğan’ı evine davet etti. Erdoğan Pütürge’nin programa alınması için talimat verdi. Ayrıca yine bir vatandaşa evin 3+1 mi 2+1 mi olduğunu sordu. Heyecanı konuşmasına yansıyan beyefendi evin 3+1 olduğunu ve çok beğendiğini dile getirdi.

Şimdi hayal dünyam çok geniş olduğu için bu diyaloglar sonrası yine ufka dönüp derin düşünceler içerisine daldım. Bu kez sesli düşüneyim ki sizler de anlayın hayal dünyam ne kadar geniş!

Sayın Cumhurbaşkanı’nın en kısa sürede geleceğim dediği Elazığ’da bu soruları sorduğunu hayal ediyorum. Diyelim ki Sayın Erdoğan, Elazğ'a geldi. Yapılan çalışmaları yerinde incelemek için Harput’u ziyaret etti. Hazır buraya gelmişken şu tepeden bir Elazığ’a bakalım ne durumda dedi. Elazığ’ın belirli yerlerinde devam eden TOKİ konutlarına bakıp:

--Cumhurbaşkanı Erdoğan: Burası tamamlandı mı?

-Yetkili: Efendim orası depremin hemen ardından başlattığımız ilk konut projesi. Yapımı devam etmekle birlikte çok güzel manzarası olacak.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yerleşim başladı mı?

-Yetkili: ???????

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peki, şuradaki konutlarda yerleşim başladı mı?

Yetkili: ????????

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peki, oradakiler, onlarda da mı yok?

Yetkili: ????????

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peki şu beyazlıklar nedir iç içe, dip dibe?

Yetkili: Efendim onlar konteyner kentler. Depremin hemen ardından kurulumları hızlıca tamamlandı. Konutları yıkılan veya oturulmayacak durumda olan aileler buralarda kalıyor. ELEKTRİK VE SU PARASI DA ALMIYORUZ!

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hala oturan var mı yahu buralarda!

Yetkili: Var efendim!

Vallahi bu soruya “var” cevabı geldikten sonra ne olacağını benim hayal dünyam bile kestiremiyor.

Peki, Cumhurbaşkanı anahtarını teslim alan bir vatandaşla sohbet etse... Evi beğendin mi, diye sorsa. Vatandaşta efendim yeni çay demledik buyurun gelin, bir çayımızı için dedikten sonra Cumhurbaşkanı’nı evinde ağırlasa ve çaylar içilirken bu vatandaş evlerin küçüklüğünden, konutların tamamlanmasına rağmen yerleşimin uzun süre başlamamasından, akla mantığa sığmayan kura meselesinden bahsetseydi ne olurdu? Ben yine hayal dünyamı zorlamadan burada bitirmeliyim.

Yazarın Diğer Yazıları