Faruk YILDIZ

AK PARTİ ELAZIĞ'DA SEÇMENİNİ NEDEN KAYBEDİYOR?

Faruk YILDIZ

 
31 Mart Yerel seçimler üzerindeki tartışmalar hala devam ediyor. Ak Parti Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN sayesinde mevcut oy oranını korusa da Türkiye ekonomisinin ana artellerini kaybetmiş görünüyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Hatay gibi Türkiye’nin Batı ve Doğu sahil şeridini ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli bir bölümünü…

En çok oy kaybı da Türkiye ortalamasının altında kalacak şekilde Elazığ’da olmuştur. Türkiye ortalaması resmi olmayan sonuçlara göre İl Genel Meclisi oy oranı  % 44,33 iken Elazığ’da % 42,43’te kalmıştır. Ve Ak Parti 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra her geçen seçim Elazığ’da seçmenini kaybetmeye devam ediyor.

2019 ve 2014 yerel seçimlerinin il genel meclisi sonuçları kıyaslandığında Ak Parti’nin bu iki dönem arasındaki kaybı seçmen sayısı artışını ve kullanılmayan oy miktarını dikkate almasak bile aradaki oransal fark %11,2 gibi görünse de bu farkın 2014 yerel seçiminin %53,63 oy oranı içindeki payı % 29,8’dir.  Yani Ak Parti Elazığ ilinde 2019 yerel seçiminde bir önceki oydan yaklaşık %30 gibi bir kaybı olmuştur.

Daha açık ve net olarak ifade edilirse Ak Parti Türkiye’de kesin olmayan sonuçlara göre en çok oyu kaybeden illerden biri gibi görünüyor.

İlimizdeki belediyelerin büyük çoğunluğu kazanılsa bile seçim üzerindeki analizlerin yüzdeler üzerinden yapıldığını hatırlatmadan da geçemeyeceğim.

Elazığ İli 2019-2014 Yerel Seçim İl Genel Meclisi Karşılaştırmalı Tablo

 
2019
2014
DÖNEM İÇİ KAYIP
 
OY
ORAN
OY
ORAN
OY
YÜZDELİK FARK
DÖNEMSEL ORAN KAYBI
AK PARTİ
137.638
%42,43
176.548
%53,63
-38,905
%11,2
%-29,8

 

Bu sonucun ortaya çıkmasının birçok farklı sebepleri olsa da kamuoyuna göre en önemli sebepleri şunlardır.

Milletvekili listelerinin ehliyet, liyakat ve kabul görürlük ve bölgesel adalet kriterleri pek fazla dikkate alınmadan daha çok genel merkez odaklı ilişkiler üzerinden oluşturulmasının meydana getirdiği rahatsızlıklar.

Teşkilatların akraba, eş, dost gibi ilişkiler sarmalında boğulması ve bu durumun halkı rahatsız etmesi.

Belediye başkan adaylarının, il genel meclisi ve belediye meclisi üyesi listelerinin akraba, eş, dost ve ikili ilişkilerle oluşması.

Kazanma şansı çok yüksek belediye başkan aday adaylarının kişisel sorunlar yüzünden dolayı saf dışı bırakılması.

Aynı şekilde teşkilatlardaki yöneticilerin halka tepeden bakma, kibirli davranma, kırıcı tutumlar sergileme, yakın akraba, eş ve dostların işini görmesi gibi algıların tutum ve davranışlarla pekiştirilmesi.

Bölge ve şehir hastanelerine, mahalle bekçiliklerinde ve İŞ-KUR geçici işçi alımlarında oluşan kamuoyu algısı.

Siyasi aktörlerin öz eleştiri yapan, sorgulayan, bizim gibi gidişatın iyi olmadığını yüksek sesle ifade eden kişiler üzerinde 28 Şubatvari davranışlar sergilemesi.

Türkiye’de FETÖ ile mücadelede sadece devlet memurları ve iş dünyası üzerinde yürütülmesi ve FETÖ’nün siyaset ayağının pas geçilmesi.

Siyasi aktörlerin iktidar olmanın gücünü şahsi çıkar aracı olarak görüp giderek zenginleşmesinin açık bir şekilde görülmesi.

Her seçimde aday adayı olup da aday olamayanların ötekileştirilmesi ve partiden uzak tutulmaya çalışılması ve bir daha aranıp sorulmaması, bunun beraberinde getirdiği birlik beraberliğin zedelenmesi gerçeği.

Evet, sayabileceğimiz onlarca yüzlerce neden sıralayabiliriz. Geçmişte yazdığımız birçok makalemde bu tehlikeyi defalarca ifade ettik. Yazılarımızı whatsapp ve sosyal medya üzerinden çok önemli siyasi aktörlere de ilettik. Bizim mücadelemiz siyasetin kişisel hırslara ve çıkarlara kurban edilmemesinedir.

Yetkili siyasetin bir an önce teşkilat yapılarında büyük değişiklikler yapması kaçınılmaz olmuştur. 2023 hedefinin karanlık bir tünele sapması istenmiyorsa büyük bir değişim ve yeniliğe ihtiyaç vardır.

Her şeye rağmen, birçok olumsuzluğa rağmen Elazığ’da Ak Parti Belediye Başkanlığını Şahin ŞERİFOĞULLARI tartışmaya mahal vermeyecek şekilde kazanmıştır.

Şahin Başkan’ın bayrağı teslim aldığı Sayın Mücahit YANILMAZ Bey’in güzel hizmetlerinin üzerine daha güzel projelerle hizmetlerine devam edeceği hususunda güvenimiz tamdır. Kendisine sunduğum birkaç projemi de proje tanıtım lansmanına alması da bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.

Gençliğe sımsıkı sarılın. Zira onlardır sizi korkmadan geleceğe taşıyan.

Kalın sağlıcakla.
 

Yazarın Diğer Yazıları