Ömer Enes YILAR

HÂLÂ KİRA YARDIMI VE KREDİ ERTELENMESİ KONULARINI MI KONUŞUYORUZ?

Ömer Enes YILAR

Sevgili Ters Köşe okuyucuları, bugün yaşadığım bir olayı üzülerek sizinle paylaşmak istedim. Konteynerda kalan yaşlı bir teyze ve amca biraz önümde yürürken birden polis arabasını durdurmak istediler. Yoğun çabalarına rağmen aracı durduramadılar. Polis arabasının acil bir yere gitmesi gerektiği her halinden belliydi zaten. Niye aracı durdurmak istediklerini soracaktım ancak ben onlara ulaşamadan minibüse bindiler. Koştum ben de bindim araca. Daha ben onlara soramadan teyzeciğim şoförle konuşmaya başladı. “Evladım belki sen bilirsin, bana hâlâ kira yardımı ödenmedi dedi.”  Minibüsteki herkes, ben dahil düşündük taşındık ama mantıklı bir cevap vermedik. Ardından sordum, AFAD’a gittiniz mi, bankaya danıştınız mı diye.  ‘Defalarca gittim oğlum, bütün komşularım aldı ancak ben alamadım’ diye sitem etti. Teyzemizin evi Abdullahpaşa Mahallesi’ndeymiş ve yıkılmış. Kendisi ameliyatlı, kocası Parkinson hastası ve yürümekte bile zorlanıyorlar. Çocukları olmadığı için iş başlarına düşmüş. O halde sık sık AFAD, Ziraat Bankası arasında mekik dokuyorlar.

Tek bir örnekle genelleme yapılmayacağını çok iyi biliyorum ancak kulağımıza gelen duyumlar durumun bir örnekle sınırlı kalmadığını gösteriyor. Şimdi yine geçen günkü meclis konuşmaları çerçevesinde olaya bakacak olursak, Sayın Sermin Balık’ın da rakamlarla ifade ettiği gibi devlet babamız Elazığ’da yaraları bir nebze de olsun sarmak için kira yardımı, taşınma yardımı gibi nakdi destekleri sağladı. Ancak nasıl ki tek bir örnekle kira yardımında büyük sorun var, devlet yardım yapmadı, nerede bu deprem vergileri diyemeyeceğimiz gibi genel olarak yardımları dağıttık, şu kadar kişi faydalandı diyerek sorun yaşayan az da olsa bir kitlenin mağduriyetini görmezden gelemeyiz. Eğer böyle mağduriyetler varsa bu tarz yaşlı, hasta, kimsesiz insanlar için ilgili kurum müdürlükleri devlet babanın şanına yakışacak bir şekilde, o insanları sahiplenerek sorunlarını çözmelidir.

Allah aşkına depremden sonra neredeyse 10 ay geçti yapmayın, biz hala kira yardımını mı tartışıyoruz?

******************************************

Sayın Mitat Ulaş’ın sesine kulak verin. O esnafın halini en yakından dinleyen, araştıran, sorgulayan ve dile getiren biri olarak tüm sorunlara hakim. Artık farkındaysanız biz Elazığ Esnafı diyemiyoruz, onları tanımlarken önce deprem sonra koronanın perişan ettiği insanlar diye bahsediyoruz. Bu insanlara kredi verildi ancak bu kredileri nasıl ödeyecekler diye sorulmadı. Kredi verildiği zaman herkes biliyor ki koronanın k’sını bile konuşmuyorduk. Yetkililer bunu dikkate almalı ve süratle bir müjde vermelidir. Biz inanıyoruz ki bu talep Sayın Cumhurbaşkanı’na gittiği anda müjde gelecektir. Sayın Mitat Ulaş’ın da dediği gibi eğer bu konuda bir önlem alınmazsa sorun daha da büyüyecektir. Şimdi bu talebin Cumhurbaşkanı’na nasıl ulaşacağı konusunda bir iki kelam edeceğim ama neyse… Konu kısa sürede çözüme kavuşmazsa tabi ki ters köşenin tersliğine yakışır bir şekilde detaylıca ele alacağız.

******************************************

İYİ parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

“Önüne gelene kara çalıyorsun...

Yalancısın diyorum!

İYİ Partiye, HDP ile oturup anayasa hazırladılar iftirasını atmak için akıldan vareste olmak lazım...

Hastasın diyorum...

Kendini pazarlamak için siyasi işportacılık yapıyorsun...

Tüccarsın diyorum!

Daha ne diyeyim ki?”

Dervişoğlu’nun bu paylaşımı, tam da İYİ Parti üslubuyla Ümit Özdağ’ın HDP ile anayasa çalışması yaptığı iddiasını yalanlıyor. Konuya bakışımı merak ettiğinizi biliyorum. Hayal gücümü kullanarak olayı yorumlamaya çalışırken birden dünkü Kuruluş Osman dizisindeki muhteşem sahneye ışınlandım. Öz oğluyla, Osman Bey arasında kimin doğru, kimin yalan söylediğini kestiremeyen Geyhatu, konuyu Bamsı Bey’e danışır. Bamsı Bey, herkesi şaşırtan bir cevap vererek ibret almamız gereken şu cümleleri kurar:

-İki tarafa da inanmazdım. Sözler çoğu vakit maksatlarını gizler. Tıpkı gecenin cümle çirkinlikleri örttüğü gibi, gerçekleri uyuttuğu gibi… Sözle yol alan, hakikat duvarına toslar. Savcı Bey de Osman Bey de -dahi - oğlun da delil getirmedikleri sürece masum değillerdir.

Kim delil getirirse biz ona inanırız. Sözle yol alıp hakikat duvarına toslamayız. Cümle alemin bir şeylere inanırken bu dizeleri kıstas alması umuduyla….

Son olarak dün yazmıştım, İYİ Parti’de köprünün altından çok sular akacak diye belirtmiştim. Belli ki parti, gidenler ve kalanlar olarak ikiye ayrılacak. Partinin Elazığ İl Başkanı Mevlüt OR, uzun bir süredir paylaşım yapmadığı twitter hesabından Dervişoğlu’nun bu notunu aynen paylaşmış. Görünün ö ki herkes yerini sağlamlaştırma çabası içerisinde. Elazığ’dan da partiden uzaklaştırılacak kişiler olacak biliyoruz.

Sizin de dikkatinizi çekti değil mi? Sayın Devlet Bahçeli’nin eve dönün çağrısından sonra İYİ Parti'de sular hiç durulmuyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları