İlhami BULUT

MEHMET ÇAĞLAR MANAS'TA

İlhami BULUT

              Sebeb-i ziyaret; Elazığ’ın kültürel gündemini mobilize etmek, ünsiyet yenilemek, bilgi teatisi ve sohbet.

             Mehmet ÇAĞLAR, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfının Başkanı;

             Vakıf çalışmaları hakkında bilgi veren Çağlar; Harput’un UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girme başvurusunda bulunduklarını; bunun için bir heyet halinde 16 Mayıs 2017 tarihinde Paris’te olduklarını belirttiler.

             Kadirşinas bir şekilde, Unesco’ya başvuru konusunu Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’a götürdüklerinde hemen konuya intikal edeceğini belirterek yakinen ilgilendikleri bilgisini paylaştılar. Ayrıca; Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer’in konuyu takip ettiğini, Prof. İlber Ortaylı tarafından kaliteli bir sunum yapıldığını ilave ettiler.

            Harput Senfoni Orkestrası hakkında malumat veren ÇAĞLAR, bu orkestra beynelmilel bir hüviyetle bir gün yurt dışından sesini duyuracaktır dedi.

            Şimdiye kadar üç bini aşkın öğrenciye burs verildiğini, burs olanaklarının genişletilmesinde Elazığlı âlicenap iş adamlarının haklarını, genişçe bahsederek teslim ettiler.

            Vakıf tarafından çıkartılan ‘Elazığ’ dergisinden bahsederek, derginin gündemini yoğunlaştırmak istediklerini bu nedenle Elazığlı yazarlardan katkı beklediklerini ayrıca belirttiler.

             Mehmet Çağlar konuşmalarında; Ankara/Elazığlılar Dernek Başkanı Prof.Haşim Çakırbay ve Devlet Sanatçısı Mustafa Turan, Muzaffer Ertürk, Tahsin Öztürk ve diğer arkadaşların katkılarından da bahsederek; Başkentteki Çayda Çıra Parkı’nın öneminden söz ettiler.

             Vakıf Başkanı; özellikle Unescko. Başvurusunu çok önemsediklerini, bunun gerçekleşmesi halinde HARPUT’un Elazığ’ı uçuracağını vurguladılar. Beş yüz bin turistin söz konusu olacağını zira; yaptıkları araştırmalarda gelen turistlerin bilhassa Unesco.ya kayıtlı yerleri tercih ettiklerini biliyoruz diye ilave ettiler.

            M.Şener Bulut’un; Vakıf Başkanı’nın Elazığ’ı ziyareti anısına Manas’ta düzenlediği bu programı Şair ve Köşe Yazarı Bedrettin Keleştimur şiir tadında sunumla taçlandırdı.

            Programın 11 Kasım 2017 tarihine tekabülü nedeniyle; Müstesna Sanatçımız Naci SÖNMEZ’in,  ATATÜRK’ün sevdiği şarkıları seslendirmesi duygu hinterlantını sınırsızlaştırdı.

           R.Mithat Yılmaz’ın, Vakfın çıkardığı ‘Elazığ’ dergisinin doyurucu bahsinden sonra; Şükrü Kacar, M.Naci Onur ve Günerkan Aydoğmuş’un değerlendirmelerini müteakip;

             Tuncer Sönmez, Hadi Önal, Gazi Özcan, F.Ahmet Harmanşah, M.Ergün Yılmaz, İlhami Bulut, Hüseyin Poyraz, Nusret Özgen, Nihat Kaçoğlu,nun şiirlerinden sonra;

                Saygıdeğer üstadımız Mustafa Döner, ses sanatçılarımız Nihat Kazazoğlu ve Fethi Açıkgöz’ün; ATATÜRK’ün Elazığ’ı teşriflerinde okunan Elazığ klasikleri resitali programın manevi kaymağı oldu.

               Bestekâr Doğan Sever, gazeteci Songül Dursun ve süsleme sanatçısı Nihat Oğuz’un da hazır olduğu program yöresel meyve ikramı ile damak tadında tatlı dilli bir program olarak Manas arşivindeki yerini aldı.

              Gotche der ya; herkes evinin önü temiz tutarsa bütün şehir temiz olur, herkes kendi şehrini; ulusal bağlantılı kendi kültürüyle coşturursa ülke panayır alanına döner.

               Siyasi mülahaza ve çıkarın yer almadığı bu kabil etkinlikler, kültürel aksiyonlar paha biçilmez bir manevi kazançtır şehrimiz ve hemşerilerimiz için.

               Şehirler müşterek bir yaşam alanı olmanın dışında; ortak bir ruh halinin de tezahür ettiği yer olmalı, bu oluşum ulusal değerlerle bütünleşerek şiirleşir.

             Ülke olarak eşsiz, benzersiz, bütün sevdaları harmanlayan, coğrafi, tarihi ve beşeri güzellikler gibi kültürel bileşenlerin aktif hale getirilerek; soyut ve somut kavramların kültürel kompozisyonla renklendirilmesi gelecek için kültürel bir ışık ve kazanım olacaktır.

             Bu kazançlardaki emekleri yürekten selamlıyor teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları