Muhammed KURŞUN

Kazanç Sağlamayan Vakıf Üniversitesi Hangisi?

Muhammed KURŞUN

Türkiye gündeminden düşmeyen ve ara ara zirve yapan Vakıf Üniversiteleri ile ilgili Başkent Kulislerinden çok değerli isimlerle bir araya geldik ve fikirlerinden istifade ettim. Ayrıca konu ile ilgili yaptığım araştırmalarda da farklı bulgulara rastladım. Aslında bu bilgilere sahip olmamızda fayda var ki; önümüzdeki haftalarda bu gündem başlığıyla birilerinin suyu ısınacak gibi…!

2019 raporlarına göre mevcut 73 vakıf yükseköğretim kurumu var bu sayının çıkışında 48’i İstanbul’da, 12’sı Ankara’da 4’ü İzmir’de, 3’ü Antalya’da, 2’si Konya’da, 2’si Mersin’de, 2’si Antep’de Bursa 1, Kayseri 1, Nevşehir 1 ve Trabzon’da 1 şeklinde. En son kurulan vakıf üniversitemiz Bulut Vakfı tarafından kurulan İstanbul Galata Üniversitesi…

Rabbim sayısına bereket katsın…!

Bakınız burada dikkat edilecek konuların ilkinde; İlk vakıf üniversitesi 1984 yılında kurulmuş olup 1994’e kadar toplam 3 vakıf üniversitesi kurulurken, ikinci 10 yılda 20 vakıf üniversitesi kurulmuş.

Vakıf üniversitelerinin baharı diye düşündüğüm yıllar ise 2004–2013 ve tam 37 üniversite kurulmuş.

2014’den bu yana ise 17 vakıf üniversitesi eklenmiş.

Buraya kadar sanırım kafamızda bir şekil oluştu diye düşünüyorum. Şimdi ne var bu rakamlarda diyeceksiniz veya ne kadar güzel hem istihdam hem de öğrencilerimize alternatif değil mi diye sesli bir şekilde okurken duyar gibiyim sizi…

Şimdi Anayasa maddesini bir hatırlayalım; 1982 Anayasası üniversite eğitiminde eski sistemi değiştirdi ve 130. maddesiyle şu hükmü koydu: “… ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzelkişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler Devlet tarafından kanunla kurulur. “Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir.”

Şimdi yine sesli düşünelim mi?

Kazanç Sağlamayan Vakıf Üniversitesi Hangisi?

İkinci dikkat edilecek konu ise; 358 Milyona varan bütçe görünce ne yalan söyleyeyim tüylerim diken diken oldu. Buradan özellikle isim vererek hareket etmek istemiyorum ama maalesef çoğu Vakıf Üniversiteleri YÖK’ün ya denetlemesine takılmıyorlar ya da birilerinin dümeni burada dönmeye devam ediyor…

Bir dipnot vereyim, hepsinin rektörünün aracı kırmızı plakalıdır, üniversitenin envanterine kayıtlı bütün araçlar resmî-siyah plakalıdır.

Kazanç paylaşmak vakıf için dahi yasak ise vakıf üniversitesi için elbette yasak olmalıdır. Bu konuda ilerleyen günlerde Başkent Kulislerini hareketli günler bekliyor. Ha bu arada vakıf üniversitesinin kapanmışsa onu kuran vakfa geri dönmez. Kamu malı olarak kalır ve hazineye intikal eder!

Hülasa ve bilhassa vakıf üniversiteleri mali yönden sıkı sıkıya denetlenmelidir. Kontrol sistemi tarafsız görevini sürdürmeli ve baskı altında kalmamalıdır. Laf aramızda bu araştırmalarımda bir vakıf üniversitesi kurucularından eski Elazığ milletvekiline rastladım menfi yönden ama onunla ilgili araştırma içerisinde olduğumu söylemek istiyorum. Sonuçta belgesiz konuşmak kalemime olacak saygısızlıktan başka şey değildir. Son olarak Kenan Evren isimleri kaldırılsın diye topyekûn ortak karara varılmışken 1982 Anayasasına da bizahmet el atında millet sizi ayakta alkışlasın velhasılıkelam…

 

Yazarın Diğer Yazıları