İlhami BULUT

ELAZIĞ KİTAP FUARI

İlhami BULUT

                 Elazığ Belediye Reisi Mücahit Yanılamz’ın verdiği malumata göre; nihayet 29 Eylül – 8 Ekim 2017 tarihleri arasında, Ahmet Aytar Meydanı’nda kapsamlı bir kitap fuarı açılacak.

                Nihayet dedik, zira 1993 yılından beri ilk kez açılan bir kitap fuarı olacak.

                Hak teslimi için siyasi müttefik olmamız gerekmez; Sayın Belediye Başkanı’nı konuyla çok ilgili ve çok samimi bulduk.

               20 Eylül 2017 günü Saat 16.00 Belediye Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda; Mücahit Bey konuyla ilgili ışık saçtı bana göre;

               Konu başlığı kitap ve okuma; ülke olarak sıkıntılarımız hat safhada maalesef kitap okuma oranı binde bir civarında, bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde yirmiler mertebesinde.

                Arakan’da akan kanı millet olarak, ülke olarak okumadan, yeterince güçlenmeden uzun vadede nasıl durduracağız, okumadan, mühendislik ilmini almadan İsrail’in mermilerini nasıl etkisiz kılacağız.

               Ulusal seferberlik için bile yeterli bir neden bana göre..okuma başlığı…Belediye Başkanı bu işin kaliteli bir şekilde yürütülmesinden yana, çok net bir şekilde ifade ve deklere etti - gelin el birliği ile yürüyelim, yürütelim bu çalışmaları – diye. Daha ne desin.

               İstişare toplantısına katılan şair, yazar ve gazetecilerden Hadi Önal okumanın önemine güçlüce vurgu yaptı, keza ben de aynı istikamette naçizane kısa bir mülahaza arz ettim, Zekeriya Bican ve Gazi Özcan kitap basılmasının özendirilmesi noktasında kitabın ekonomik boyutu üzerinde fikir beyan ettiler.

               M.Dursun Aksoy Karakoçan’ın turistik veçhesinden bahsederek, okumanın, kitaplaşmanın önemini vurguladılar. Muhammet Yalçın Azizoğlu’nu tevcih ettiği sorularla malumat alanı genişledi. Haberkent Gazetesi’nden katılan arkadaşın soruları ile devam eden toplantı.

             Yine Av.Aziz Dinç’in değerlendirmeleri ile sürerken; bana göre en yararlı ve güncel bilgi bu gazetenin de başyazarlığını yapan Av.Cengiz Gülaç tarafından erdemle ifade edildi.

             Gülaç; belediye nezdinde bulunan kültür komisyonun da kendisinin de üye olduğunu, bu komisyonun kültürel aktivite ve üretim açısından yeteri olmadığını iki yıl içinde bir park logosundan başka bir katkı sunamadığını ifade etmişlerdir.

              Şair ve yazar Mithat Yılmaz’ın aldığı notları, değerlendirmelerini umarım köşesinden takip ederiz. İhsan Nazik’in gündemin ekonomik kullanılmasına aykırılık içeren kapalı çarşı çatısı ile ilgili konu dışındaki kitap ve okumaya ilişkin değerlendirmeleri de yarar sağladığı kanaatindeyim.

              Belediye Kültür Müdürü ve diğer çalışanların fuar etkinliği bağlamında şikâyete yola açmayacaklarına inanıyoruz.

              Belediyemizin bu aktivitesini önemsiyorum, bize de bu şehrin hemşerisi olarak yakinen ilgilenmek düşer; çok sayıda yazar şehrimize gelecek; onlarla ilgilenerek şehrimizin manevi kazancını artırmalıyız.

              Yazar M.Dursun Aksoy toplantıda çok şık öneri de bulundu, ben gelen yazarlardan birini misafir etmek istiyorum dedi. Hepimiz el ele gönül gönüle olmalıyız, bana göre belediyemiz bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır ve yapıyor.

             Sayın Belediye Reisi bu fuar etkinliğinin her yıl düzenleneceği müjdesini de verdiler, hatta tarihi sabitlemeyi düşündüklerini de ilave ettiler.

              Toplantıda dile getiremedik ama bilindiği üzere; Elazığ kültürü çok ağırlıklı olarak Harput mahreçli.

               Bu etkinlik tarihinin, Harput’un kurtuluş günü olarak telakki edilen 11 Ekim 1085’den hareketle. Aynı günlere tekabülü yarar sağlar mı diye bir fikir olarak sunmuş olalım.

                Elazığ okumanın yolunu buldu.

                Belediye Başkanı’na teşekkür ederiz. (gelişmelere göre eleştiri hakkımız saklı kalmak kaydıyla.)

                 Okumadan ne İstiklâl Marşını söyleyebiliriz ne de Kurtuluş Savaşı’nı anlayabiliriz.

                Gelin kitaplarla hediyeleşelim, o gül yerine de geçer gülümseme de.

                Ölüye de lazım diriye de…

 

Yazarın Diğer Yazıları