İlhami BULUT

ŞİİR VE ESKİŞEHİR

İlhami BULUT

             Dibacesi Yunus Emre ve Hacı Bektaşi veli mefkûresi ile bezenen, mümbit bir gönül platosunda baharın erişkin günleri olan 27-28-29-30 Nisan 2018 tarihinde, bol tebessümlü canhıraş ve kadirşinas bir program içinde bulduk kendimizi.

             Pergel gibi bir ayağı Eskişehir’de diğer ayağı yurdun dört bir yöresinde dönen, otantik bir aksiyonla Anadolu’nun sol böğründe yürekler; şiirle, sevgiyle, muhabbetle atmaya başladı. Su, toprak ve yıldız kokusunu şiirle terennüm ettik doyasıya.   

             Bu programın banisi ESKİŞEHİR ŞAİRLER DERNEĞİ, bu derneğin Başkanı Kenan DEMİREL dernek üye ve gönüllü yüklenicileri; kapısını sonuna kadar açtıkları hane, araç ve tüm olanakları ile programı omuzlayan Eskişehirli şairlerimizden Şerife GÜNDOĞDU, eşleri Ersin GÜNDOĞDU aynı minval üzere yine Eskişehirli şairlerimizden Necibe- Aydın ÇETİNKAYA çiftleri ve onursal statüde teşrif eden yörenin kültür elçileri konumundaki Muharrem KUBAT ve İbrahim SAĞIR’ın manevi katkıları, şehrin tanıtımında gani gönlü, deneyim ve bilgisi ile konukları donatan Ergün VEREN programın külfetini karşılayan isimler olarak bizim nezdimizde albümümüzdeki yerlerini almışlardır.

             Programa; Ali ATAR- Adana, Cevat BİLGİLİOĞLU – Adana, Cihan TURAN – İzmir, Gaffar GÜLLÜ – İzmir, İlhami BULUT – ELAZIĞ, İshak PEKÖZ – Aksaray, İsmail SEZGİN – İstanbul, Melahat ÖZÇOBAN – Isparta, Mustafa BERÇİN – Çanakkale, Nezihe İNAN – İzmir, Rıfat ÇAKIR – Ankara, Süleyman ALTUNBAŞ – Samsun, Şehamettin KUZUCULAR – Hatay, Şahin MUTLU – Batman, Aynur MASALCI – Afyonkarahisar, İsmail SEZGİN (İremcik Dergisi) İstanbul.

               Ayrıca programa katılan; Eskişehirli Şerife GÜNDOĞDU ile birlikte, Necibe ÇETİNKAYA, Aydın ÇETİNKAYA ve İsmail GÜL, Ulvi YÜRÜK, Lütfi KILIÇ, Halil GÜRKAN şiirleri ile takip edebildiğimiz şairlerimiz olmuşlardır.

              Eskişehir Vali Yardımcısı Aslan AVŞARBEY’in protokol görevi yanında şair olarak iştiraki farklı bir heyecan ve memnuniyet uyandırdığına tanıklık etmiş bulunuyoruz.

              ŞEHİTLERİMİZE saygı duruşu ve İSTİKLAL MARŞIMIZ’ın hep birlikte tazim ve coşku ile okunması ile program start alarak: ehil sunucu Rıfat ÇAKIR’ın ahenkli, heyecanlı ve sürükleyici sunumu ile Eskişehir şiir ekseninde dönmeye başlamıştır.

               Yine sunucularımızdan Aynur MASALCI’nın güçlü diksiyon, ses yatkınlığı ve medeni cesareti ile, şehir içi gezisinde halka açık spontane olarak şiir seslendirmesi programa zenginleştirici bir boyut olarak eklenmiştir. Aynı noktada Muhammer Ahmet SAĞLAM’ın sunucu olarak katkısı programda yerini almıştır.

                 Final gecesi Yunus Emre ve Hacı Bektaşi Veli’den şiirler serpiştirerek programı takdim eden gazeteci arkadaşın özen ve ihtimamı memnuniyeti müstelzim olmuştur.       

                Yine program akışında sahne alan sanatçımız Nezihe İNAN aldığı bol alkışın hakkını vermiştir.

                Programda bir dakika bile atıl geçmemiş, tarihi yöreler: Sucaettin Veli Ziyareti, Seyitgazi Külliyesi ziyareti, Çifteler Sakarya Başı, Kent Park Gezisi, Şelale Park gibi yerler mihmandar Ergün VEREN’in bilgilendirmeleri ile malumat toplanmıştır.

                 Yapılan şiirsel düetler, 3-4 yerde düzenlenen şiir resital ve dinletileri programın izini koyulaştırmaya yetmiştir.

                 YUNUS EMRE ŞİİR ANMA VE HACI BEKTAŞİ VELİ ETKİNLİĞİ, Yunus’un diyarı Eskişehir’e yakışır bir nitelikte cereyan etmiş, gönüllere sevgi servisi laiki veçhile sağlanmıştır.

                  Bu programa asla siyasi mülahaza dahil olmamıştır. Tamamen yurt ve insan sevgisi       

öne çıkarılarak programın ismiyle müsemma olarak cereyan etmiştir.

                  Sevgiyi kolaylaştıran ve yaygınlaştıran bu kabil etkinliklerin toplumdaki suç oranını dahi düşüreceğine inanmaktayım.

                    Düşünün her şehir ve ilçede yeteri kadar bu kültürel programlar hayata geçirilse şiirin gücünden maksimum istifade edilse; toplumdaki bu kas katılık, mahkemelere sığmayan kara menfaat kavgaları yok olur gider.

                    Anılan nedenle bu etkinlikleri milli ibadet olarak kabul ediyorum ben.

                    Böyle bir marka kültürel programı Eskişehir’e, insanımıza ve bu güzel yurdumuza armağan eden, emeği geçen ve katkı sunan;

                   Bu vesileyle şehirlerimizi ve yüreklerimizi kaynaştıran şiiri hayatileştirip, hayatı şiirleştiren herkese çok selam olsun.

                      ESKİŞEHİR ŞAİRLER DERNEĞİNİ TEBRİKLERİMİZLE  Başkan Kenen DEMİREL ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları