Faruk YILDIZ

AKARYAKIT FİYATLARI COVİD-19'A KURBAN GİTMESİN

Faruk YILDIZ

Rusya ile Suudi Arabistan arasında yaşanan petrol üretimi konusundaki anlaşmazlık petrol fiyatlarında dip yaptı. 72 dolar seviyelerinden şu an itibariyle 25 dolar seviyesine gerileyen varil fiyatı COVİD-19’un etkisiyle gerilemeye devam edecek gibi de görünüyor. Arz-talep ilişkisine bağlı olarak bütün dünyada COVİD-19’a karşı alınan ve alınacak tedbirlere bağlı olarak talepte yani tüketimde önemli düşüşler olacağı kesin. 

Dolaylı olarak üretilen birçok sanayi ürününün ham maddesi olan petrolün varil fiyatının düşmesi Çin, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada gibi dünyanın en büyük küresel ekonomilerini daha da güçlendirecek.

Petrol fiyatlarının düşmesi piyasada petrole bağlı ürünlerin maliyet fiyatlarını düşüreceği için az önce sözü edilen küresel ekonomilerin daha da zenginleşmesini, güçlenmesini ve kendi halklarının refah içinde yaşamasını sağlayacak.

Hal böyle iken Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının son günlerde varil fiyatına bağlı olarak aşağıya doğru gelmesi kamuoyuna göre hala çok yetersiz.

Bütün dünya ve Türkiye kamuoyu COVİD-19’a kilitlenmişken petrol fiyatlarındaki azami düşüşü gözden kaçırmamak gerekir.

Varili 25 dolar seviyesine gerileyen ham petrol hala Türkiye’de akaryakıt olarak litresi 5,5 TL seviyesinde tüketiciye satılıyor.

Petrol şirketleri ve dağıtıcılar dip yapan petrol fiyatlarına rağmen kasalarını yüksek kârlarla doldurmaya devam ediyorlar.

Türkiye’de 1 litre benzindeki ÖTV fiyatı 2,5265 TL.

Benzinin pompa fiyatı ortalama 5,45 TL.

Motorinde 1 litrede ÖTV fiyatı 2,0559 TL.

Motorinin pompa fiyatı ortalama 5,55 TL.

Aradaki ortalama 3,2 TL’lik karı rafineri ve bayi kârı olarak bölüştürürsek 1,6 TL litre bazlı yüksek oranda bir kâr elde edildiğini görebiliriz.

Bu hususta indirimlerin parça parça değil de tek seferde tüketiciye yansıtılması gerekiyor. Bugün dünya petrol fiyatlarına bakıldığında Türkiye’de akaryakıtın 3,5-4 TL aralığında tüketiciye satılması makul görünmektedir.

Merak ettiğimiz şu:

Bu hususta tüketici dernekleri ve sivil toplum örgütleri yöneticilerimize seslenmeyi düşünüyorlar mı acaba?

Biz sadece her zaman olduğu gibi hatırlamak istemedikleri önemli meseleleri kendilerine hatırlatmak istiyoruz.

Kalın sağlıcakla.

Yazarın Diğer Yazıları