İlhami BULUT

ANKARA'DA KUZAYCA

İlhami BULUT

               Kuzayca; Yozgat İli Şefaatli İlçesi’nin bir köyü, yerinde durmayan bir köy; kültür kanatları ile uçuşan, el ele gönül gönüle buluşulan bir adres Kuzayca.

               Yerinde durmayan dedik Ankara’da şubesi olan bir köy, ne şubesi bu? Kültür şubesi, “Kuzayca Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği”

               Önemsenmeyecek gibi mi! Düşünün yurdumuz her köyünün Başkentte, Ankara’da bir kültür derneği olduğunu, bu resim bizi nerelere taşımaz ki, yekparelik gücü vermez mi? Sorunlarımızı aşmada, neşelerimizi paylaşmada.

              Merkezi Piyade Mahallesi 2022.Cadde 6/A Etimesgut Ankara adresinde hemşerilerine Bozok Platosunun misafirperver sofrasını açan Yozgat İli Şefaatli İlçesi Kuzayca Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği.

               Eskişehir’deki Yunus Emre anma programını müteakip; Güzel İnsan Rıfat ÇAKIR’IN daveti ile 09 Mayıs 2018 günü; Derneğin sayfasında verdiği ilanla duyurulan;

           Değerli Dernek üyelerimiz bu akşam 09 Mayıs 2018 günü saat 19;00 da Kuzayca Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneğimizdeki onur konuklarımız KATILIMLARINIZI BEKLİYORUZ.

Şerife gündoğdu

Ersin Gundogdu

Şakır ilyasogulları(makedonya büyük elçisi)

İlhami Bulut 

Türk halk müziği sanatçısı Nurten Keleş

Halk ozanı Baki Kılıçaslan

Murat Duman

Durak Turan Düz

Neşet İçöz

Ve Rıfat Çakır

              İle birlikte varılarak;

            Dernek Başkanı Sefa KILIÇARSLAN’ın tertiplediği program belirtilen tarih ve adreste Kuzaycalılar ve çok sayıda davetlilerle bir araya gelindi. Programda Milli Güreşçi Avrupa Şampiyonu Atakan YÜKSEL’de programın onur çıtasını yükseltenlerin başında yer aldı.

          Elinde yarı ekmeği bile olsa misafiriyle, komşusu ile paylaşan, sadakati, vefası ve yiğitliği ile maruf Yozgat ilimizin; gani gönüllü, izzet-ikram sahibi Kuzaycalılarla birlikte olmakla sanki minyatür olarak TÜRKİYE bir araya geldi.

           Bireyler, kültürü sosyalleşme yoluyla, tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı, maddi ve manevi özelliklerin bütünü ile sağlayarak toplumsal ahenge dönüştürüyorlarsa ki öyledir.

           Öte yandan yöresel ve milli kültüre sahip halkların, her türlü zorluğa karşı varlıklarını koruduklarını biliyoruz. Sivil Toplum Örgütlerinin bu sahiplenmelerin adresi olması birlikte yaşamanın kalitesini artırmaktadır.

        Etkinlikte yer yer duygu trendi tavan yaptı, okunan şiirler, söz ve saz kültürel birlikteliği perçinlemeye yeterli oldu.

        Coğrafik uzaklıkların sıfırlandığı, köpüren yüreklerle birlikte sanki de, Gücük Burnu’ndan, Hanımpınarı’ndan, Şıhali’nin Pınarı’ndan su içtik, sanki de, bol bol bahsedilen Ziyade Halaları, Narin Nineleri, Zedef Bibileri dinledik,

          Çok vasıflı ve bana göre Yozgat’ın şansı olan, Güzel İnsan Rıfat ÇAKIR’ın doyumsuz anlatımı ile;

          Kör Kuyu’da, Toy Hasan’ın bostanının nasıl yolunduğundan, Tımbıl’ın yaptığı Pahlavu’ya, Ganatlının Dürdane’nin kestiği erişteye, Godalının İmile’nin madımalah cacığından tutun, Gara Hava’nın ilağen hamır eşkileyip, işli bazlama ve saya çöreğine kadar unutulmaz hatıralar sınırsız heyecanla Anadolu yaşandı.

           “Bizim Kuzayca’da acılar ve sevinçler müşterek yaşanır” düsturu bütün yurdumuza mal edilmesi gereken bir haslet olsa gerek.

            Mor dağları, ballı meyve ve dilleri ile, cömert yürekli, çıkara çıkmayan dostlukların adresi Kuzaycalılar şahsında Yozgat’ımıza, Güzel Yurdumuza selam olsun, helal olsun..

 

Yazarın Diğer Yazıları