Erol KARA

KUDURUN KÖPEKLER KUDURUN

Erol KARA

Ayasofya'da Kur'an-ı Kerim okunması, Yunan basınında geniş yer buldu. Yunan gazeteleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ateş püskürüyor.

 

Anlayacağınız Koca Reis yine yaptı yapacağını.

Lykavitos Gazetesi Erdoğan için  "Erdoğan'dan inanılmaz meydan okuma. Müslümanları Ayasofya'dan selamladı." Başlığı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırırken Kur’an-ı Kerim tilaveti Yunanın içine ok gibi saplandı.

Yahu bu nasıl Dünya düzeni, bu nasıl adalet?

 

İsrail kendine ait olmayan Kudüs’te kilise ve camileri haraca bağlayınca sorun yok. Ama Türkiye kılıç kalkan ile ele geçirip kimsenin dinine dokunmadan barış içinde yaşadığı İstanbul da yüzyıllar sonra Ayasofya da kuran okundu mu sıkıntı?

Ayasofya Türk topraklarında yüzyıllardır garipti. Şükürler olsun Kur’an-ı Kerim nidasıyla asıl kimliğine kavuştu.

Ümmettin Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya ya sahip çıkacaktır beklentisi boşa çıkmadı.

 

Sağol Sayın Cumhurbaşkanım sağol.

 

Kur’an-ı kerim tilaveti Ayasofya da inlerken kudurmuş köpeklerin salyalı sözleri bizleri hiç mi? Hiç ilgilendirmiyor.

Yunan köpeği aslında Ayasofya yı Roma'nin soykırımından koruyup yasattığımız için bize teşekkür etmesi gerekirken, Sayın Cumhurbaşkanına hakaret dolu manşetleri vız gelip tırıs gider bize.

 

Artık, Ak Parti Hükümetinin bu tatsız, mantıksız anlayışa son vermesi gerekir. Ayasofya artık ibadete açılmalıdır.

 

Dünyanın yedi harikasından biri sayılan bu Bizans-Osmanlı Türk karışımı eser, ismine ve sıfatına layık bir hal almış artık, tamamen ibadete açılmayı bekliyor.

 

Bu konuda Tarihçi Talha Uğurluel, “Ayasofya’nın ibadete açılması için hukuki engel kalmadı. Böylece Fatih’in kemikleri de sızlamamış olur” derken, yine bir makalesinde, 1930’da tadilat bahanesiyle kapatılan ve ardından müzeye çevrilen tarihî Ayasofya Camii, “Trabzon ve İznik Ayasofya’sında yapılan burada da yapılmalı. Ayasofya’nın ibadete açılmasının vakti gelmiştir” diyor.

 

Ünlü Tarihçi Ayasofya’nın açılması için Hukuki bir engel olmadığını belirterek, Bence İznik Ayasofya’sında yapılan burada da yapılmalı. Devasa bir yapı. Kilise mimarisi üzerine yapılmış. Ortada bir ana nef (bölüm) var.

Yanlarda iki tane nef var. Benim teklifim; bu üç nefli yapının en sağ nefi tamamen ibadete ayrılabilir. Sağdaki nefin ön tarafında hiç ikona yok. Osmanlı döneminde olduğu gibi tahta zemin konulabilir oraya; halısı döşenir ve insanlar ibadetini yapar. En azından böyle bir düzenleme yapılabilir. Hem Fatih Sultan Mehmet’in kemikleri sızlamamış olur, hem insanlar gelir namazını kılar şeklinde bir makale ele alırken,

Ünlü tarihçi, Bence bir kurul kararı ile bu iş çözülür. Görüldüğü gibi Trabzon’un ve İznik’in açılması belli çevreleri huylandırdı. Bu işin ucunun farklı derinliklere gidip gitmediğini bilemeyiz. Ama İznik ve Trabzon’da bu olduğunda çok da sıkıntı olmadı. Osmanlı’nın yaptığını yaptık.

 Türkiye artık o eski Türkiye değil. Yani mahkeme sürecine gidilebilir. Halkta artık tarih bilinci var. İnsanlar ecdadını seviyor. Ayasofya’nın ibadete açılmasının vakti gelmiştir diyor ünlü Tarihçi Talha Uğurluel.

Evet Türkiye ve islam ümmeti artık Ayasofya’nın paralı müze olarak, değil İslam’a hizmet eden Cami olarak yeniden ibadete açılmasını bekliyor.

Yunan Köpeği Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasına diş bilese de artık çok geç. Çünkü Türkiye artık eski Türkiye değil. Bunları aşacak güçte çok şükür.

 Selam ve Dua ile.

Yazarın Diğer Yazıları