İlhami BULUT

ELAZIĞ SERİNCE (ŞÜŞNAZ) KÖYÜ ŞİİR OLDU

İlhami BULUT

Elazığ Valiliği ve Belediyesi ile Serince Köyü Muhtarlığı’nın işbirliği çerçevesinde MANAS. Yayınevi ve Elazığ Musiki Konservatuvarı Derneği’nin düzenleyip, koordine etmiş olduğu, şiir etkinliği 15 Eylül 2018 günü akşamı Harput’un, Fırat vadisine bakan yüzünde yankılandı.

                 Alicenap Serince Köyü halkının gönül dolusu ikramları katılımcıların büyülenmesini çok geciktirmedi;

                O gün şiire yatkın enfes bir Eylül akşamında, havuz başında “Şüşnaz Kanlıgöl Şiir Şöleni”  Manas .Yayıncılık yöneticisi Şener Bulut’un yaptığı düzenleme ile;

               Tanışma, kaynaşma, yemek ve kültür üzerine kurulan muhabbetleri müteakip;

               Deneyim ve mahur yüreği ile temayüz eden, işin ehli, duygulu ve kaliteli sunumu ile maruf; Şair Dr. Ahmet Tevfik Ozan’ın şiir tonlu sesiyle program saat 20.00 sularında start aldı.

             Denir ya dağ taş insan kesti, bu tabiri tam manasiyle, gani gönüllü Şüşnaz köy halkı tıklım tıklım doldurdu etkinlik alanını.

             Aynı köylü olup halen Çemişgezek kaymaklığını yürüten Harun Kazez,  İl Kültür Müdürü Ahmet Demirdağ ve birçok kültür insanın da katılımı ve konuşmaları ile program perçinlendi.

             Serince Köy Muhtarı Refik Alaca yine köy sakinlerinden Mehmet Ali Süt ve Zekai Akılotu’nun köylerine ilişkin samimi anlatımları katılımcıların bu köye olan ünsiyetini hormonsuz olarak artırdı.

              Engin duygu esintisine; otantik Harput müziğini yordamıyla programa monta eden seçkin sanatçılarımız; Nihat Kazazoğlu, Yalçın Turhan, Fethi Açıkgöz ve Ahmet Fatih Eren’in mest edici otantik Harput Müziği sunumunu müteakip;

               Harput yoğunluklu şiirleriyle  Günerkan Aydoğmuş, Hadi Önal, Tuncer Sönmez, R.Mithat Yılmaz, Erhan Deveci, Zekeriya Bican, İlhami Bulut, Doğan Sever, İhsan Nazik, Mahir Gürbüz, Hüseyin Göçeri, Hasan Özçam, Muhammet Yalçın Azizoğlu’nun Harput vadisinde yankılanan desibeli yüksek şiirlerle program duygu tavanı yaparken; tavan yıldızlarla dopdoluydu.

                 Şiir sunumları arasında sahne alan ve halk müziği konseri sunan Ferhat Çalışkan’ın seçtiği türküler programın koyulaşmasına yeterli oldu.

                Programın akışına uygun olarak köydeki problemlerin de dile getirilmesi, elbirliğini temine yönelik olmuştur.

               Program girişinde Dr.M.Naci Onur’un Harput’un şiir ağırlıklı kültür konusundaki son beşyüzyıllık döneme ait aşama ve süreçleri hatırlatması, zengin kültür rezervinden ilmi ve kitabi donelerle bahsetmesi, katılımcılara kaliteli bir moral olarak cüret vermiştir.

                Bu programın banilerinden olan Şair ve Gazeteci Yazar Bedrettin Keleştimur’un katkısı anılarak, mazereti nedeni ile programa katılamadığının Şener Bulut tarafından bahsedilmesi programın vefa boyutunu ibraz etmiştir.

             Gerek ulusal gerek yöresel rezerv sorunu bulunmayan kültürümüzü mobilize etmenin önemi yüz yüze yaşanmıştır.

             Sosyo-kültürel yapı; fonksiyonel gereklerini kendi kaynaklarından alan bir toplumsal sistemdir, işte bu sistemin, bu potansiyel varlığın, kinetiğe dönüşümü, bizim okuma zevkimizi artıracağı gibi, anonim bir mutlulukta yaşatacaktır.

             Kültür bir milletin kimliğidir, Şüşnaz Köyü bu kimliğini yenilemiştir.

             Anılan programa katkı sunan tüzel ve gerçek kişileri; okuyucularım adına selamlıyor, kutluyorum…

Yazarın Diğer Yazıları