Mehmet DUMAN

HAFTANIN SÜZGECİ

Mehmet DUMAN

Spor Toto 1. Lig’de sezonun açılış haftasını geride bırakırken odaklandığımız noktanın nerede kalmıştık demekten ziyade, ülke olarak yaşadığımız zorlu ekonomik sürecin takımlar üzerinde bıraktığı etkiler oldu diyebilirim. Takımlarımızın ekonomik olarak neredeyse batma noktasına geldiği günümüzde dikkatimizi çeken hovardaca harcamaların bu sezon yerini sağlam adımlara bıraktığı yönünde olurken, yine de elinde bulunan kaynağı cömertçe harcayan takımların da var olduğunu görmüş olduk.

İlk haftanın maçlarına bakmadan önce Elazığsporumuz için bir parantez açmak gerekirse birkaç cümleyle gidişatı değerlendirmek yeterli olacaktır sanırım. Genel kurul öncesi yapılan konuşmalara göre yola çıkacak olursak, aklımıza gelen birkaç dokunuşun, kongreden sonra her sezon başımızın belası olan tahtanın bu defa erken kırılacağı, yaklaşık yedi, sekiz transferin hazır olduğu bunların isimlerinin kongre günü açıklanacağı satır başlarının pembeye boyanmış süslü sanatı gibiydi adeta. Aradan geçen iki haftalık süreçte ne tahta kırıldı, nede anlaşıldı denilen bir transfer ortaya çıktı. Kısaca söz verenler ve işaret edenler değirmen taşının nasıl döneceğini, işleri Elazığ da bitince unutur vaziyete büründüler diyebilirim.

Haftanın açılış maçına dönecek olursak, geçtiğimiz sezon ekonomik çalkantılardan kurtulamayan ve sırtını demir çelik gibi bir sanayi kuruluşuna bağlayan Karabük takımı taşıma suyla değirmenin dönmeyeceğini anlamış bir takım olarak lige başladı. Karşısında sezona flaş transferlerle başlayan Adana Demir spor vardı. Karabük sporun mecalinin olmadığı maçta, Adana Demir sporun da Karabük takımından eksik kalır yanı yok gibiydi. Maçın başlarında gelen gol pozisyon olmayan maçın tek golü olunca maç Adana Demir lehine sonuçlanmış oldu. Adana Demir spor için bir cümleyle bu maçı sonuçlandıracak olursak, on bir tane artistin bir filmde başrol oynayamayacağını söylemek isterim.

Haftanın diğer maçlarına baktığımızda ise, sezona şampiyonluk iddiası ile giren Bolu spor, havasından başka hiç bir şeyi kalmayan Osmanlıspor’u tek golle geçince hanesine üç puan yazdırarak sezona başlamış oldu. Osmanlı sporun ise bu ligde kalıp kalmama adına ortaya net bir tavır koyamaması süzgeci ne kadar etkiler zamana bırakmak gerekir diyorum. Cumartesi günün diğer maçında ise maç kadrosunu zor tamamlayan temsilcimiz, Adana spordan ziyade sıcak hava ve nem ile adeta mücadele etti. Merakla ne yapacağını beklediğimiz Elazığ sporumuz maçın başlarında biraz tutuk görünse de ısınma turlarının ardından maça ortak olmakla kalmayıp dar kadro ile neredeyse rakibini nakavt edecekti. Cesaretin, gururun, şans verilmenin, güvenmenin neleri getireceğini ortaya koyan Elazığspor’u tebrik ediyor, altyapının önemine bir kez daha vurgu yapıyoruz. Adanaspor takımı için ise, gücü tükenmiş, yorgun bir boksörden farksız gibiydi diyebilirim. Pazar gününün maçlarında ise, ligin yeni takımı Altay son birkaç sezonun başarılı fakat şansız takımı Ümraniyespor’u tek golle geçince sürprizden öte bende buradayım mesajını verdi futbol severlere. Altay üç puan la sezona merhaba derken, Ümraniye takımı ise geçmiş yılları mumla arayacak gibi sezona başladı.

Günün diğer maçlarında ise Süper ligin başarılı ve gediklisi gençler bu ligi yadırgayacak gibi. Her ne kadar Hatayspor’u 1-0 ile geçip üç puanla lige başlamış olsalar da ilerisi için, tecrübeli ayakların nazlarını sineye çekmeden bu işin altından kalkabileceklerini sanmıyorum. Hatay spor ise ligde henüz yeni olmalarına rağmen ileriki haftalarda daha derli toplu bir takım olabileceklerinin sinyalini bizlere verirken, Tom için üzülmemek elimizde değildi. Bir başka maçta ise, geçtiğimiz sezonlarda lige fırtına gibi başlayan fakat daha sonra çalkantılarla düşme eğilimi gösteren Giresun spor, Eskişehir sporu konuk etmişti. Eskişehir sporun ligin vasat takımlarından olduğunu bu sezon da gelenek haline getireceği izlenimini verirken, Giresun spor un durumunu ise zamana bırakmak en doğrusu olur diyorum. Ligde geçen sezon yaşadığı sıkıntılı süreci tekrar yaşamak istemeyen Denizli spor, takımın başına Osman Özköylü’yü getirip kendini ligin iddialı takımı olarak lanse etse de, Gazi şehir Antep takımı geçen sezon kaldığı yerden devam edercesine Adana Demir spordan sonra deplasman da hanesine üç puan yazdıran diğer bir takım oldu.

Haftanın kapanış maçlarında ise, ligin iki iddialı takımı olan Balıkesir ile Altınordu maçı başladığı gibi bitince hanelerinde yazılı olan bir puana razı olmak zorunda kaldılar. İstanbul spor ise ligin bir başka yeni takımı Afyon jet karşısında rahat götürdüğü ve dört farklı öne geçtiği maçı nasıl olsa kazandım havasına sokunca son dakikalarda ve uzatma dakikalarında yedikleri goller kendilerine ders olur nitelikteydi. Ligin hazır olan tek takımı görüntüsü veren İstanbul spor, ağır bir fatura ödemekten zor kurtulmanın verdiği dersle aynı hataları bir daha tekrarlamazsa bu ligin favori takımlarından birisi olurlar diyorum. Kısaca, lig yeni başladı, bazı takımlar altyapı ve gençlere verdiği mecburiyet ya da anlayış faktörü ile adı ne olursa olsun dikkat çekerken, bazı takımlar da bol keseden harcamaya devam ettiler.

Ligin ikinci haftasında başta sorunları çözülmüş, daha güçlü bir konuma gelmiş temennisi ile başta Elazığ sporumuz olmak üzere tüm takımlarımıza başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları