İlhami BULUT

ŞEHİR KÜLTÜRÜ VE KÜLTÜRLÜ ŞEHİR

İlhami BULUT

              Bu başlık altında, altı ayrı panel ekseninde dönen; Elazığ Belediyesi’nin hazırladığı kültür programı, 06 Ekim 2018 günü saat 10.00’da Belediye Kültür Merkezi’nde sergilendi.

            Sergilendi dedik, gerekçesini arz edeceğiz; evvelemirde programın tümü üzerinden değerlendirme yapacak olursak, sunumun malul olması, programın gereksizliğini ileri sürmeyi asla haklı kılmaz.

           Sunumda, girişte ne sergilendi; ona bakalım,  davetlilerin başköşesinde yerini kapan; onursal başkan diye takdim edilen zat-ı muhterem mikrofonu kapar kapmaz; daha kendi ismini bağışlamadan Elazığ isminin tashihine müracaatı, anlaşılır olmaktan çok uzağa düşmüştür.

           Açıkçası misafir adabına mugayir davranışın sergilenmesi hiç gecikmeden ilk anda servis edilerek, sanki sufle almış gibi, ilk sözlerinin Elazığ isminin değiştirilmesine yönelik olması buruk bir üzüntüyle karşılanmıştır.

           Elazığ; çok misafirperver ve misafire kusursuz ikramda bulunmayı şiar edinmiş bir şehrin ismidir, sayın konuşmacı daha sofraya oturmadan, ikram edileni beğenmez, bu yemeği değiştirin, ben bunları yemem, benim sevdiğim yemeği getirin demekten çokta farklı olmayacak bir biçimde bir köşede büzüşüp kalmayı her nedense tercih etmişlerdir.

            Türkiye Yazlarlar Birliği Onursal Başkanı Sayın D.Mehmet Doğan; ne kadar alelacele gerekli ki; isim değişikliğini ilk gündem olarak takdim ettiniz. Yani Elazığ’ın ismi değişirse, El-Aziz olursa, siz buraya mı taşınacaksınız veya Balıkesirliler, Kastamonulular haydi El-Aziz’e taşınalım mı diyecekler, okuma oranına mı etki edecek, yoksa şehirdeki işsizliği mi önleyecek anlamış değiliz.

             Sayın konuşmacı; size hatırlatmadılar mı? Elazığ İsmini bu şehre ATATÜRK vermiştir. Bu konuşmanızı gereksiz ve kastı aşan talihsiz bir beyan olarak kabul ediyoruz. Müsaade edin bunun kararını Elazığlılar versin.

              Sayın Onursal Başkan; ülkemizde kitap okuma oranı maalesef binde bir; bu oran Avrupa’da yüzde onbeşlerde; siz bu oranın nasıl yükseltileceği yönünde önerilerle gelirseniz biz sizi ayakta alkışlamaya hazırız.  

             Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı mikrofonu alınca, inanın dedim, şimdi kültüre ilişkin duymadığımız, yüksek perdeden bir seslenişle, taze şeyler öğreneceğiz yönündeki hayalimin sükûtu uzun sürmedi.

               Sayın Musa Kâzım Arıcan; Belediye Başkanı’nın İst. Programı nedeni ile öne alınan hediyeleşme merasiminde ki; hediye metaı kitap olarak seçilmiştir, bu seçim çok şık olmuş ve tarafımızdan da alkışlanmıştır.

                Bir daha ki seçimde Mücahit Bey’in tekrar seçilmesini önermeniz, Elazığ halkına ait tasarrufa yönelik bu şutun isabeti sıfır, kültür programında gereksiz siyasi bir paslaşma olarak taca çıkmıştır.  

              Sayın Arıcan, Sayın Doğan Sevgili Başkanlarımız; sizler Türkiye Yazarlar Birliği gibi seçkin bir kuruluşun ilk isimlerisiniz, misafirimiz olarak her zaman başımızın üzerinde yer alırsınız; kitap okuma alışkanlığının dibe vurduğu ülkemizde gelin bunun gailesini çekip, okuma seferberliği ilan edelim ve sair yeni yöntemler monta edelim.

             Polemiklerin bu ülkeye yarar sağlamadığı halen sübut bulmadı mı?

             Sanırım Belediye Başkanımız da giderayak oldukları için (İstanbul’a) Elazığ-Harput kültürüne ilişkin verdikleri kısa bilgi, şehrimizin kültür rezerv zenginliği ile orantılı olarak izleyiciler nasibini alamamıştır.

              Lakin sözün başında da arz ettiğimiz gibi; panellerin tümünü izleyemedik, takip ettiğimiz kadarıyla programın yararı kesindir; değerli ilim adamlarımızı, bu bağlamda emek sarf edenleri, kültürümüze katkı sunanları saygıyla selamlıyoruz,

          Müteakip kültürel aksiyonlar, umarız işin başında bloke edilmez.

          Her şey şehrimiz, ülkemiz için, keşke; bu talihsizlik olmasaydı.

          Bu olanlar, Elazığ Belediyesi’ne teşekkürümüze mani değildir.

 

Yazarın Diğer Yazıları