Erol KARA

ABD İRAN'DAKİ KAPALI REJİMİ SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GETİRDİ

Erol KARA

Trump göreve gelir gelmez İran’ı hedef gösteren bir ABD başkanı konumunda iken,   “Ayetullah Mike” lakabıyla bilinen, birçok gizli operasyonu yöneten Michael D’Andrea,’nın da, CIA’nin İran operasyonlarının başına getirmesi ile İran da düğmeye basıldı.

 

Trump’un Devrim muhafızlarını bir terörist yapı olarak göstermesi ardından Haşdi Şapi ve benzeri yapıları o şekilde nitelendirmesi ABD’nin yeni bir atak başlatacağı nın ipuçlarını zaten veriyordu.

İran da muhafazakârların ağırlıklı olduğu yerde Gezi olayları türü sokak darbelerinin başlaması çok ilginç.

Aslında ABD ortaya koyduğu operasyonlarla hiçbir ülkede hedefe ulaşamadı.  Demokrasi insan hakları yeni devlet inşası şu bu gerçekleşmiş değil hiçbir ülkede. Örneği yok. Bir tane başarılı modelleri yok iken, Libya, Afganistan, Irak da insanlar eskiyi arar halde.

ABD bu ülkeleri eleştirip operasyon yaptı ama, bunların yerine bir şey koyamadı. Yerine yalnızca kaos koydu. ABD önce güçlendiriyor sonra bir tehdit haline getiriyor. Saddam’ın Kuveyt’i işgali gibi.

İran halkı Amerikan emperyalizminden kurtulmak Batıdan kurtulmak için hamleler yapıyor ama, kendi liderlerini sürgünde iken 1979 yıllında Paris den uçağa bindirilip getirtmişti.

Evet Bana göre İran’a biçilen rol miadını doldurmuş vaziyette. Farklı bir rolle İran piyasaya sürülmeye çalışıyor.

İran inşallah kendi içinde reform yaşar bu istikrarsızlıklar yatışır. Çünkü İnsanlar İran da bunalmış vaziyeteler.

İran İslam devriminden beklenti çok fazlaydı halkta ama gelen gideni aratır misali bu olmadı. İran şu an yeni bir devrime gebe gibi.

İran’da reformcularla muhafazakârlar arasında sanki bir güç mücadelesi yaşanıyor. Sanki Reformcu kanadın lideri olan Ruhani’nin elini zayıflatama yönelik bir karşı atak gibi görünüyor bu olaylar. Bunun hedefleri de Devrim muhafızları bel kemiğini oluşturuyor.

Evet İran da Yumurta ile başlayan süreç bugün çok boyutlu iç hesaplaşmaya gidiyor. Eğer önü alınmazsa ise reformcular ile muhafazakârlar içinde olduğu kadar İran’ın kendi içerisinde de bir takım etnik guruplarda olayların içine girecek.

İran da rejim değişir mi bu ancak erozyona uğrayarak olabilir. İran da 1979’daki Devrim ruhu bitti. Zaten Devrim ruhundan uzaklaşmak istiyor yeni nesiller. Dünya ya entegre olmak istiyorlar. Artık bu kapalı rejim sürdürülemez hale geldi.

Farkındaysanız Çok önemli bir Ruhani lider olan Hameneye ilk kez “ölüm deniyor”

Türkiye açısından İran da ki gelişmeler çok olumsuz etkisi olur. İran’ın ideolojisi bize uymasa da, asla orada istikrarsızlığı Türkiye istemez. İnşallah İran kendi içinde bir takım reformlar yapar ve mutlu bir komşumuz olur.

Yazımın başında belirtiğim gibi  “Sertlik yanlısı ve agresif bir kişilik” olan ve “Ayetullah Mike” ya da “Karanlık Prens” lakaplarıyla tanınan D’Andrea’nın CİA da göreve gelir gelmez İran da düğmeye basıp operasyon işareti vermesi İran’ı çok iyi tanıdığının işareti olmalı.

ABD, Suudi Arabistan ile İran arasında savaşı yerine, iç karışıklıklarla İran’ı köşeye sıkıştırarak teslim almaya çalışıyor. Yani, Mısır, Suudi Arabistan ve İran üçgenini kontrol ederek bölgeyi yeniden dizayn etmek istiyor.

Katil ABD, şu an İran da yaşananları Türkiye de Gezi olayları ile denedi. Lakin Cumhurbaşkanımızın ferasetli duruşu ile bazı vatandaşlarımızın şuurlu davranışı ile bu olaylar bastırıldı. Ancak bunu 15 Temmuz la denedi o da olmadı.

İşte İran bizim yaşadığımızı şu an yaşamaya başladı. Allah yardımcıları olsun. Bizim başımızda feraseti ile dik duran bir Cumhurbaşkanı vardı onlarda öyle biri yok.

 

Selam ve Dua ile.

Yazarın Diğer Yazıları