İlhami BULUT

OKUMAYI ÖZENDİREN KALEM

İlhami BULUT

                                      (Nevzat Ülger)

 

                 Kalbimin ilk vuruşu ile start aldığım hayat; bu gün itibariyle 62 yıl olmuş, bu süre zarfında ben de herkes gibi bu yer kürede az-çok yedim-içtim, gezdim, dolaştım.

                Tahsil hayatı (Ed.Fak.Terk- Ad.Yük.Ok.Mez.) iş hayatı, Erzurum Narman, Kayseri-Sarız, Malatya-Yeşilyurt- Kahramanmaraş- Elazığ- İstanbul’da görev gereği farklı sürelerle kaldım.

                Çok mümtaz insanlarla gerek teşriki mesai gerek arkadaş olarak tanıştık, yerine göre yedik, içtik, dolaştık.

                Kültürel etkinliklerde de kendimize göre yer almaya çalıştık.

                Hayatımın toplamına bakıyorum; maalesef yurdumuzun yapısı bu, kitap okuma oranı çok çok düşük, en belirgin olması gereken okuma hasleti, hayatımızda çok yer tutmuyor maalesef.

                 Avrupa’da yüzde onyedilerde olan kitap okuma oranı benim memleketimde binde bir.

                Takribi 5 yıldır fahri kültürel çalışmalarda, gerekse özel toplantı ve birlikteliklerde; şehrimiz yazarlarından Nevzat ÜLGER’in kitapla ünsiyetini çok farklı buldum.

                Halen 6 yazılı eseri bulunan Nevzat Ülger’le; şiir sanatındaki Tahmis’ten, gök taşlarına, İstanbul’un fethinden, bahçeciliğe, Nazım Hikmet’ten- Necip Fazıl’a, buğday rekoltesinden- ekmek fiyatına hemen her konuda çok geniş malumatı ile sohbetlerimiz olmuş, okumanın maksimum önemini bilhassa bu kalem şahsında müşahede etmiş bulunmaktayım.

                Birlikte bir Ankara seyahatinde, etkinliğinde kendisine armağan edilen bir şiir kitabını okuyup bitirmeden, istirahata geçmediğine tanık oldum ki saat 03.00 sularıydı.

                Hiçbir siyasinin, neden az okuyan bir toplumuz diye yakındığına ben tanık olmadım, sanki halimizden memnunmuş gibi söylemlerle; okuma eylemi gündemden her devirde düşürülmüştür.

             Nevzat ÜLGER tevazu sahibi belki en az okuyan benim der, sözle değil yaşamı ile okumanın önemini telkin eden bir kalem.

             Çok ilginç bir saptaması vardır. Biz niye az okuyan toplumuz diye yakınırız ya o, bunun sorumlusu yazar ve şairlerdir der. Ne yazıyoruz ki millet ne okusun diye farklı bir tez savunur.

             Halen oturduğu sitenin altında 200 M2 alanında; okuma, araştırma, münazara zeminine uygun bölümlerle yaklaşık 2500 kitabı bulunmaktadır ki bir ilçe kütüphanesinden geri değil.

             Dedim ya; müddeti ömrümde hemen her mevkide, farklı maddi olanaklara sahip, hatta şöhret sahibi kişilerle bağımız ve irtibatımız oldu; hiç birine imrenmedim;

            Bu kütüphane hariç.

            Bu yazıya; yazının öznesi ne bu araştırmacı yazar Nevzat Ülger’in ihtiyacı var ne de bu fakirin; riyayla irtibatımız sıfır.

            Benim amacım okuma eylemine hayatımızda yer açmak, kütüphanelerimizi zenginleştirmek.

            Yunus Diyor ya; “Mal sahibi mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi” parasal mülkün ilk ve son sahibi kim bilmem ama o servet bir gün elden çıkar lakin bilgi insanın elinden alınamaz.

             İlla da kitap ve kitaptakiler.

             Aklımdan geçmiyor değil; orta halli bir köyün ederine eşit lüks arabaların teşhiri yapılsın yapılsın da; buna atfedilen önem ve değerin bilmem kaçta kaçı da; kitaba, kütüphanelere hasredilse fena mı olur acaba.

          “Kitaplıklar demokrasinin kalesidir” derler Finliler.

          Demokrasi demokrat insanlardan oluşur, sahi evimizdeki kitaplığın, kitapların önemi hanemizde kaçıncı sırada yer alıyor acaba.

          Okuma konusu, Türkiye’de geliştirici ve yaşatıcı bir unsur olarak bir mesele halinde ele alınmayıncaya kadar.

          Malul bir demokrasi ile ağır aksak topallayarak gideceğiz, gibi görünüyor.

           Yazarımız NEVZAT ÜLGER, 1950 yılında Elazığ'da dünyaya gelir. Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra bir süre öğretmenlik yapar.. Daha sonra İktisat Fakültesi'ni bitiren yazarımız. Öğretmenliğin dışında on yıl üniversitede ve on yıl Kamu İktisadi Devlet Kuruluşu’nda olmak üzere yirmi beş yıl yönetici pozisyonunda devlet memurluğunda bulunur.

           Bu yazıya, gıyaben ve habersiz konuk ettiğim; kitaplarla derin ve kaliteli ünsiyet kuran yazar Nevzat ÜLGER’i okuyucularım adına selamlıyor, kitap okumayı özendirdiği için teşekkür ediyorum…

 

Yazarın Diğer Yazıları