İlhami BULUT

ELAZIĞ BELEDİYESİ KÜLTÜR DEVRİMİ

İlhami BULUT

             Dede Kokut hikâye yarışması; 28.10.2018 günü saat 20.00’de Belediye Başkanı’nın giriş konuşması, bir panel ve plâketlerle; belediye kültür programı olarak arşivdeki yerini aldı.

            Belediye Başkanı tarafından doldurulan mukaddime, ön söz olarak, bence programın en yararlı kısmı oldu, irticalen anlatımını sürdüren Başkan, isabetsizliğe mahal vermeden, kültür bahsini, okuyup, yazma bağlamında çok şık, ilgili kitaplarda sunum olarak yer verilmesi gereken bir vurgu zenginliği ile programın kapısını ardına kadar açtı.

            Bu konuşmacının; yazma eylemi olmadan, gelecekteki varislerimizin kültür mirasından yoksun olacaklarını, günümüz gençliğinin yazmıyor ve konuşmuyor olmasının bizim başlıca gailemiz olması gerektiğini, tevazu ile bu hatanın bizlerde olduğuna dair samimi bir belirleme ile programı ciddiyetle ve titizlikle panelistlere teslimi, bana göre katılımcıların mesuliyetini müstelzim olmuştur.

           Bu bağlamda bu mesuliyeti, panelist olarak alan; şair ve hikâye yazarı; Bahtiyar Arslan ve yine hikâye yazarı Necip Tosun kendi poetikalarını sunumda başarısız bir görüntüden uzak ilgiyle izlenmeyi sağlamışlardır. Yine panelistlerden Şerif Aydemir’in seçtiği konuşma, konuşmada geçen bir tabirle tam tamına izleyicilerle bağdaş kurmasını çok rahat sağlamış ve mahalli ürünlerle bezeli sohbet sofrasının tadı, us ve gönüllerin damağında kalmıştır.

           Oturum başkanı; şair ve emekli eğitimci ayrıca; Elazığ’da intişar eden Bizim Külliye Dergisi’nin Genel Yönetmeni; Nazım Payam;

           Sayın başkanın deruhte ettiği bu panele sırf oturum başkanı yönüyle vicdanen bazı serzenişleri arz etme gereği duyuyoruz.

           Paneli yürütürken; ara taksimlerde sanatsal estetik aranır olmuştur, zira: panelistler sanata, edebiyata, hikâyeye dair çok kaliteli irdeleme yaparlarken, oturum başkanının geçişleri, konuşma çıtasına eşitleyememesi, panelistlerin trans halini korumada yönetmen olarak yeterince yardımcı olması açıkça gözlenememiştir.

            Ayrıca; bu program ‘Dede Korkut’ ismiyle düzenlenmiş, şayanı hayrettir; aynı isimle kitabı, romanı bulunan Elazığlı yazar Lütfi Parlak’ta bu programa izleyici olarak katılmış olmasına rağmen;

           Tek cümleyle de olsa söz edilmemesi bir talihsizlik olarak kayıtlara geçmiştir.

            Program sonunda; hatıra fotoğrafı için inisiyatif alan sunucu; tombala çeker gibi yazar ve şairleri çağırması ve ara ara boş çekmesi hiç şık olmamış, zira yanımda oturan Elazığ’ca maruf 80 yaşındaki bir şairin gönül koymasına medar olmuştur.

            Hukukta bir espri vardır, usul esastan önce gelir.

            Nazım Payam, Bahtiyar Arslan, Necip Tosun, Şerif Aydemir, Necati Kanter, Mahmut Bahar ve Cemil Turgut’tan oluşan jürinin belirlediği, birinciliği Murathan Çarboğa’nın, ikinciliği Şeyma Kaya ve üçüncülüğü de Recep Çelik’in aldığı ve diğer hikâyeler ‘Öykü Pınarı’ ismiyle kitaplaştırılarak katılan herkese dağıtılması çok isabetli olmuştur. Bu güzel eseri okuyunca umarım paylaşma imkânı buluruz. Bu isimleri selamlıyor ve kutluyoruz.

            Elazığ Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Elazığ Belediye tarihinde takip edeceği bir iz bulamadığı için olsa gerek, kültür politikasını metotlu olarak çok geliştirebilmiş değil, salonun doluluğu Belediye Başkanı’nın bizzat telefon daveti ile sağlandı sanırım, aynı telefonu davetliler; bu adı geçen müdürlükten de beklerler, şimdiye kadar hiç muhatap olmadık böyle bir davete, böyle bir usulle.

            Bu noktada rahmetli babamı andım, suya gönderirken beni, birkaç kez desti kırdım, bana kızacağını beklerken, aile REİSİ olarak hata bende derdi, eline niye desti verem ki niye kırsın, verin eline bir teneke kova gitsin gelsin.

            Belediye REİSİ bir siyasiden çok bu programda bir ilim adamı hüviyeti taşıyordu.

            Bu programların devamını bekliyor olacağız.  

            Eleştirilerimizi de yeri geldikçe takdim ettiğimiz Belediye Başkanı Sayın Mücahit YANILMAZ, bu programla; edebiyatseverlerden yüksek beğeni alma yolunu açarak, sanatın gücüyle geniş kitlelere yönünü dönmesi, kültür anlamında, belediyenin yüksek performansı olarak; amme yararına ve geleceğimiz adına, kültür tarihimizde kayda geçmiş bulunmaktadır.

            Teşekkür ederiz.

Yazarın Diğer Yazıları