İlhami BULUT

TERMAL MÜJDESİ

İlhami BULUT

                Elazığ’ın Pelte Köyü, Kızıltepe eteklerinde sıcak kaplıca suyu bulundu.

                Elazığ-Keban 15. Km.’de Cip Köyü hudutlarında kalan, Pelte Köyü’ne ait kanal yolu üzerinde yer alan, Pelte Köyüne kuş uçuşu takribi 500 metre mesafedeki bir noktada; MTA.’nın yaptığı çalışma sonunda;

               2300 metre derinlikten kendi cazibesiyle fışkıran, 60 derece sıcaklıkta ve saniyede 90 litre debiye ulaşan bir termal su bulunarak geçen gün, Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanı’nın da katıldığı bir törenle, bu sıcak su vanası halkın hizmetine açıldı.

               Bu açılışa; Bakan Fatih DÖNMEZ, Elazığ Valisi, Belediye Başkanı ve parti başkanları vs. kalabalıkla düzenlenen törenle bu yer altı kaynağının, toprak yüzeyine çıkarılarak milletin malı olarak tescili yapıldı.

               Bu kayda değer bir kaynak olup, yörenin, şehrin, bölgenin, ulusun bir kazanımı olarak sıcak su akmaya başlamıştır.

               Binlerce serayı işletecek veya binlerce haneyi ısıtacak veyahut ta, görkemli ve şifalı bir termal oluşumuna hazır ve taze bir kaynak olarak elimizde bulunmaktadır.

              Elbet bu derinlikteki bir suyu çıkarmanın kolay olmadığı bilinmektedir, ilgililerin açıkladığına göre; en az 30 tır malzeme taşınarak bu suyun yeryüzüne kazandırılması sağlanmış bulunmaktadır.

              Tabi ki, bu masraflar genel bütçeden olmak üzere, dolayısıyla benim asgari ücretlimden kesilen vergilerle, kısacası vatandaşın dişinden tırnağından artırılan bir bedelle bulundu.

              Yani, bu varlığı kimse hibe etmedi, bize ait bir döner sermaye oldu, olmalı.

              Şu kadar ki; bu kuyu kazılmasaydı kimse niye buraya kuyu açmadınız diyemezdi, bilinmezdi, bilemezdi, bu noktada ilgililerin gayreti önemden uzak değil. Valilik takipçisi olmuş.

              Bir birey olarak, bu sıcak döner ekonomik varlığın kazandırılmasında emeği geçenlere bütün samimiyetimizle TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

              Samimi ve çıkarsız gayret sahipleri, siyasi mülahaza güdülmeden yapılan emekler hepsi belirlenerek bu isimler bu yapının temelinde yerini alacaktır.

              Tekrar; şahsi menfaat gütmeden, bu kaynağı ülkeye kazandıranlara müteşekkir olduğumuzu her fırsatta vefa gereği ifade edeceğiz.

                                                  ***

              Sayın Bakan şehrimizin misafiriydi, makam ve konum itibariyle aynı zamanda ev sahibi hüviyetine de sahipti; gocunduğumuz bir husus değil ama Elazığ şehrinin kimliğinden bahsederken; Nadir Baba ile girmesi çok isabetli olmamıştır.

              Elazığ modern yaşam tercihi ve düşüncesi ile çağdaş bir şehir olma yolundadır. Mesela Fransa kitap okumada yüzde onyedilerde iken bu oran ülkemizde sadece binde bir, keşke bu konulara değinilse daha isabetli olurdu ya, dünya gerçekliğini kavramamız kalaylaşırdı belki.   

              Açılışın yapıldığı yerde, evet; yeri geldi gelişmelerden, çalışmalardan bahsedildi, edilmeli de elbet.

              Ben de dua ettim, dedim Sayın Bakan gelmişlerken demez mi ‘çekin şu köye bakalım bir çay içip, hal hatır soralım’

              O Köy benim de köyüm. PELTE KÖYE…az özelliği yok değil, sayın bakanın bilmesini istediğimiz şu husustu, bir devasa tesis adayı olan yere 500 m. uzaklıktaki bu köyde halen KANALİZASYON yok.

              Başvurmadığımız yer kalmadı ama olmadı olmadı. Köy bizim söz bizim. Sağlık olsun. Varsın şiirlerde kalsın köyümüz. Ne yapalım.

*                                    

BU BENİM KÖYÜM

Ekmeğimin ilk lokması

Sesimin ilk şahidi

/

Sütümün mayası

Bana adımı koyan 

Bu benim köyüm

***

Beşiğinde büyüdüğüm

Yollarında tıpış tıpış yürüdüğüm

Tarlalarında süründüğüm 

Bu benim köyüm

***

Ninemin yaşmağı 

Dedemin mezarı

/

Osmanlının çınarı 

Cumhuriyetin mimarı

Bu benim köyüm.

***

Söğüt dalından soyduğum

Düdük diye çaldığım

Cansız ata bindiğim

/

Şimdi rüyalarda gördüğüm

Bu benim köyüm……

 

Yazarın Diğer Yazıları