Erol KARA

İSRAİL İRAN'DA KENDİNE UYGUN REJİM İSTİYOR

Erol KARA

Bölgemiz ısınıyor, İran hem askeri olarak, hem ekonomik olarak hedefte. Irak da yarın seçimler yapılacak. ABD Türkiye’nin seçim ortamında olmasını kullanmaya çalışıyor.

Irak da 12 Mayıs da yapılacak seçim çalışmaları, DAEŞ tehlikesine rağmen  devam ederken yarın Iraklılar sandık başına gidecek. 24 Milyon kişinin oy kullanacağı Irak da, Kerkük den 13 milletvekili çıkarılacak daha önce Kerkük de 14 Milletvekiliydi. Türkmenler 4 veya 5 Milletvekili çıkarmak istiyor. Irak Kürt bölgesel yönetimi bölgesinden 44 Milletvekili çıkacak. Irak genelinde 328 Milletvekili çıkacak. 19 Siyasi parti 4 Koalisyon 2 bağımsız olmak üzere toplam 25 parti seçime katılıyor. 525 seçim merkezinde oy kullanılacak. 38 Milyon 800 Kişinin yaşadığı ırakta 24 milyon kişi oy kullanacak. Ancak seçmen kartı almış 11 milyon kişi var. 7 bin civarında aday var.

Bütün Bunlar Irak da yaşanırken, ABD’nin İran ‘a karşı mücadelesi daha sertleşerek devam edecek görünüyor. Özellikle Suriye de ki iç savaşın devam etmesiyle bu çok yakından ilgili çünkü Suriye’nin parçalanması, Irak’ın parçalanması İsraillin hedefleri arasındadır.

Bakınız; Trump’un İran ile Nükleer anlaşmanın sona ermesi konusu İsrail’in sürekli dillendirilen bir görüştür. İran a baskına devam etmesi nükleer çalışmanın tamamen durdurulması gerektiğini ve İran rejiminin değiştirilmesini hedeflemektedir.  Yakın tarihte İran da halkın bir takım gösterileri dışarıdan hemen “İran da ayaklanma var” diye kabul edildi. Çünkü buna ABD destek verdi İsrail destek verdi.

Burada Hedef İrandır. ABD ve İsrail  İran rejimin devrilerek kendilerini yakın uygun bir rejimin İran da iş başına getirmeyi hedefleniyor.  Bu İran gerçeklerine göre gerçekçi görünmemektedir.

Şartlan ne olursa olsun, İran ‘a karşı mücadele daha sertleşerek devam edecek görünüyor. Özellikle Suriye de ki iç savaşın devam etmesiyle bu çok yakından ilgili çünkü Suriye’nin parçalanması, Irak ın parçalanması İsraillin hedefleri arasındadır.

Dolayısıyla ABD İsrail’in istediği doğrultuda destek veriyor. Trump hükümeti İsrail deki Netenyahu kanadı ile işbirliği içinde. İsrail in şahin kanadı ise “Biz en iyi şansa sahibiz. Bundan daha iyi bir durum ortaya çıkamaz. Büyük İsrail için en uygun zaman şimdidir”diyor

Onun için atağa geçmiş durumdalar.

Nükleer anlaşmanın iptal edilmesi nasıl sonuçlar doğurur? Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz, lakin 80 Milyon nüfuslu İran’ın kendini korumak için dışarıda bir takım faaliyetleri var. Suriye de Esed Rejmini destekliyor. Lübnan da Hizbullah’ı destekliyor. Haliyle İsrail’in bir numaralı düşmanı.

İsrail ‘de Hizbullahı yok etmek için Lübnan Devlet başkanını bile tehdit ediyor. Lübnan da ki seçimi Hizbullah kazandı.

İsraillin Lübnan a harekat yapması beklenebilir. Trump’un açıklamasından sonra İsrail’in Şam da ki askeri üssü vurması bunu gösteriyor.

Çünkü Şam birçok yeri kontrol altına almış vaziyette. ABD dışişleri bakanı sözcüsü açıklama yaparak, “Biz Oradan askerlerimizi çekeceğiz.  PKK-PYD ye destek veren Suriye Demokratik güçlerini kahramanları ülkemize getireceğiz. Onun yerine Türkiye Ürdün ve İsrail’den oluşan Suriye demokratik güçleriyle birlikte bir kuvvet DAEŞ le mücadele edecek” diyor

DAEŞ i kuran onlar dolayısıyla bu Türkiye’nin Afrin harekatını, Fırat Kalkanı harekâtını hiçe çıkaracak anlamına gelir ki, bu PKK ile işbirliği yapacak anlamına da gelir.

Bu mümkün mü değil.

Katil ABD, Türkiye’nin seçim ortamında olmasına kullanmaya çalışıyor. Türkiye bu söylediğimiz şartlardan dolayı seçime gitmek zorunda kaldı. Bölgemiz ısınıyor İran hedeftedir, hem askeri olarak hem  ekonomik olarak hedeftedir.

Trump’ın söylediği şey ” Bu anlaşma eksiktir. Bu anlaşmanın içinde uzun menzilli füzelerin olması lazım.  Bunları da kontrol altına almamız lazım.” İran da bunu ret ediyor.

Avrupa birliği ise İran la ticaretin devam ettirilmesini gerilimin düşürmek açısından bunu önemli bir adım olarak görüyor. O füze meselesini daha sonra görüşürüz diyor.

Trump şuan muktedir olan Ruhani rejimini de tehlikeye sokmaktadır. İran’daki şahin kanat güç kazanacaktır. Dolayısıyla Ruhani “Biz çekilmiyoruz diğerleri ile beraberiz” diyor ama, şu an İran Petrol ve Gaz satışı yaparsa Avrupa ya ve bunu alan şirketler kara listeye girerse acaba buna ne kadar tahammül edecekler.  Edemeyince de anlaşma fiilen bitmiş oluyor vesselam.

Özetle bölge kaynıyor. Sebepsiz yere İran’a nükleer baskı, tıkpı Irak’a yaptıkları gibi sonrada da Türkiye ye sebepsiz baskıdan dolayı işgal girişimi için bütün projeler hazır, Lakin üst akıl şunu unutmamalı ki, katil ABD’nin Türkiye ye yapacağı bir operasyon Dünya savaşın bir kıvılcımı ile kalmayıp ABD’nin bitişi anlamına gelecektir.

Çünkü Türkiye isterse, ABD de bir devlet daha kuracak güce sahip. Buna ister inanın ister inanmayın.

 Selam ve Dua ile.

 

Yazarın Diğer Yazıları