İlhami BULUT

NİMRİ DEDE YOLCULUĞU

İlhami BULUT

28 Ağustos 2017 günü ‘Nimri Dede’ye Saygı’ isimli çok akıcı ve heyecanlı bir program vücut bulmuştur. Bu program, aynı gün saat 16.00’da katılımcıları ile MANAS.’tan start alıp, mobilize olarak; Anadolu’nun derin vadilerinde kıvrılan Fırat’ın insanlık aşkıyla düğümlendiği Keban’a revan olmuş; nihayet Pınarlar (Nimri) köyü’nde sevgi şelalesine dönüşmüştür.

Bu program; Elazığ Valiliği ve Belediye Başkanlığı, Keban Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı, Nimri Dayanışma Derneği, Nimri Köyü Muhtarlığı ile eşgüdümlü olarak MANAS. tarafından gerçekleştirilmiştir.

Katılımcılar topluca Keban Belediyesini ziyaret ederek, Başkan Fethiye ATLI’nın sanat ve sanatçıya verdiği önem eşliğindeki çay ikramı enerji vermiş, İlçede Gezip görülecek yerler olarak seçilen; Keban Gazetesi ve Ressam Abdullah Bulut’un sergisi oldukça isabetli olmuştur.

Tüm katılımcılar ve aile mensupları ayrıca Nimri Köylüleri ve civar köylerden gelen misafirlerle birlikte Nimri Dede’nin kabri ziyaret edilerek; mezar taşındaki,

Allah aşkı bütün derde devadır

O aşk yoksa Lokman gelse hevadır.

Müminlere elzem olan duadır

Bütün ervah-ı mukaddes için

El fatiha

Hacı İsmail Dehmen

Nimri Dede

D 1326 Ö 18.10.1986

Bu güzel sözler; sunucumuz Bedrettin Keleştimur tarafından okunup, yorumlanarak birlikte fatiha armağan edildikten sonra Nimri Dede’nin köyü olan; Pınarlar (Nimri) Köyü’ne geçildi.

Köy nüfusuna oranla oldukça kalabalık sırf program için dışarıdan gelenlerle dolup taşan meydanda; ikram edilen pilav ve çayın ardından;

Nimri Dayanışma Dernek Başkanı Yrd.Doç.Mine Tan Dehmen ve köy muhtarı tarafından nazikçe yapılan açış konuşmasını müteakip;

Nimri Dede’nin oğlu Naki Dehmen’in babasına dair verdiği samimi malumat programın içtenliğine kaliteli bir katkı sağlamıştır

Nimri Dede’nin kızı ve torunu; Suna Dehmen Şahin ve Sercihan Dehmen’nin Nimri Dede’den sundukları deyiş ve düet; programın duygu kıvamını kabartmaya yetmiş ardından; Doğan Sever’in bestelediği Nimri Dede’ye ait iki güftenin, Aygün Çam ve Fethi Açıkgöz’ün saz ve sözlü yorumu ile program katmerleşmiştir.

Programın sunuculuğunu yapan Bedrettin Keleştimur’un programın akış trendine uygun vurgu ve koyulaştırmaları sıkıcılığı tamamen ortadan kaldırmış.

R.Mithat Yılmaz’ın Halk Şairi Nimri Dede’nin şair profiline ilişkin kaliteli değerlendirmeleri, ileride üniversitelerde-kürsülerde okutulacak bir edebiyat dersi niteliğinde arşivdeki yerini almıştır.

Daha sonra şairler; Günerkan Aydoğmuş, Hadi Önal, Tuncer Sönmez, Zekeriyya Bican, Hasan Özçam, Fethi Ahmet Harmanşah, Hasan Ergün Yılmaz, İlhami Bulut, İhsan Nazik, Zeynel Abidin Başaran, Nihat Kaçoğlu, Muhammet Yalçın Azizoğlu, Hüseyin Göçeri ve ayrıca Miktat Dehmen’e ait şiirle sevgi bayraklaşarak; gönlün gönderine çekilmiştir.

 Yine Fethi Açıkgöz’ün mandolin eşliğinde; mahalli sanatçımız Nihat Kazazoğlu’nun Nimri Dede’den uyarladığı iki eser büyük beğeni alırken, İstanbul’dan gelen Türk Halk Müziği Devlet Sanatçısı Zülfü Demirtaş’ın okuduğu iki gazel; alınan güçlü alkışları hak etmiş.

 Daha sonra programa katılan tüm sanatçıların birlikte;  harika bir uyumla seslendirdikleri..insan olmaya geldim…isimli eserle program taçlanarak duygu yoğunluğu tavan yapmıştır.

 Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın Nimri Dede için hazırladığı plâket anlamlı bulunarak Belediye Kültür Müdürü tarafından Nimri Dede ailesine takdim edilmiş ayrıca Elazığ Belediyesine ait tahsisli araçla programa gidiş-dönüş sağlanmıştır.

 Manas Yayıncılık tarafından basılan Prof.Ahmet Buran’ın Nimri dede (Hayatı ve Şiirleri) isimli eser çok güçlü bir kaynak olarak elimizde bulunuyor.

Spesifik sosyal içerikli, yüksek kültürel aksiyonlu bu program Manas. Yayıncılığın birinci ismi M.Şener Bulut tarafından dizayn edilip; beşeriyet aynasındaki dağınık iz düşümü, birlikteliğimize dair tek resim olarak yeniden çerçevelenmiştir.

  Teşekkür ediyoruz…

                                                 ***

                                BAYRAMLARIMIZ KUTLU OLSUN

 

             Peş peşe iki tane koç gibi bayram.

             Milli ve Dini bayramlarımız üs üste katmerli oldu, Rabbimize şükür.

             Zafer Bayramımız, Kurban Bayramımız.

             Güzel yurdumuzun güzel insanlarına kutlu ve mutlu olsun….

 

Yazarın Diğer Yazıları