Mehmet DUMAN

TİYATRO MİSALİ

Mehmet DUMAN

Genel kurul toplantıları gördük, ilin mülki amirlerinin misafir bulunduğu. Genel kurul toplantıları gördük, telgrafların okunduğu, kutlama ya da başarı dileklerinin temsili çiçeklerle salonların dolduğu. Genel kurullar gördük, listelerin seçiciliği, listelerin herkesimden benimsendiği, yadırganmadığı, kim oldukları sorgulanmadığı. Böylesi liste görmediniz mi diye bir soru bana yöneltilmiş olsa, onu da gördüm derim. Divan kurulu üyesi olduğum bir genel kurulda Bahri Turhan tarafından öğretmen evinin bir odasında tamamlanıp divan kuruluna sunulan listeyi de görmüştüm.

Elazığspor’un kim olduğu belirsiz sözde milyon dolarla cebinde dolaşan yurtdışından gelen birinin dolduruşu ile hazırlanan listeyi görmüştüm. Elazığspor genel kurul toplantı kararı açıklandıktan sonra birkaç kıvılcımın aday olma çalışmalarının başlandığını duymuş ve okumuştuk. Bunlardan bazılarına teklif giderken, bazıları da kendi söylemlerine göre Elazığ spor sevdası ile aday olmayı istemişlerdi. Sonuçta genel kurul öncesi iki ayrı gurubun aday olması kesinleşirken, son gece yapılan sürpriz bir listenin de genel kurula sunulacağını da son anda öğrenmiştik. Derken genel kurul da divan kurulunun oluşturulması ile gündemin üç beş maddesi rahat bir şekilde geçilirken, seçim maddesine geçilmeden verilen önerge ile ipler tamamen hatalar zincirine bağlanmış oldu. Divan kuruluna seçim maddelerine geçilmeden verilen listelerde dernek üyesi olmayanların olduğu gerekçesi ile oy kullanıp kullanamayacaklarının kararı ayrı, ayrı genel kurulun takdirine bırakılınca istenmeyen görüntülerde kendiliğinden oluşmaya başlanmış oldu.

Hatalarla dolu bir liste, hatalarla dolu bir genel kurul. Elazığspor yönetim kurulunun yaptığı hizmetleri, ekonomik kazanımları ve bütçenin doğru kullanılmasını her daim takdir etmiş, yönetim kurulunun bu yöndeki başarısının dillendirmekten kaçınmamıştık. Bunun yanında yine yönetim kurulunun sportif anlamda başarılı olduk demeçlerine rağmen kendi adıma son iki sezondur elimizde bulunan takım kadrosunun bu ligin üstünde olmasına rağmen ekonomik başarı ile paralel gitmediğini de savunan olmuştuk. Fakat son genel kurul öncesi yine kendi adıma temennim ancak şu olurdu ki, bu listenin oluşmasında zerre kadar bir katkınız olduysa eğer niye bıraktınız bu işi diye sormak en tabii hakkım olurdu kuşkusuz. Başarılıydınız, tecrübeliydiniz, olaya adapteydiniz. Yeni bir listeyle daha güçlü bir şekilde yönetime talip olmak herkesin beklentisi olmuşken genel kurul salonunda yaşananlar sizin bu işte parmağınızın olmadığını ne kadar arkada tutabilir anlamak mümkün değil. Sonrası, divana sunulan üç listeden etik olan neydi tahmin edebilen var mı bilemiyorum ama bu listelerin hepsinde de genel kurul üyesi olmayan kişilerin olduğu, kongre kararı ya alındıktan sonra ya da öncesinde bu işin nerelere varabileceği düşüncesi ile birçok kişinin acele üye olmasını sağlamak olmuş bence. Tabi bunu fazla kimse anlamaz.

Kongre kararından önce bu kişiler üyelik müracaatında bulunmuştu diye söylenebilir. Karar defterine, üyelik müracaat formlarına ve dernekler dairesi sisteminden yeni üye oluşturulma tarihlerine bakmak gerekir. Yapılan hatalardan yazmışken, divan kurulunun etik ilkeler gereği üç aday başkanına söz vermesi, yapılan ihraç edici oylama ile tüzüğün ne kadar uygulanabilir olduğuna bakılması, gündem maddelerinden birini oluşturan tahmini bütçenin okunmadan oylandığının gözlerden kaçmaması gerekirdi diyorum. Bunun yanında bu listeyi hazırlayanlar, ya bu işten anlamıyorlar ya da doldur boşalt olayını yazarken gözlerinden kaçtı diyebileceğimiz bir hataya daha yol açtılar diyebilirim.

Kongre sonrası bilgisi dışında listeye yazıldığını açıklayıp istifa edenlerin yanı sıra yönetim kurulu başkanı ile denetim kurulunu oluşturan asil üyelerden birinin akrabalık bağlarının olup olmadığını bilmeleri gerekirdi diyorum. Kısaca, baştan sona hata ve yanlışın üzerine yanlışlar yapılarak yazılmış bir tiyatronun ancak bu kadar olabileceğini hep beraber görüp ve izledik. Ben kendi adıma rahatlıkla şunu söyleyebilirim. Allah yardımcımız olsun. Olağan genel kurul toplantısına bir yıl gibi bir süre kalmışken Elazığspor Ali Cengiz oyunlarına gebe kalmamalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları