İlhami BULUT

ELAZIĞ'A DEĞER KATANLAR

İlhami BULUT

                ‘Kudüs, Bağdat, Basra, Kabil, Kahire, Endülüs, Buhara, Taşkent, Lahor, Urfa, Diyarbakır, Kayseri, Hatay, HARPUT.  Kadim bir medeniyeti işaret ederler. ‘

                Mukaddime kısmında, Harput’u bu silsileye ikame eden Yazar Nevzat ÜLGER; şöyle devam ediyor; ‘Tarihi şehirlerin sembolleri vardır. Şair ve düşünce adamı Sezai Karakoç “Kalesi olmayan şehrin tarihi de kısadır” diyor. Şehirler tarihi sembolleriyle yaşatılmalıdır. Bu şehirlerde asalet vardır, kibir yoktur. Bu şehirler insana ait sembolleri silip süpürmezler.

               Yazarımız; yine giriş kısmındaki bir mülahazasında şunlara işaret ediyor; “Elazığ’a Değer Katanlar” ın ortak özelliği; “dirayetli ve yürekli” oluşudur. Herkesten farklı olmak büyük cesaret ister, hedefe kilitlenmek ister, yoğun bir çalışma ister; sessiz sedasız, hiçbir engel tanımadan ilerleme azmi ister. Demektedir.

              Yazar; Elazığ şehrinin 185 yıllık bir mazisinin olduğunu, 1071 Malazgirt’ten 14 yıl sonra 1085 yılında Türklerin eline geçen Harput kültür ve medeniyet miğferi olarak Elazığ’ın tarihe uzanan bir boyutu olduğunu da belirlemektedir.

               Oldukça zengin bir kültürü, İstanbul kültürüne kaynaklık eden eserlerin mevcudiyetinden bahseden Yazar; Harput’un Asya’nın gül bahçesi olduğunu gerekçelendirdiği ‘Elazığ’a Değer Katanlar (2)’ isimli, grafik tasarımını Tuba Yıldırım’ın yaptığı kitap; okuyucuları ile buluşturulmuştur.

               Yazar Nevzat Ülger’in, kitabın giriş kısmında ‘Sunum Yerine Bir Tahlil’  başlığı altında genel değerlendirmelerde bulunduktan sonra; ‘Harput’tan Elazığ’a’ bölümünde ise; görselli olarak getirdiği yorumla, kitabı akıcı bir şekilde okuma hazzına kavuşturmuştur.

               ‘Çarşı Mahallesi Üzerinden Şehrin Şekillenmesi’ bölümünde yazarımızın, çok orijinal bilgilerle sunum yaparken, diyalektik bağlamında yer yer sorgulamalara müracaat ettiğini görüyoruz; mesela: Mustafapaşa, Rüstempaşa, Abdullahpaşa, İzzetpaşa hep resmi zevata ait isimler, bu isimlerin tarihi bir olayı ya da şehrin geçmişini hatırlamada ne kadar çağrışıma sahip olduğu hiç sorgulanmıyor. Dedikten sonra;  gidin Gaziantep’e, Kayseri’ye, Malatya’ya ve daha bir çok ilimize; vali ve paşa isimleri değil, sivil kültürü çağrıştıran isimleri bulursunuz diye de eklemektedir.

              Sahiden bu isimlerin bize göre miatları dolmuştur, ilim, kültür ve sanat erbaplarının isimlerinin daha şık olacağını düşünmekteyiz.

              Elazığ Şehrinin tarihi müstenitlerini, araştırmacı bir gözlemin dili ve kanıtları ile kitaba intikal ettiren Yazar Nevzat Ülger;  Elazığ kültürüne katkı sunanları isim bazında orta ölçekli bir biyografik bilgi ile okuyucularını takdim etmiş bulunmaktadır.

                8 adet müstesna eserde imzası bulunan bu yazarımızın; bu çalışmanın sonlanmadığını, Elazığ’a değer katan mümtaz isimlerin müteakip serilerde yer alacakları yönündeki beyanına tanıklık etmiş bulunmaktayız.

               Günümüzdeki varlığımızın sınırlarını gelecekteki nesillere objektif olarak aktarmak için geniş bir araştırma yaptığı anlaşılan, bu tarihte hangi şartlarda yer alındığını yazarın üslubu ile kaleme alınan bu kitap;

               Müellifi Nevzat ÜLGER’in daha nice eserlerini okuma şansını bulmamız ümidiyle;

              Bu alicenap, seçkin ve tek şiarı okuyup yazmak olduğunu bildiğimiz bu yazarımıza sağlık, sıhhat ve saadetler dileyerek; Teşekkür ediyoruz. Dualarımızdasınız....

             

 

Yazarın Diğer Yazıları