İlhami BULUT

 DEMOKRASİ KALESİ

İlhami BULUT

             R.Mithat Yılmaz, M.Şükrü Baş, (bu fakir) İlhami Bulut, Karakoçanlılar Dernek Başkan’ı İlhami Yaşa ve yine Karakoçanlılar Derneği eski başkanlarından Ahmet Yıldız olduğu halde; Günışığı Gazetesi yazarlarından Dursun Aksoy’un daveti ve yönlendirmesi ile 22 Mart 2018 günü Karakoçan İlçe’mize vardık.

            İlk durağımız Karakoçan, Şehit Mahir Özdemir Ortaokulu oldu, 14 öğretmenin görev yaptığı iki yüz civarında öğrencisi olduğunu öğrendiğimiz bu okulda İlçe Milli Eğitim Müdürü, Okul Müdürü ve öğretmen arkadaşlarımızla kitap üzerine koyu sohbetlerimiz oldu.

           Ziyaret maksadı ve etrafında toplandığımız konu çok mühim ve çok şıktı, zira bu okul bünyesinde bir kütüphanenin açılış programıydı.

           Kitabi Türkiye Okuma ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu’nu Antalya’dan gelen Anıl Can Tarakçı isimli arkadaş temsil ediyordu, esasen bu kütüphanenin açılış projesi de bu topluluğa aitti.

            Bu teşekkülün Elazığ ayağında Eda AKSOY bulunmaktaydı ki çok güzel bir hazırlık yapmıştı, daha sonra İlçe Kaymakamı’nın da katılımı ile konunun önemine yapılan değinmeler ve şiir dinletilerinden sonra kütüphanenin açılışına iştirak ettik, bu vesileyle yanımızda kütüphaneye armağan edilmek üzere hatırı sayılacak miktarda kitapta götürmüş olduk.

          Kaymakam yaptığı konuşmada ilçe belediyesi finansörlüğü ile ilçe merkezinde her kesime hitap edecek bir kütüphane projesinin hayata geçirilmek üzere olduğundan bahsetti, bu haber bizce müjde sayılırdı teşekkür ediyoruz.

           Karakoçan Dernek Başkanı İlhami Yaşa’nın konuya yakın ilgi duyması ve rağbet toplaması memnuniyeti müstelzim olmuştur.

           Yerel basının bize uzattığı mikrofona ezcümle şu beyanda bulunduk, Finliler kütüphanelerin demokrasi kalesi olduğunu söylerler yine Cemil Meriç kütüphaneler tefekkürün kaleleridir der, konuşmalarda da bahsedildi, dinimizin ilk emri oku, böyle olmasına rağmen maalesef yurdumuz da kitap okuma oranı binde bir bu oran Fransa ve İngiltere’oe yüzde onaltı, bu oranın yükseltilmesi için işi şekli olmaktan çok esas olarak ela almamız gerektiğini mülahaza ettik.

           Ayrıca ilçe kaymakamı ile görüşmelerimizde, Elazığ Valiliğinin başlattığı ‘Elazığ Okuyor’ kampanyasına bağlı olarak ivme kazanan kitap okuma zemin ve girişimlerinin artacağına yapılan vurgu memnuniyet vericiydi.

            Kütüphaneler demokrasinin kalesi ise ki ben bu söze katılıyorum. Elbet burada kastedilen fiziki binalar değil, kitaptır. Öyleyse her kitap bu kalede bir tuğla, müellifler demokrasi muhafızı, okuyucular da, demokrasi münadileridir.

             Kütüphanenin dizayn edilmesinde, edebiyatçılarımızdan Necip Fazıl ve Nazım Hikmet diğer yazar ve şairlerin resimlerinin yan yana yer almasını çok önemsedim, geleceğimizin, birlikteliğimizin şık bir resmi olarak gönlümüze asıldı.  

           Ülkemiz ve insanımız için çok gerekli olan bu ve benzer etkinlikleri selamlıyor, teşekkür ediyoruz….

        

 

Yazarın Diğer Yazıları