Bürde; bilindiği gibi hırka anlamını taşır.
Kasîde-i bürde; şair Ka’b bin Züheyr'in, Hz. Muhammed (Aleyhisselam) önünde okuduğu kasîdeye karşı, Hz. Muhammed (Aleyhisselam)’ın sırtından çıkardığı hırkayı kendisine giydirmesiyle meşhur olan bir kasîdenin adı.
Elimizde bulunan 280 sahifeden ibaret olan; arka yüzünde, Bir Hırka-i Saâdet Romanı’ ibaresini taşıyan bir kitap.
Bu eserin müellifi Elazığlı yazarlarımızdan Necati KANTER;
Necati KANTER; 1949 Elazığ doğumlu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu, müddeti ömrünce ilimin içinde bulunduğunu, iki evladının da Prof. olduğunu kıvançla; sağlık ve afiyetler dileyerek bu yazarımızı takip ediyoruz.
Çok zor bir konu seçmiş yazarımız, zira olayın seyri Peygamberimizin hayatına taalluk etmekte, yazar tahayyülünü vakalarla sınırlı tutmak zorunda, bu onun inancı gereği. Vuku bulmamış bir hususu roman fantezisi içinde anlatma lüksü bulunmamaktadır.
Ben bu romanı okurken yazarın konumunu mayın tarlasına teşbih ettim, attığı her adıma, yazdığı her cümle, kelime ve hatta harfe dikkat etme gereği olan bir tema.
Onun içindir ki yazar en üst düzeyde bir ihtimam ve özenle konuyu işlerken bir nevi tarihin labirentlerinden geçirmektedir okuyucuları.
Şairler camiası için bilinmesi gereken hususlarla mücehhez bir çalışma, şiirin İslam anlayışındaki yerini metotlu ve disiplinli olarak bizlere taşımaktadır.
Şiirde; sesi yükseltmenin değil, sözün değerinin yükseltilmesinin esas olduğunu ince serzenişlerle bizlere aktaran, güzel sözün önemine müteaddit atıf yapan, şuara meclislerde okunması, okutulması gereken bir eser olarak düşünüyorum.
Peygamberimizin huzurunda, bir şairin şiir söylemeye kalkışmasını engellemeye yeltenen Hz.Ömer’i durduran Peygamberimiz, bırak söylesin Ömer, güzel sözler ok gibidir mealindeki değerlendirme bizler için çok güçlü mesajlar içermektedir.
Kulaktan dolma birçok sözler, yazarımız tarafından çok titiz bir araştırma ve ulaştığı güçlü kaynaklardan devşirerek bizlere sunduğu, kazandırdığı bu çalışma kendi alanında çok mühim bir yer tutmaktadır.
Bu kitabın etüdünü; günümüz eğitimci şair ve yazarlarından R.Mithat Yılmaz; 08 Mart 2019 ve 15 Mart 2019 tarihli köşe yazılarında mufassal bir şekilde işlemişlerdir.
Yine yazarlarımızdan Süleyman Yapıcı, 18 Şubat 2019 tarihli köşe yazısında yazarımız ve çalışmalarına dair yararlı bilgiler vermiş bulunmaktadır.
Naçizane ben, bu eseri romandan ziyade natürel bir belge mahiyetinde okudum ve yararlandım
Disiplinli, metotlu, aceleye getirilmeden düzenlenmiş, geleceğe aktarılacak çok mühim bir kaynak,
Peygamberimiz dönemindeki; şiire dair müphem konuları giderici, aydınlatıcı bir eser, herkesin okumasında yarar mülahaza ediyorum bilhassa şiir yazmaya kalkışan herkesin özellikle okumasında yarar bulduğum;
Bu yoğun emekli eseri kütüphanelerimize, yüreklerimize kazandıran yazar Necati KANTER Hoca’mızı, sanat adına duyduğumuz onurla selamlıyorum...
Bu kitap bir sadaka-i câriye olsa gerek.