İlhami BULUT

ELAZIĞ BASIN TARİHİ

İlhami BULUT

                  130 Yıl öncesine ait Elazığ basın hayatından görsel olarak güçlü ve ilgi uyandırıcı yansımaların yer aldığı, ilgiyle izlenen bir çalışma.

                 Bu çalışma 18 Ekim 2017 günü Park 23’te sergilenmeye başlandı, çalışma içeriğinde, 130 yıldan bu yana Elazığ’da neşredilmiş gazetelerden bazı örnekler yer almaktadır.

                 Yıllar öncesine ait hem şehrin hem de memleketin durumunu yansıtan duygu ve bilgi içirikli hatırı sayılır bir çalışma olmuş.

                  Biz bu çalışmayı; M.Şener Bulut, Hadi Önal’la birlikte gezdik, gördük. Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti ile Elazığ İletişim Fakültesi ve Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Anadolu İletişim Meslek Lisesi birlikte hazırlamışlar bu etkinliği.

                 İletişim Fak. Yrd.Doç.Dr.Tamer Kavuran, İletişim Lisesi Müdürü Ali Canpolat ve Fırat Havzası Gazeteciler Başkanı Mehmet Topal tarafından hazırlanan bu çalışmaya ilginin yüksek olduğunu müşahede ettik.

                 İl Milli Eğitim Müdürü, Belediye Kültür Müdürü, ulusal ve yerel basın, çok sayıda öğrenci ve vatandaş ilgiyle takip ederken gördük.

                 Ciddi bir arşiv çalışması yapılmış, mesela; 10.12.1937 tarihli ATATRÜK’ün imzasını taşıyan, Elaziz isminin Elazığ’a dönüştürülmesine dair kararname.

                 03 Kasım 1953 tarihli Uluova Gazetesinde yer alan bir haber de şöyle; “Atatürkün ölümünün 15 ci yıldönümünde Muvakkat Kabrinden Toprağa veriyoruz,” Bu münasebetle Harput Kalesinden toprak, Elazığ çiçeklerinden bir çelenk gidiyor.

                     “Su İşleri Umum Müdürü Süleyman Demirel Şehrimizde” 10 Mayıs 1950 tarihli Turan Gazetes’inde şu başlığı görüyoruz. Rey Verirken Kimseden Çekinme.

               Keban Barajı Faaliyete geçiyor, Ağın Kaza Oldu, Geçen Yıl Gulemanda 700 bin ton krom istihsal edildi, 1888’den beri Elazığ’ın Maden İlçesi’nde Ziraat Bankası Şubesinin olduğu haberi.

                Kemal Satır ve Bülent Ecevit Çaydaçıra oynuyor.

                Bu ve buna benzer haberlerin yer aldığı o günkü gazetelerin sergilenmesi okuma ilgisini uyandırmıştır.

               Maalesef ülkemizde kitap okuma oranı çok çok düşük onbinde bir, bu oran mesela; Fransa’da yüzdeonyedi, bu nedenle okumaya dair her şeyi önemli bir haber olarak addediyor ve yazmaya değer buluyorum.

                Park 23’te bu etkinlik devam etmektedir.

                Bir Avrupa şehrindeki basınla aynı tarihleri karşılaştırırsak ne kadar eksik olduğumuz çok net olarak görürüz.

                Sahi biz okumaya, kitaba niye bu kadar soğuk davranıyoruz.

                Basının olması gereken gücünden ne zaman tam olarak istifade edeceğiz diye düşünmeden de yapamadık.

                Her şeye rağmen böyle bir çalışma yapanları selamlıyor, teşekkür ediyoruz.

 

Yazarın Diğer Yazıları