Faruk YILDIZ

MEB'E SINAVLAR İÇİN ÖNERİLER

Faruk YILDIZ

(COVİD-19’UN GÖLGESİNDE LGS)

COVİD-19 salgını ne yazık ki insan hayatını derinden etkiledi. Sağlık başta olmak üzere ekonomi, eğitim gibi sosyal hayatımız olumsuz yönde etkilere maruz kaldı, kalmaya da devam ediyor.

Bu sürecin etkisinde kalarak en büyük travmayı ise çocuklar gördü.  Sağlık güvenliğinin yanı sıra sokağa çıkma yasağı nedeniyle psikolojileri bozuldu, sosyalleşememenin getirdiği yansımalarla kişilik gelişimleri oldukça etkilendi.

En önemlisi de 8. ve 12. sınıflarda okuyan öğrencilerin geleceklerine dair COVİD-19’un etkileri hem öğrencileri hem de ebeveynleri oldukça kaygılandırmış durumda.

Özellikle LGS sınavına girecek olan öğrencilerimizin durumu hepimizi kaygılandırıyor. Çünkü ömürlerinde sadece bir kez girme şansına sahip olan bu çocuklarımızın bu sınav ile ilgili kaygıları ve bu sınavın gelecekteki yaşamlarına etkileri iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hassasiyetle değerlendirmeye muhtaçtır.

LGS, her öğrenciye ömrü boyunca sadece tek bir şans vermektedir. Dolayısıyla COVİD-19 salgını ile birlikte bu yıl 8. sınıfta okuyan öğrencilerimizin ve ailelerin LGS’ye yönelik kaygıları artırmıştır.

Bu anlamda özellikle sınavın yapılış şekli ve ortamın fiziksel durumu ayrı bir önem arz etmektedir.

Özellikle sınavda maske takma zorunluluğu sınava girecek öğrenciler açısından kaygı verici bir hale gelmiştir. Sekizinci sınıfta okuyan bir öğrenci babası olan bir eğitimci olarak bu durum ile ilgili sınav anında uygulanacak kuralların standart bir hale getirilmesi gerekmektedir.

Örneğin;

1-Sınavın yapılacağı eğitim kurumlarında hijyen azami derecede sağlanmalıdır.

2-Öğrencilerin kullanacağı maskenin burun açıkta bırakılacak şekilde ve sadece ağzı kapatacak şekilde takılmasının doğru olacağı kanaatindeyim. Çünkü burnun kapatılması solunum almayı zorlaştıracağı için öğrencilerin motivasyonunu olumsuz yönde oldukça etkileyecektir. Onun için maske sınav anında sadece ağzı kapatmalıdır.

3-Sınav mümkün olduğunca merkezlerdeki bütün okullara yayılacak şekilde yapılmalıdır. Başka bir ifadeyle öğrencilerin COVİD-19 etkisine maruz kalmaması için standart bir şekilde 20 öğrencinin yerleşeceği sınıflara 10 öğrenci aynı sınıfa yerleştirilerek sınav gerçekleştirilmelidir.

4-Sınav anında her bölümde öğrencilerin belirlenmiş bir saatte lavabo ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak tanınmalıdır.

5-Sınav gününde, sınav bitim saatine kadar bütün inşaat faaliyetleri başta olmak üzere, trafik ve sosyal hayatın akışına sınırlama getirilmelidir.

6-Sınav görevlilerinin sınıf içindeki hal ve hareketlerine azami derecede dikkat etmeleri ayrı bir önem arz etmektedir.

7-Sınava istenmeyen nedenlerden dolayı geç kalan öğrencilerin sınava alınma süresi uzatılmalıdır. Örneğin ilk 15 dakika değil de ilk 30 dakika içinde gelen öğrenci sınava alınabilmelidir.

8-Sınava giriş belgesini getirmeyen öğrenci sınava alınmalı, unutulan sınav giriş belgesi sınavın yapıldığı okulda internet ortamından alınması sağlanmalıdır.

9-Görsel medya aracılığı ile öğrencilerimizin sınav kaygılarının giderilmesi için yayınlar yapılmalı ve yukarıdaki hususlara dair açıklamalarla öğrencilerin ve ailelerin kaygıları giderilmelidir.

Bu hususların bakanlığımız tarafından ciddiye alınacağına inanıyor ve oğlum Kaan ile birlikte sınava girecek olan tüm çocuklarımıza başarılar diliyorum.

Kalın sağlıcakla.

Yazarın Diğer Yazıları